ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία"
  • Αντιδράσεις και "εκ των έσω" για την έφοδο των ιερέων στα σχολεία και αιχμές για την πρακτική Χριστόδουλου
  • Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Ακόμα και στην ανώτατη ιεραρχία της Εκκλησίας προκαλεί αντιδράσεις η άκομψη επιχείρηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, να "αλώσει" τα σχολεία, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες που δημιουργεί αυτή η προσπάθεια. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χριστόδουλος με εγκύκλιό του ζητά να αναλάβουν με το "έτσι θέλω" οι ιερείς τη... διαπαιδαγώγηση της μαθητευόμενης νεολαίας, καλώντας τους να μπαίνουν, απρόσκλητοι μάλιστα, σε σχολεία για να εξομολογούν τους μαθητές! Η επίμαχη αυτή εγκύκλιος, που ξεσήκωσε γενική κατακραυγή τόσο από τους καθηγητές και τους γονιούς όσο και από κόμματα, πολιτικούς και άλλους κοινωνικούς παράγοντες, τώρα προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους της ιεραρχίας.

Ετσι, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις αλλά και διαβλέποντας τους κινδύνους να δημιουργηθούν παρατράγουδα, εφόσον υλοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος της Αρχιεπισκοπής για "ελεύθερη είσοδο ιερέων στα σχολεία", όπως προέτρεψε ο κ. Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Ιερώνυμος, επέκρινε αυτή την πρακτική. Μιλώντας σε διευθυντές σχολείων, ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: "Οταν η διδασκαλία της Εκκλησίας γίνεται ιδεολογία, είναι επικίνδυνο φαινόμενο". Ασφαλώς η επισήμανση αυτή, αν και ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν μπορεί να κρίνει το έργο του αρχιεπισκόπου, αφορά και την όλη τακτική του αρχιεπισκόπου, ο οποίος, με τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις μεγαλοϊδεατικές και αλυτρωτικές ιδέες που προβάλλει, προκαλεί τις αντιδράσεις και διχάζει την κοινωνία και, βεβαίως, δεν ωφελεί την Εκκλησία.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ιερώνυμος έδειξε ευχαριστημένος για την απόφαση του εισαγγελέα Εφετών να ζητήσει τη δικογραφία για τη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη εμπιστοσύνη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, κ. Παντελεήμων. Σχετικά με τα οικονομικά της Εκκλησίας, η διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ιδρυθεί διεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης που θα διενεργεί ελέγχους κάθε έξι μήνες.

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αποστόλης Τασούλας,ζητώντας του να τους πληροφορήσει για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σχετικά με τις επιδιώξεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στα σχολεία. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:

"Με εγκύκλιό του ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έδωσε οδηγίες στις κατά τόπους εκκλησιαστικές αρχές και τους ιερωμένους να επιδιώξουν τη "στενή σύνδεσή" τους με τα σχολεία, με τη δικαιολογία της διευκόλυνσης της εξομολόγησης των μαθητών.

Είναι φανερή η επιδίωξη του κ. Χριστόδουλου να παρεμβαίνει ο ίδιος και η Εκκλησία σε όλα τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, προωθώντας απόψεις συντηρητικές, αντιδραστικές μέχρι και σκοταδιστικές, γι' αυτό και επικίνδυνες.

Η αποδοχή από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της "εισβολής", με οποιονδήποτε τρόπο, της Εκκλησίας στη λειτουργία της εκπαίδευσης δημιουργεί τέτοιους κινδύνους και ταυτόχρονα πλήττει το πνεύμα ανεξιθρησκίας και το δικαίωμα της θρησκευτικής συνείδησης, που πρέπει κατ' εξοχήν να κατοχυρώνονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Επειδή υπήρξε μέχρι σήμερα ανοχή από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας σε παρόμοιες δραστηριότητες (εξομολόγηση, κατήχηση κ.ά.), που είχε αναπτύξει ο κ. Χριστόδουλος ως μητροπολίτης Δημητριάδος και πιθανόν να υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, που νομιμοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το υπουργείο".

ΡΩΜΗ
Προετοιμάζεται η Πολυεθνική Δύναμη

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της συγκρότησης της Πολυεθνικής Δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αντιπροσωπεία 7 επιτελών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ι. Τσαγκάρη, θα συμμετάσχει στην 5η κατά σειρά συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για την Πολυεθνική αυτή Δύναμη, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες από 7 έως 12 Σεπτέμβρη στη Ρώμη.

Πρόκειται ουσιαστικά για την προετοιμασία των ταχυκίνητων πολυεθνικών δυνάμεων, των λεγόμενων ταγμάτων θανάτου της "νέας τάξης", που συγκροτούνται με διάφορες "ομπρέλες", αλλά υπό την άμεση καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για να προωθήσουν άμεσα τους νέους τυχοδιωκτικούς επιθετικούς σχεδιασμούς, στα πλαίσια του νέου δόγματος και της Νέας Δομής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές εμπλέκουν χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, σε Οργανισμούς που οι ίδιοι φτιάχνουν με διάφορες προσωνυμίες, όπως για παράδειγμα η ψευδεπίγραφη "Σύμπραξη για την Ειρήνη". Επίσης, οι κινήσεις αυτές των επιτελών και της χώρας μας είναι βέβαιο ότι συνδέονται με τα σχέδια για πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και με τις ασκήσεις εκφοβισμού της Σερβίας, που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην ΠΓΔΜ και προηγούμενα στην Αλβανία. Στην ίδια την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, αναφέρεται ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι "η τελική επεξεργασία για ολοκλήρωση των θεμάτων Συγκρότησης Πολυεθνικής Δύναμης, αποτελεί συνέχεια αυτής των Αθηνών στις 22 - 26/6/98 και είναι η τελευταία πριν τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ν/Α Ευρώπης, που θα γίνει στα Σκόπια στις 26 Σεπτέμβρη 1998". Να θυμίσουμε ότι ένα από τα θέματα που εκκρεμεί, είναι το θέμα της έδρας της Πολυεθνικής Δύναμης, που γι' αυτήν ερίζουν πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων θέλουν να την εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους.

Στη συνάντηση, όπως ανακοινώνεται επίσημα, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν μόνο ως... παρατηρητές μαζί με τη Σλοβενία, ενώ συμμετέχουν στις εργασίες αντιπροσωπείες, εκτός από τη χώρα μας, από Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί την ένταση ο Γιλμάζ

Την "προκλητική" και "απαράδεκτη" τακτική της Αγκυρας κατάγγειλε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που την περασμένη Πέμπτη έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ στη γερμανική τηλεόραση για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη "Deutsche Welle", εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς προτίθενται να επισπεύσουν τις "διαδικασίες ενσωμάτωσης" των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Στο τμήμα της συνέντευξης, που είχε ως βασικό αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Μ. Γιλμάζ αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ως εξής:.

"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (να συμπεριλάβει την Κύπρο στις υπό ένταξη χώρες και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις) συνιστά παραβίαση της Ιδρυτικής Συνθήκης της Κυπριακής Δημοκρατίας... Ούτε εμείς (η Τουρκία) ούτε η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στο νησί πρόκειται να συμμετάσχουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το αντίθετο, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ενσωμάτωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Και αυτό κάνουμε ήδη. Αυτή η παραβίαση της Ιδρυτικής Συνθήκης, αυτή η εσφαλμένη απόφαση της ΕΕ, θα οδηγήσει, τελικά, στην οριστική διχοτόμηση του νησιού...".

"Με τον κύριο Σημίτη συναντήθηκα για πρώτη φορά τον τελευταίο Δεκέμβρη στην Κρήτη. Αποκόμισα το συναίσθημα ότι μπορεί να είναι ένας καλός συνομιλητής. Γεγονός όμως είναι ότι ο κύριος Σημίτης, πιθανόν υπό την πίεση της εσωτερικής κατάστασης στην Ελλάδα και μάλιστα του ίδιου του κόμματός του, καταχράται της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέσον πίεσης απέναντι στην Τουρκία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για το μέλλον των τουρκοελληνικών σχέσεων...".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Μ. Γιλμάζ, επισήμανε ότι αντιτίθενται πλήρως με τις απόψεις της Διεθνούς Κοινότητας και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να καταλήξουν επιτέλους στα οφθαλμοφανή, για τις τουρκικές προθέσεις, συμπεράσματα.

"Προβλέψιμος" ο Ακης, λέει το Μαξίμου...

Στην προσπάθεια του Α. Τσοχατζόπουλου να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση του στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, ενόψει των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων, που θα λάβουν χώρα στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδίδουν συνεργάτες του πρωθυπουργού την τακτική του υπουργού Εθνικής Αμυνας να δηλώνει το τελευταίο διάστημα "ετοιμότητα" για παρέμβασή του σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Οταν προχτές ο Α. Τσοχατζόπουλος φρόντισε και από την ...Τυνησία όπου βρισκόταν να προμηνήσει ότι θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική και την πορεία του κόμματος, κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί έλεγαν πως και αυτή η ...εξαγγελία, αλλά και όσες κινήσεις του Α. Τσοχατζόπουλου ακολουθήσουν, θα στοχεύουν στο παιχνίδι των "εσωκομματικών συσχετισμών" εντός των κομματικών οργάνων. Μάλιστα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε προχτές ο "Ρ", ότι ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ (18 Σεπτέμβρη) βουλευτές και συνεργάτες του υπουργού, υπό την εποπτεία του, ετοιμάζουν δημόσιες παρεμβάσεις κατά της ηγετικής ομάδας, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και με τα διάφορα "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" σενάρια, έλεγαν, με εμφανή πρόθεση επίδειξης ...υπεροχής, ότι αυτές οι κινήσεις είναι "αναμενόμενες" και "προβλέψιμες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ