Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αγωνιστική ανατροπή των περικοπών

Σήμερα η Ενωση της Θεσσαλονίκης κάνει 24ωρη απεργία και η Ενωση της Ηπείρου κάνει τετράωρη στάση εργασίας (8.30 πμ - 12.30 μμ)

Με 24ωρη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και τετράωρη στάση εργασίας της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στις περικοπές των εφημεριών.

Οι περικοπές των εφημεριών - και με τη διορθωτική κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα - φτάνουν στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κονδύλια που ζήτησαν ακόμα και οι ίδιες οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από 30 νοσοκομεία - σε σύνολο 51 - της Α Ζώνης που συγκέντρωσε ο "Ρ", οι συνολικές περικοπές ξεπερνούν το 34% των κονδυλίων που ζήτησαν οι διοικήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκτός απ' την απεργία, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και στη σημερινή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ώρα 6 μμ, "ενάντια στη συνολική πολιτική που ασκείται για τις κοινωνικές ανάγκες και τις εργασιακές σχέσεις". Η συγκέντρωση γίνεται με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση.

Χτες, εξάλλου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν τα προεδρεία του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής, της ΕΝΙΘ, του συλλόγου ειδικευομένων ιατρών Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και η κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι περικοπές καθιστούν "προβληματική και επικίνδυνη" τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς δηλώνουν "κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πρακτικής".

Αποκαλυπτικό εξάλλου είναι και το έγγραφο που έστειλε χτες το Συντονιστικό Οργανο των Επιστημονικών Επιτροπών των (εννέα) νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προς τους Κ. Γείτονα και Ν. Χριστοδουλάκη. "Το Συντονιστικό Οργανο (ΣΟ) επισημαίνει, ότι τα προγράμματα εφημεριών των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκαν προ πενταμήνου, μέσα στα πλαίσια του νόμου, μετά από συνεργασία Ιατρικών Υπηρεσιών και ΔΣ των Νοσοκομείων και καλύπτουν τις τελείως απαραίτητες ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και την κάλυψη των ασθενών ώστε να μη διακυβεύεται η υγεία τους. Η κοινή υπουργική απόφαση των κ. κ. Γείτονα και Χριστοδουλάκη περικόπτει τα προταθέντα ποσά χωρίς να υπάρχει επιχειρηματολογία που να αποδεικνύει το λογικό της περικοπής. Οι Επιστημονικές Επιτροπές των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης αρνούνται να συντάξουν νέα προγράμματα εφημεριών που να κινούνται σε λογιστικά πλαίσια δεδομένου ότι τα ποσά που προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορούν να καλύψουν τον ελάχιστο αριθμό γιατρών κατά Τμήμα και ημέρα Εφημερίας (γενική εφημερία, εφημερία επομένη γενικής, εσωτερική εφημερία). Οι ΕΕ των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης εμμένουν στις προ πενταμήνου εισηγήσεις τους. Εφ' όσον υπάρξουν περικοπές των εφημεριών και εμφανιστούν φαινόμενα απώλειας υγείας ασθενών λόγω επικίνδυνης μείωσης των εφημερευόντων ιατρών, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναζητηθούν από τον Εισαγγελέα στα υπουργεία Υγείας - Οικονομικών και στα ΔΣ των Νοσοκομείων".

Επίσης η ΕΝΙΘ αποφάσισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα μέχρι την ανατροπή της υπουργικής απόφασης των περικοπών.

Οι άλλες αντιδράσεις

Η σημερινή τετράωρη στάση της ΕΙΝΗ θα γίνει απ' τις 8.30 πμ - 12.30 μμ και κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνει παράσταση στη νομαρχία Ιωαννίνων.Χτες οι γιατροί του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας έκαναν παράσταση στον πρόεδρο του νοσοκομείου με αίτημα την άμεση καταβολή των αναδρομικών του μισθού τους από 1.1.1998, αλλά δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Ετσι σήμερα οι γιατροί του Κρατικού θα κάνουν εκδήλωση, στις 11 πμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και έχουν κληθεί δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι (νυν και υποψήφιοι) καθώς και μαζικοί φορείς της περιοχής που καλύπτει το νοσοκομείο.

Επίσης χτες οι γιατροί του Τζανείου αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν με το παλιό πρόγραμμα εφημεριών και να αντιπαλέψουν τις περικοπές μέσα απ' το πρόγραμμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη με θέμα απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ