Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ "ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"

Ο αναμφισβήτητα πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών γίνεται προσπάθεια, από πολλές μεριές, να υποβαθμιστεί ως τέτοιος, και να παρουσιαστούν οι εκλογές ως τοπικής σημασίας! Στη βάση αυτή προβάλλουν κατά κόρον τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα, στα οποία προσπαθούν να επικεντρώσουν και όλη την προεκλογική τους προπαγάνδα.

Ακόμη και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αρχικά μίλησε για την πολιτική σημασία των ερχόμενων εκλογών, τελευταία αναδιπλώθηκε εντέχνως, φοβούμενος την ήττα, και περιόρισε το νόημά τους στο... αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στην ίδια βάση, δηλαδή τη λεγόμενη αυτοδιοικητική, αναπτύσσει τη δραστηριότητά του και ο ΣΥΝ, όπως και πολλοί υποψήφιοι, που μέσα απ' αυτό το κόλπο υπολογίζουν να υφαρπάσουν ψήφους.

Ο λόγος για τα "τοπικά προβλήματα" αποσκοπεί να αφήσει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική και να εγκλωβίσει στους συνδυασμούς της διαχείρισης τους ανυποψίαστους για την πολιτική σημασία των εκλογών ψηφοφόρους.Γι' αυτό, αν αυτοί οι συνδυασμοί σημειώσουν επιτυχία, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που τους στηρίζουν θα βγουν - και από την πλευρά τους πολύ καλά θα κάνουν - να υποστηρίξουν, ότι δόθηκε ψήφος έγκρισης της πολιτικής αυτών των κομμάτων... Εδώ, σταματάει πια κάθε αναφορά στον "τοπικό" χαρακτήρα των εκλογών και των προβλημάτων... Και ξανάρχεται η πραγματικότητα, που τώρα κρύβουν...

****

Ο λόγος περί "τοπικών προβλημάτων", ο φαφλαταδισμός για "το καλό της πόλης μας" και άλλα συναφή, περιέχουν, κατ' αρχήν, την εξής λαθροχειρία: Κατά κανόνα περιλαμβάνουν, στα λεγόμενα τοπικά, οποιοδήποτε θέμα βρίσκεται έξω από τα μεγάλα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας, των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, της οικονομικής κρίσης, της λιτότητας και γενικά της κυβερνητικής πολιτικής. Αποκλείουν οτιδήποτε σχετίζεται με την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, με μόνη εξαίρεση τα ΕΟΚικά προγράμματα, τα οποία προσφέρονται για πολλαπλές επιδόσεις... Κι ωστόσο, οι θιασώτες των "τοπικών" προβλημάτων ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή, αν όχι, έχουν οπωσδήποτε πολιτική άποψη υπέρ κάποιου κόμματος.

Δεύτερη λαθροχειρία: Κρύβουν με επιμέλεια το γεγονός, ότι αν εκλεγούν θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική, όπως έκαναν και στα 4 προηγούμενα χρόνια, είτε είχαν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΝ... Ωστόσο, δεν αναφέρονται προεκλογικά σε αυτό που θα εφαρμόσουν. Το αφήνουν, για να το κάνουν μετά τις εκλογές... Κατά τα άλλα, περισσεύουν οι κορόνες περί ειλικρίνειας, διαφάνειας και άλλων υποκριτικών.

Τρίτη λαθροχειρία: Εκείνοι που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την παγκοσμιοποίηση, όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν και να καλύψουν την αντιλαϊκότητα της κυβερνητικής πολιτικής, εκείνοι που λένε ότι "φταρνίζεται το Τόκιο και κρυολογεί η Αθήνα", δε θεωρούν ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τοπικό και στο συνολικό!

****

Τοπικά προβλήματα, με την έννοια που τα εμφανίζουν οι άλλες δυνάμεις στην προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχουν. Κι εκεί ακόμη, που ένα πρόβλημα εμφανίζεται ως τοπικό, στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός γενικότερου, είναι τοπική έκφραση της συνολικής πολιτικής. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς δεν είναι - με την άμεσα στενή έννοια - πρόβλημα της Αθήνας, αυτό δε σημαίνει πως δε συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που πλήττει και το λαό της Αθήνας και της υπαίθρου, που αυξάνει την ανεργία και στην πρωτεύουσα και στην επαρχία.

Τα όσα γιατροσόφια επινοήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, θα είναι πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα τα πληρώσει ο λαός, είτε είναι εργάτης είτε φτωχός αγρότης ή βιοπαλαιστής της πόλης. Είτε ψηφίζει στην Πάτρα, είτε στη Σαμοθράκη ή οπουδήποτε αλλού.

Αραγε δεν οφείλονται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της συσσώρευσης νέων κερδών από την "ιδιωτική πρωτοβουλία", οι τραγικές για το λαό συνθήκες του τομέα της υγείας; Αυτό είναι στενά τοπικό πρόβλημα ή γενικό; Ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι γενικό. Και, βέβαια, είναι άλλο πράγμα να ξεκινάει κανείς από εκείνο που έχει ιδιαίτερη οξύτητα τοπικά, για να αναδείξει τα γενικότερα αίτιά του, στηριζόμενος και στην τοπική λαϊκή πείρα, και άλλο να το απομονώνει ή να το αποσιωπά και να εμφανίζει ως τοπικά προβλήματα τον αριθμό των παρτεριών και των μέτρων ασφαλτόστρωσης.

****

Οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών καθαρά και ξάστερα, αναδείχνοντας πριν απ' όλα τον πολιτικό χαρακτήρα, την πολιτική σημασία που θα έχει για την επόμενη των εκλογών, το αν ο λαός θα ψηφίσει έτσι ή αλλιώς. Αναδείχνουν τα κριτήρια, με βάση τα οποία πρέπει να επιλέξει ο λαός. Και το υπ' αριθμόν ένα κριτήριο είναι να τοποθετηθεί, ο κάθε εργαζόμενος, με βάση το αν είναι ικανοποιημένος ή όχι με την αντιλαϊκή πολιτική, και με βάση αυτό να ψηφίσει, καταδικάζοντας την κυβέρνηση (και όσους ομογνωμούν στην κατεύθυνσή της) και υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Ο λόγος για τα "τοπικά προβλήματα" αποσκοπεί να αφήσει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική και να εγκλωβίσει στους συνδυασμούς της διαχείρισης τους ανυποψίαστους για την πολιτική σημασία των εκλογών ψηφοφόρους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ