Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Περιμένοντας τις νέες πλημμύρες και πυρκαγιές...

"Τι έγινε μετά τις πυρκαγιές στην Πεντέλη το 1995;". "Γιατί δεν κηρύχτηκαν αναδασωτέες οι καμένες περιοχές;". "Τι αντιπυρικές ζώνες έγιναν;". "Τι κονδύλια δόθηκαν στους δήμους, στις νομαρχίες για αντιπυρική προστασία;".

Τα "καυτά" αυτά ερωτήματα έθεσε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,στη διάρκεια συζήτησης για την πυροπροστασία της Αττικής. Ερωτήματα που δε "βρίσκουν" συγκεκριμένη, θετική τουλάχιστον, απάντηση και επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού πυροπροστασίας. Ερωτήματα που, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, δε συνοδεύονται από απολογισμό ζημιών και καταμερισμό ευθυνών.

Τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να αποψιλώνουν περιμετρικά το οικόπεδό τους, να επιβάλλει την κατασκευή δεξαμενής νερού χωρητικότητας ανάλογης με το μέγεθος του οικοπέδου και την προμήθεια αντλίας. Επίσης να προτείνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει στους ιδιοκτήτες σε ευπαθείς για πυρκαγιά περιοχές, μαζί με την υποβολή των μελετών για την έκδοση οικοδομικής άδειας να προσκομίζουν και μελέτη για την προστασία του κτιρίου από εξωτερική πυρκαγιά.

Τι θα γίνει με την αντιπλημμυρική θωράκιση;

Την προμήθεια συστημάτων άντλησης υδάτων από ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε ευπαθείς για πλημμύρες περιοχές, αποφάσισε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η Νομαρχία Αθήνας θα συμμετάσχει στη δαπάνη με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων δραχμών.

Την αναγκαιότητα "να μιλήσουμε γενικότερα και ολοκληρωμένα για την αντιπλημμυρική θωράκιση", επισήμανε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Χρήστος Λαζαρίδης."Πρόκειται για ένα θέμα - τόνισε - που ταλανίζει το λαό επί δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση υπόσχεται μέτρα κατά των πλημμυρών, χωρίς να κάνει ποτέ κάτι". Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόταση της Νομαρχίας για την προμήθεια αντλιών θα παίξει ένα θετικό ρόλο, αποτελεί όμως σταγόνα στον ωκεανό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αττική, ο Χρ. Λαζαρίδης σημείωσε πως, με τιμές του 1994, η κατασκευή αντιπλημμυρικών δικτύων δε στοίχιζε παραπάνω από 300 δισ. δραχμές. Σήμερα το ποσό αυτό έφτασε στα 500 δισ. Από τα 4.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, μόνο τα 400 διαθέτουν δίκτυο ομβρίων. Από τα δεκάδες χιλιάδες φρεάτια καθαρίζεται μόνο το 20% - 25% ετησίως, ενώ το 85% της Αττικής δε διαθέτει δίκτυο ομβρίων.

Την ίδια στιγμή, το "ενδιαφέρον" των κυβερνώντων - τόνισε ο Χρ. Λαζαρίδης- εξαντλείται στη διάθεση, για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλου του Λεκανοπεδίου, του ποσού των 10 μόλις δισ. δραχμών. Αναφερόμενος στα σχέδια να αναλάβουν οι δήμοι τον καθαρισμό των τοπικών φρεατίων(την αρμοδιότητα έχει η ΕΥΔΑΠ) ο Χρ. Λαζαρίδης σημείωσε: "Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν τμήματα της ΕΥΔΑΠ έχουν δοθεί σε ιδιώτες; Χρειάζονται ειδικά συνεργεία κυρίως για τα παντορροϊκά φρεάτια. Με τι χρήματα θα κάνουν αυτή τη δουλιά οι δήμοι, όταν περνούν δύσκολες στιγμές από την οικονομική καχεξία στην οποία τους έχει οδηγήσει η κυβέρνηση;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ