Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΕΛΛΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να αναδειχτούν δυνάμεις που δε συμβιβάζονται

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) προωθήθηκαν ρυθμίσεις και αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) με στόχο την πλήρη προσαρμογή της στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, την πλήρη υποταγή της στην κυβερνητική, αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ρυθμίσεις και αλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, τα λαϊκά συμφέροντα, τη δημοκρατική λειτουργία της ΤΑ. Μετατρέπουν την ΤΑ σε έναν στυγνό μηχανισμό, που στην ημερήσια διάταξη θα έχει την ιδιωτικοποίηση, την ανταποδοτικότητα, την πρόσθετη φορολογία των πολιτών. Τους δήμους και τις νομαρχίες σε επιχειρήσεις. Τους νομάρχες και τους δημάρχους σε συνενόχους και εντολοδόχους της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Η περιοχή συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πηγών και δυνατοτήτων της (χρυσός, πετρέλαιο, ουράνιο, βαμβάκι κλπ.), καθώς εξαιτίας και της γεωγραφικής της θέσης, ως βάση για τη διείσδυση στις βαλκανικές χώρες, μετατρέποντάς την σε διαμετακομιστικό, συγκοινωνιακό και επικοινωνιακό κέντρο, θησαυρίζοντας παράλληλα από την κατασκευή των αντίστοιχων έργων. Από την άλλη, προχωρά η κυβέρνηση με γρήγορα βήματα στο ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, των συνεταιριστικών εργοστασίων κλπ. Δισεκατομμύρια έχουν δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο για δήθεν παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς κανέναν έλεγχο, και όμως επενδύσεις δε βλέπουμε. Συνεχίζεται το κλείσιμο και η μεταφορά επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

Δραματικές είναι οι αλλαγές στην αγροτική οικονομία, σε ό,τι αφορά τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Το ξεκλήρισμα μπαίνει στην τελική ευθεία, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Ο αφθώδης πυρετός, οι πλημμύρες και οι άσχημες καιρικές συνθήκες ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Χτυπιούνται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ολο και περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες βάζουν "λουκέτο" στις επιχειρήσεις τους.

Η παιδεία και η υγεία γίνονται πολυδάπανα αγαθά για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Τα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα είναι ανεπαρκή. Η υπανάπτυξη, η φτώχεια, η εγκατάλειψη, η συνεχής μείωση του πληθυσμού χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Οι νομοί μας μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν. Απαιτείται όμως μια άλλη πολιτική, ριζικά αντίθετη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τα συμφέροντα των εργαζομένων, της αγροτιάς. Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής επιδιώκουμε μια σύγχρονη αγροτοβιομηχανική ανάπτυξη, που αποβλέπει: Στην καλύτερη αξιολόγηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, στην εκτέλεση έργων υποδομής, στην αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εργαζόμενης αγροτιάς, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της αλιείας και κτηνοτροφίας.

Πεποίθηση της ΝΑΣ είναι ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν τη βασική δύναμη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της περιοχής μας. Γι' αυτό είναι ανάγκη από αυτές τις εκλογές να αναδειχτούν πιο δυναμωμένες, πιο ισχυρές οι δυνάμεις που δε συμβιβάζονται με τις αντιλαϊκές επιλογές και με το ρόλο που επιτάσσουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη ΝΑ και να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ε. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ