ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ
Απαγόρευση πτήσεων από ΕΕ

Υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στο Βελιγράδι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ν' απαγορευτούν οι πτήσεις της JAT, του γιουγκοσλαβικού αερομεταφορέα, από και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της γιουγκοσλαβικής πολιτικής στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας χαρακτήρισε την απόφαση ως"ανοιχτή υποστήριξη στην τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο", ενώ το πρακτορείο "Τανγιούγκ" ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε με την απόφαση αυτή ακόμη ένα στοιχείο της "μονόπλευρης πολιτικής της". Ο γιουγκοσλαβικός Τύπος επισήμανε ότι και η ελληνική κυβέρνηση, που πρόβαλε "επιφυλάξεις" για την εφαρμογή της απόφασης, τελικά συγκατένευσε στην απαγόρευση των πτήσεων της JAT.

Δεν υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις των γιουγκοσλαβικών αρχών όσον αφορά το αν υπάρξουν μέτρα αμοιβαιότητας με την απαγόρευση των πτήσεων των ξένων αεροπορικών εταιριών στη Γιουγκοσλαβία.

Η JAT "έχει συνομιλίες" με πολλές ξένες εταιρίες για συνεργασία, όταν θα εφαρμοστεί η απόφαση - κυρίως με την ελβετική "Swissair" και την εταιρία ΜΑΤ της ΠΓΔΜ.

Η Ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να εξηγήσει... τα ανεξήγηταστις γιουγκοσλαβικές αρχές και τους λόγους που ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απαγόρευση των πτήσεων της JAT, ενώ το θέμα αυτό όσο και τα διμερή μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας καθώς και θέματα που αναφέρονται στην κατάσταση στην περιοχή, αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, πιθανώς στις 10 Σεπτέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Δεύτερη απόρριψη του Β. Τσερνομίρντιν

Η Κρατική Δούμα απέρριψε πάλι τον Β. Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας, με ψήφους 273 κατά και 138 υπέρ. Το ρούβλι συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Παραίτηση και του διοικητή της κρατικής Κεντρικής Τράπεζας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) με 273 ψήφους κατά, 138 υπέρ και 1 αποχή απέρριψε χτες το απόγευμα, όπως αναμενόταν, για δεύτερη φορά, την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Η ψηφοφορία ήταν φανερή (ονομαστική). Η ψηφοφορία αυτή, όπως είναι γνωστό, έπρεπε να γίνει την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για χτες Δευτέρα, ώστε να γίνουν νέες διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, ο Γιέλτσιν οφείλει να προτείνει τον ίδιο ή άλλο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Αν και η νέα πρόταση του Προέδρου δεν υπερψηφιστεί από τη Δούμα, η τελευταία διαλύεται από τον Πρόεδρο και προκηρύσσονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σημειώνουμε, όμως, ότι άλλο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει τη Δούμα που έχει αρχίσει διαδικασία καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα. Ηδη, τις τελευταίες μέρες η Κάτω Βουλή επιτάχυνε την προετοιμασία της για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του Γιέλτσιν.

Η συνεδρίαση της Δούμας ήταν θυελλώδης. Στην αρχή έγινε έντονη συζήτηση για το τρόπο ψηφοφορίας. Η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε υπέρ της φανερής ψηφοφορίας. Ο Τσερνομίρντιν, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών χαρακτήρισε ως καταστροφική την κατάσταση της χώρας και ζήτησε τη διακοπή της σύγκρουσης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Επανέλαβε τα μέτρα που προτείνει για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πράγμα που δεν ικανοποίησε την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επέκρινε δριμύτατα τα οικονομικά σχέδια που παρουσίασε ο Τσερνομίρντιν, αμφισβήτησε τη δυνατότητά του να κάνει οτιδήποτε, με δεδομένο ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 6% του πληθυσμού και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα καταψηφίσει και πάλι τον Τσερνομίρντιν. Κατά της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν τάχθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Ν. Χαριτόνοφ, ο πρόεδρος του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και η εκπρόσωπος της βουλευτικής ομάδας "Ναροντοβλάστιε" Ελένα Πάνινα. Ο ηγέτης του φιλοκυβερνητικού κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Α. Σόχιν και ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Ο Ζιρινόφσκι επιτέθηκε κατά των κομμουνιστών, θεωρώντας τους υπαίτιους για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία τον 20ό αιώνα.

Σύσκεψη στο Κρεμλίνο

Σε δύο φάσεις - πρωί και απόγευμα - διεξήχθη χτες η "στρογγυλή τράπεζα" που συγκάλεσε ο Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, με συμμετοχή του Τσερνομίρντιν, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ηγετών των συνδικάτων. Οπως αναμενόταν στη σύσκεψη αυτή δεν επιτεύχθηκε συναίνεση. Ο Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έκανε όμως μια "παραχώρηση" προς τη Δούμα, προτείνοντας να επικυρώσει δοκιμαστικά τώρα την υποψηφιότητά του και να επανεξετάσει το θέμα του πρωθυπουργού ύστερα από 6 μήνες.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επανέλαβε την έκκληση προς τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να αποσύρει την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν και να ορίσει άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό. Σχετικά μ' αυτό, η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε μια σειρά ονόματα υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως τους Γιούρι Λουζκόφ (δήμαρχος της Μόσχας), Γιούρι Μασλιουκόφ (Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην κυβέρνηση Σεργκέι Κιριένκο), Γεβγκένι Πριμακόφ (υπουργός Εξωτερικών), Βίκτορ Γκεράστσενκο (πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) και Γεγκόρ Στρόγεφ (πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας).

Η οικονομική κατάσταση

Το ρωσικό ρούβλι εξακολουθεί να πέφτει ορμητικά και σταθερά και, μολονότι, αρχίζοντας από τις 17 Αυγούστου έχει υποτιμηθεί πάνω από 3 φορές έναντι του δολαρίου, αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα το μεγαλύτερο ύψος της ανόδου του δολαρίου και της πτώσης του ρουβλιού. Θα έλεγε κανείς πως τους Ρώσους, που το Γενάρη του 1992 είχαν χάσει όλες τις αποταμιεύσεις τους, σαν αποτέλεσμα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του τότε πρωθυπουργού Γεγκόρ Γκαϊντάρ και την πρώτη κατάρρευση του ρουβλιού, τη "μαύρη Τρίτη" του Οκτώβρη 1994, θα ήταν δύσκολα να τους κάνει κανείς να χάσουν την ισορροπία τους. Ωστόσο, στη Μόσχα, για παράδειγμα, επικρατεί πραγματικός πανικός. Από τα ράφια των καταστημάτων εξαφανίζονται τα προϊόντα, οι πολίτες αγοράζουν τα πάντα: αλεύρι, ζάχαρη, σιμιγδάλι, μακαρόνια, κονσέρβες, αλλαντικά και πολλά άλλα προϊόντα. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και στα εγχώρια προϊόντα. Οι πωλητές λένε στους αγοραστές: "Πάρτε, αύριο θα είναι ακριβότερα", ενώ είχε δηλωθεί ότι η αύξηση των τιμών θα αφορά μόνο τα εισαγόμενα προϊόντα. Οταν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ ρωτήθηκε, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές και στα εγχώρια εμπορεύματα, απάντησε ότι αυτό είναι νομοτελειακό, διότι η αγορά είναι αγορά και αφού αυξάνουν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, αυτόματα επηρεάζονται και τα εγχώρια εμπορεύματα, ενώ κύμα υπερπληθωρισμού και πανικόβλητων εφόδων στα καταστήματα πλήττει τη χώρα. Οι συναλλαγές διακόπηκαν χτες στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, ελλείψει προσφοράς συναλλάγματος. Σειρά περιοχών της Ρωσίας επέβαλαν διοικητικό όριο στις αυξήσεις των τιμών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Ναχόντκα, έχουν φτάσει το 200 - 300%.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ντουμπίνιν έστειλε επιστολή παραίτησης στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Την παραίτηση του Ντουμπίνιν είχε ζητήσει από τον Γιέλτσιν η Κρατική Δούμα από την περασμένη Τετάρτη. Αφορμή γι' αυτό, εκτός από την κατάρρευση του ρουβλιού, στάθηκε και η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας προς 6 μεγάλες ρωσικές εμπορικές τράπεζες να μεταφέρουν τις ιδιωτικές καταθέσεις φυσικών προσώπων στο Ταμιευτήριο της Ρωσίας, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση καταθετών και τραπεζιτών.

ΙΤΑΛΙΑ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ
Εσωτερικές τριβές από την πολιτική της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Η τρομακτική και ιλιγγιώδης πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η επαπειλούμενη παντελής κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν οι όροι της συνθήκης του Αμστερνταμ, που ακολουθεί η κυβέρνηση Πρόντι, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει πλείστες διαφωνίες στους κόλπους της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" για το αν θα πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν άλλοθι μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης στην αντιλαϊκή κυβέρνηση και να στηρίζουν έστω και εμμέσως αυτές τις επιλογές και τακτικές.

Η κόντρα που έχει πλέον εξελιχθεί σε οξύτατη κρίση, έχει βαθύτερη αιτία, αλλά και βάθος χρόνου. Εξαρχής η απόφαση στήριξης του κυβερνητικού συνασπισμού είχε μοναδικό και κύριο σκοπό - παρά τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν - την πίεση για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και άλλων λαϊκών κατακτήσεων. Ομως η πορεία και κυρίως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Πρόντι έχει οξύνει σε υπέρτατο βαθμό τις τριβές ανάμεσα στα μέλη και στα στελέχη της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα, με σημείο αιχμής την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και τη συνεχιζόμενη στήριξη στην κυβέρνηση, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή αυτής της πολιτικής. Η αλήθεια μάλλον εκεί τυρβάζει και όχι απλά στην "προαιώνια" κόντρα μεταξύ των δύο ηγετικών στελεχών, του Φάουστο Μπερτινότι και του Αρμάντο Κοσούτα,που θέλουν να "εκτρέφουν" τα ΜΜΕ.

Η αιτία δεν είναι άλλη από τη δυσαρέσκεια από την ακολουθούμενη πολιτική που είναι απολύτως υποταγμένη στα κελεύσματα της ΕΕ και την αντίθεση που έχει πια διογκωθεί στην ίδια τη βάση του κόμματος. Αυτή είναι που δίνει πλέον το "δυναμικό παρών" για τη λήψη της "συγκεκριμένης απόφασης" στα μέσα του Οκτώβρη, που τα 330 μέλη της Πολιτικής της Επιτροπής καλούνται να αποφασίσουν αν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος θα πρέπει να καταψηφίσουν ή όχι τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Πρόντι προϋπολογισμό του 1999 και κατά συνέπεια την επιβίωσή της.

Αθεράπευτη η κρίση από τα καπιταλιστικά γιατροσόφια

Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από συνέντευξη που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα την πρόσφατη οικονομική κρίση στη Ρωσία και τίτλο "Κι όμως μπορεί να ξαναγίνει σοσιαλιστική", φιλοξένησε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Ο "Ρ" αναδημοσιεύει, σήμερα, ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αυτήν: - Πιστεύετε ότι, όπως και πριν από 7 χρόνια, έτσι και τώρα, τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία διεθνών εξελίξεων στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα;

Α. Π.: Αναμφισβήτητα αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία, αλλά και σε πολλές χώρες της ΝΑ Ασίας, της Ευρώπης, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, θα ασκήσουν επιδράσεις στις εξελίξεις. Το θέμα είναι τι επιδράσεις θα ασκήσει ο σημερινός κύκλος της κρίσης (σε ένα έδαφος γενικότερης και μόνιμης κρίσης), στη συνείδηση και στους προσανατολισμούς των λαών, στην οργάνωση και χειραφέτησή τους από τις λογικές των μονόδρομων.

Οι εξελίξεις δε θα κριθούν κυρίως από τις συνταγές και τα γιατροσόφια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί η κρίση είναι αθεράπευτη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά από το τι συμπεράσματα θα εξαχθούν από τους λαούς.

Αναμφισβήτητα η όξυνση της κρίσης στη Ρωσία, έχει και ιδιαίτερες πλευρές. Πρόκειται για μια χώρα που προχώρησε η ανατροπή των σοσιαλιστικών σχέσεων, έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η πορεία εδραίωσης των καπιταλιστικών σχέσεων. Ορισμένοι λένε ότι η Ρωσία δε θα είχε κρίση αν η καπιταλιστική παλινόρθωση γινόταν με πιο αργούς ρυθμούς και πιο ήπια μέτρα. Δε νομίζω ότι υπάρχει απάντηση σ' αυτήν τη σκέψη, που ας μου επιτραπεί να τη χαρακτηρίσω λίγο παράλογη, αντιεπιστημονική. Με ποια έννοια το λέω: στη Ρωσία δεν ήταν δυνατό η οικοδόμηση του καπιταλισμού να γίνει με τον ίδιο τρόπο που οικοδομήθηκε ο καπιταλισμός στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλες ιστορικές συνθήκες υπήρξαν, τότε, στις συνθήκες του φεουδαρχικού συστήματος. Στο έδαφος των πρώην σοσιαλιστικών χωρών δοκιμάστηκε στην πράξη κάτι το πρωτόγνωρο στον 20ό αιώνα, το πισωγύρισμα σε ένα προηγούμενο κοινωνικό σύστημα. Η καταστροφή των σοσιαλιστικών βάσεων και ειδικά στη Ρωσία σε συνδυασμό με τα πολιτικά μηνύματα που ήθελε ο καπιταλιστικός κόσμος να περάσει, πήρε ένα λίγο - πολύ αναπόφευκτο χαρακτήρα. Ας υποθέσουμε ότι γινόταν με πιο μαλακό τρόπο. Και πάλι, κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία θα έμπαινε στην τροχιά της βαθιάς κρίσης, όπως έχει μπει η Ιαπωνία, ακόμη και οι ΗΠΑ.

Αρα το ζήτημα είναι σε τελευταία ανάλυση πολιτικό, και τέτοια συμπεράσματα πρέπει να βγουν ώστε να υπάρξουν θετικές για τους λαούς συνέπειες, εννοείται και για το ρωσικό λαό.

- Ποιος είναι ο βαθμός ευθύνης της Δύσης στη σημερινή κατάσταση, στη Ρωσία;

Α. Π.: Κατ' αρχάς ευθύνη έχουν όλοι εκείνοι που μπέρδεψαν το σοβιετικό λαό και τους άλλους λαούς με την παραπλανητική θέση ότι τα μέτρα τους αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη του σοσιαλισμού και στη διόρθωση των αδυναμιών του. Ευθύνη έχουν εκείνοι που συνειδητά δούλεψαν για την καταστροφή του έργου εκατομμυρίων ανθρώπων, που έδωσαν σάρκα και οστά στο σοσιαλισμό, που αποτελούσε ένα πρωτόγνωρο πείραμα χωρίς να προϋπάρχει όπως ήταν φυσικό καμία προηγούμενη πείρα για αξιοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει μια ιστορία πάνω από 500 χρόνια.

Από εκεί και πέρα βεβαίως οι εσωτερικές φιλοκαπιταλιστικές δυνάμεις σε συμμαχία και εξάρτηση από τις δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς, τις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, οδήγησαν τα πράγματα όπου τα οδήγησαν. Οι ευθύνες είναι κοινές, παγκόσμιες και σε εθνικό επίπεδο.

- Οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ΗΠΑ και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα;

Α. Π.: Για το ρωσικό λαό δεν πρόκειται να προκύψει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Γιατί οι "γιατροί και τα γιατροσόφια τους" μόνο το ρωσικό λαό δεν έχουν στο μυαλό τους.

Κατ' αρχάς δεν αναφέρεται πουθενά, τουλάχιστον δε διάβασα πουθενά, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνονται και πώς αιτιολογείται ότι αυτά μπορούν να εκτονώσουν την κατάσταση. Τα μέτρα που προτείνουν είναι αυτά που ήδη έχουν παρθεί στη Ρωσία, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα κλπ. Ζητούν μεγαλύτερη επιτάχυνση, δηλαδή ενισχύουν εκείνους τους παράγοντες που όξυναν την κρίση.Ο πονοκέφαλος της Δύσης είναι ναγεφυρώσει τις διαφορές τακτικής και επιμέρους συμφερόντων που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της νέας αστικής τάξης, ώστε να διαμορφωθεί ενιαία στάση και πρακτική. Να υπάρξει μια σχετική πολιτική σταθερότητα του συστήματος για να προχωρήσει καλύτερα το ξεπούλημα. Θέλουν μια Ρωσία ούτε εντελώς ανίσχυρη για την ώρα, αλλά ούτε και πολύ ισχυρή για να διεκδικήσει συμμετοχή στη λεία.

Επομένως, ακόμη και αν η ρωσική ηγεσία βάλει τα πράγματα σε μια "τάξη", οι παράγοντες της κρίσης θα συνεχίσουν να επενεργούν και θα εκδηλώνονται οι αντιθέσεις και αντινομίες σε όλο και πιο οξυμένο βαθμό στην πορεία. Καμία πολιτική σταθερότητα δεν πρόκειται να τιθασεύσει τη λαϊκή αγανάκτηση, την τάση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων. Το "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" ακούγεται όλο και πιο πυκνά και πλατιά σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ακόμη πιο έντονα στη Ρωσία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απαντώντας στην ερώτηση "Το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, ποια συμπεράσματα μπορεί να εξαγάγει από τη σημερινή κατάσταση και ποιοι κατά την άποψή σας πρέπει να είναι οι προσανατολισμοί του;" τονίζει:

- Αρχικώς συμπεράσματα πρέπει να βγάλει ο ελληνικός λαός, οι εργατοϋπάλληλοι, οι ταλαιπωρημένοι μικρομεσαίοι, η φτωχή αγροτιά, το κίνημα της νεολαίας, τα άλλα κοινωνικά κινήματα, που πάλεψαν για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εκμεταλλευομένων. Αναμφισβήτητα είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν συμπεράσματα όλοι εκείνοι και εκείνες που κατατάσσουν τον εαυτό τους στο χώρο της Αριστεράς, των κομμουνιστικών ιδεών. Το ΚΚΕ έχει ήδη προχωρήσει σε τέτοιες επεξεργασίες και συνεχίζει να προβληματίζεται. Εξαρτάται από ποια σκοπιά βλέπει κάποιος το ζήτημα. Οι πολέμιοι του σοσιαλισμού, δηλαδή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που (ανεξάρτητα από συνθήματα και ιδεολογικά περιβλήματα) στοχεύουν στην υπηρέτηση του καπιταλισμού, δεν μπορούν να βγάλουν σωστά και αντικειμενικά συμπεράσματα. Το μόνο που ξέρουν, αλλά δεν το ομολογούν πάντα, είναι ότι δεν μπόρεσαν να επενδύσουν στην καπιταλιστική παλινόρθωση, όπως θα το ήθελαν. Οι άλλοι, οι μαχητές αριστεροί, μπορούν να βγάλουν, να βγάλουμε συμπεράσματα και μαθήματα θετικά μόνο αν διαχωρίζουμε την κριτική προς το σοσιαλισμό από τον έρωτα, τη φιλία ή την ανοχή στον καπιταλισμό. Μόνο όταν ασκήσουμε κριτική παίρνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούσαν παγκόσμια και στις χώρες που νίκησε ο σοσιαλισμός. Διαφορετικά θα καταλήξουμε στον επιζήμιο μηδενισμό ή στην εύκολη εξήγηση της μιας ή της άλλης αδυναμίας.

Αρα η στάση στο σοσιαλισμό του 20ού αιώνα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τον αριστερό, τον κομμουνιστή, αφετηριακό θα έλεγα στις μέρες μας και για τους προσανατολισμούς "πού πάμε και πώς πάμε".

Οσον αφορά τους προσανατολισμούς, πιστεύω ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφορές στη σκέψη και στην πρακτική ανάμεσα στους κομμουνιστές και στους αριστερούς, αυτούς δηλαδή που είναι αριστεροί και δε χρησιμοποιούν τον όρο εθιμικά και παραπλανητικά. Ωστόσο πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν και κοινοί προσανατολισμοί που θα ανοίξουν δρόμους αν αυτοί είναι δουλεμένοι πάνω σε μια γενική κατεύθυνση που έχει στόχο την πάλη και τη σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη, ιδιαίτερα τη στρατηγική των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η αντίθεση με την πολιτική των μονοπωλίων είναι ένας κρίκος για να πάμε μπρος προς όφελος των λαών. Εξω από αυτή την αντίθεση, δεν υπάρχουν ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις, δεν υπάρχει προοπτική.

Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Η Κολομβία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πολιτική βία. Το αντάρτικο κίνημα, το πιο παλιό στη Λατινική Αμερική, έχει επεκτείνει τη δράση του σ' ολόκληρη τη χώρα. Το λαϊκό μαζικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

Αστυνομία και στρατός, σε στενή συνεργασία με τον παρακρατικό μηχανισμό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα όργιο βίας και τρομοκρατίας. Καθημερινά δολοφονούνται άοπλοι πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι οικογένειες των 30 χιλιάδων αγνοουμένων, των 2.500 πολιτικών κρατουμένων, των 5 χιλιάδων δολοφονημένων κομμουνιστών, το 1,5 εκατομμύριο ξεριζωμένοι, χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Οι κομμουνιστές της Κολομβίας, έχουν απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας.

Αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα: 150/969355 - 62

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ
Αλλαγή "τοπίου"

ΒΑΛΕΤΑ.-

Το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών έφερε την αλλαγή στα πρόσωπα της πολιτικής διαχείρισης της χώρας.

Μετά από μία βραχύβια παραμονή, που διήρκεσε μόλις δύο έτη, ο πρώην - πλέον - πρωθυπουργός της Μάλτας Αλφρεντ Σαντ αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και δήλωσεότι το Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ηττήθηκε κατά τις γενικές πρόωρες εκλογές της Κυριακής και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ούγκο Μίσφουντ Μπονίτσι.

Λίγο πριν, ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Εντι Φένες Αντάμι είχε ανακοινώσει τη νίκη του κόμματός του. Η κυβέρνηση των Εθνικιστών επιστρέφει στην εξουσία, υποσχόμενη να επιδιώξει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμογή μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Σαντ που είχε αποσύρει την αίτηση για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, μετά την εκλογή του τον Οκτώβρη του 1996, αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας του και η αναμέτρηση αυτή υπήρξε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα άτυπο δημοψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Ο Β. Τσερνομίρντιν στη χτεσινή συνεδρίαση της Δούμας

Το βλέμμα της Μοσχοβίτισσας, που παρακολουθεί το διπλασιασμό των τιμών, είναι χαρακτηριστικό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ