ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτιμώνται οι τελευταίες εξελίξεις

Συνεδριάζει από χτες το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χθες υπό την προεδρία του προέδρου Κληρίδη και άρχισε να μελετά σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρόσφατης διχοτομικής πρότασης του Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας, της συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αδεσμεύτων στη Νότια Αφρική καθώς και της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη στην Αθήνα.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζητά, επίσης, το θέμα των πυραύλων "S-300" και τρόπους εξόδου του Κυπριακού από το σημερινό αδιέξοδο, περιλαμβανομένης και της δυνατότητες προσφυγής της κυπριακής κυβέρνησης στη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά το ισχυρό ψήφισμα της Διάσκεψης των Αδεσμεύτων, το οποίο επαναβεβαιώνει τη θέση του Κινήματος των Αδεσμεύτων ότι το υφιστάμενο "στάτους κβο" στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε και διατηρείται με τη χρήση βίας είναι απαράδεκτο. Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει αποφασιστική δράση και τα κατάλληλα μέτρα, ανάμεσα στα οποία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Κατά τη χτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τη σύσκεψη στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τη θέση της ελληνικής ηγεσίας πάνω στο θέμα των πυραύλων, τη δήλωση που του έκανε ο Κόφι Ανάν ότι επεξεργάζεται ορισμένες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει μαζί του, όταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανέλυσε, επίσης, τις εκτιμήσεις του για τις επαφές που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αδεσμεύτων.

Μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τρόπους αντίδρασης της κυβέρνησης στην απαράδεκτη αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε, εκτός από τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κούτσου τοποθετήθηκαν πάνω στην πρόταση του Ντενκτάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει άλλες πληροφορίες για τη συνεδρία, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και σήμερα το πρωί και μετά τη λήξη της θα εκδώσει κοινή ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα ανέμενε από πολλές χώρες μια πιο σθεναρή και πιο καταδικαστική στάση στην πρόταση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Ελπίζουμε, είπε, και θα επιμείνουμε σ' ένα επόμενο στάδιο, να υπάρξει καταδικαστική θέση.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
Ο Χριστόδουλος τίμησε τον επί χούντας προκαθήμενο της Εκκλησίας

Σε μια πράξη που εμπεριέχει σαφή πολιτικό συμβολισμό, προχώρησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ο οποίος τέλεσε την Κυριακή στην Τήνο τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κατά τη διάρκεια της χούντας του Παπαδόπουλου, Ιερώνυμου.Οπως είναι γνωστό, τον Ιερώνυμο διαδέχτηκε στις αρχές του 1974 ο Σεραφείμ και την εποχή του Ιερώνυμου ο Χριστόδουλος διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Με την ενέργεια αυτή, ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εξάλλου στηρίχτηκε στην εκλογή του από τους ιερωνυμικούς, πέραν του ότι "ξεπληρώνει γραμμάτια", θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σε σχέση με τον τρόπο που σκοπεύει να πολιτευτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Χριστόδουλος χαρακτήρισε την ενέργειά του αυτή μεγάλης σημασίας. Προηγουμένως, είχε τελέσει στην Παναγία της Τήνου λειτουργία και στο κήρυγμα, που έκανε, επανέλαβε την προσφιλή του φιλολογία περί εχθρών του, "ορατών και αοράτων", προκειμένου να ενισχύσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Επίσης ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται για να του "δίνει ο θεός φώτιση", ανάγοντας έτσι και τις όποιες ενέργειες και επιλογές του στη "φώτιση", που, υποτίθεται, του δίνει ο θεός.

"Σύννεφα" με το Πατριαρχείο

Πραγματοποιείται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή, στην Αθήνα, στο Συνοδικό Μέγαρο, η ετήσια συνάντηση των αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών, που έχει προκαλέσει κατά καιρούς προστριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα είναι αυτό της λειτουργίας γραφείου της ελληνικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες. Πράγμα, για το οποίο αντιδρούσε το Φανάρι, διεκδικώντας για τον εαυτό του την αποκλειστικότητα αυτής της ενέργειας.

Ομως, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι, Χριστόδουλος και Βαρθολομαίος είχαν συμφωνήσει στην ίδρυση κοινού γραφείου στις Βρυξέλλες, παίρνοντας ως αντάλλαγμα το Φανάρι από την ελληνική Εκκλησία την έγκριση για την ίδρυση ανάλογου γραφείου στην Αθήνα.

Τα πράγματα στο μεταξύ φαίνεται πως σκόνταψαν και πάλι, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Βαρθολομαίος φέρεται να έστειλε επιστολή προς τον Χριστόδουλο, όπου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει εν αγνοία του τις εργασίες για το γραφείο των Βρυξελλών. Μάλιστα, το Φανάρι, κοινοποιώντας την επιστολή του προς το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, εμπλέκει και την ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θέτοντας την Εκκλησία της Ελλάδος υπό πολιτική κηδεμονία, πράγμα που δυσαρέστησε ιδιαίτερα την εκκλησιαστική ιεραρχία στην Αθήνα.

Η σημασία των Νομαρχιακών εκλογών

Οτι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση είναι μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση, είναι γενικά παραδεκτό. Αλλωστε η Αυτοδιοίκηση σαν θεσμός, ασκεί η ίδια πολιτική, ενταγμένη με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της στις κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Η πολιτική επομένως που ασκείται από τις διοικήσεις, έχει άμεση σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι δυνάμεις που εκλέγονται. Και επειδή η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται τομείς που αφορούν άμεσα τα λαϊκά συμφέροντα, αν θα ασκείται πολιτική προς όφελός τους ή προς όφελος της άρχουσας τάξης, έχει άμεση σχέση με το αν οι δυνάμεις που θα εκλεγούν έχουν εμπιστοσύνη στο εργατικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, συμπαρατάσσονται με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και στηρίζονται σ' αυτό για τη διεκδίκηση, από τη θέση των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, λύσεων στα προβλήματα, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι ακόμη γνωστό ότι υπάρχει άμεση σχέση παρά τη σχετική μεταξύ τους αυτοτέλεια, ανάμεσα στους διαφορετικούς βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι έχουν άμεση σχέση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι επίσης ενσωματωμένη στους μηχανισμούς του κράτους και των καπιταλιστών και ασκεί πολιτική διαχείρισης η οποία γίνεται πλαίσιο κατευθύνσεων και δράσης και για την πρωτοβάθμια.

Ταυτόχρονα και οι Νομαρχίες μέσα στο γενικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, έχουν άμεση σχέση και διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), τις κατευθύνσεις της στην εφαρμογή πολιτικής για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, μέσω του δολώματος των προγραμμάτων και των κονδυλίων που ρέουν άφθονα, μόνο στο βαθμό που αυτά διατίθενται προς όφελος των ισχυρών καπιταλιστών. Βεβαίως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και η δράση της είναι λιγότερο γνωστή και προσιτή στις λαϊκές μάζες σε σχέση με την πρωτοβάθμια. Γιατί αφ' ενός οι διοικήσεις στο επίπεδο των νομών, ως το 1994, ήταν διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση, μόλις τότε δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα το θεσμό, οπότε έγιναν για πρώτη φορά εκλογές για την ανάδειξή τους. Αφ' ετέρου σ' αυτό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα βήματα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της είναι πιο δειλά σε σχέση με τους δήμους γιατί γίνεται προσπάθεια προσεχτικής προσαρμογής και διαμόρφωσης των συνθηκών που απαιτούνται, ώστε να λειτουργεί, από τη θέση του β βαθμού και στη σχέση του με τους άλλους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, πιο αποτελεσματικά για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Βεβαίως όλα αυτά δε μειώνουν καθόλου τη σημασία των εκλογών για την ανάδειξη νομαρχών και νομαρχιακών συμβουλίων, ίσα - ίσα το αντίθετο, αποκτούν ξεχωριστή, ευρύτερη πολιτική σημασία. Τόσο από την ίδια τη θέση τουθεσμού, ενταγμένου στα πλαίσια που απαιτεί η ΕΕ και η άρχουσα τάξη, όσο και από τη γενικότερη σημασία που αποδίδουν στο εκλογικό αποτέλεσμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού αντανακλά πιο πιστά στη δοσμένη στιγμή τον συσχετισμό ανάμεσά τους. Και απ' αυτή επίσης την άποψη μπορούν να αποδώσουν πιο πιστά το πολιτικό μήνυμα των λαϊκών μαζών απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης, τα κόμματα του συστήματος, δίνοντας δύναμη στους συνδυασμούς της αγωνιστικής συμπαράταξης που υποστηρίζει το ΚΚΕ και άλλες λαϊκές δυνάμεις. Ας δώσουμε όλοι αποφασιστικά τη μάχη, που θα συμβάλει στην προοπτική αλλαγής του συσχετισμού σε όφελος του λαού και των αγώνων του.

ΒΟΥΛΗ
Αρχίζει σήμερα το τρίτο Θερινό Τμήμα

Αρχίζει σήμερα τη λειτουργία του το τρίτο και τελευταίο Θερινό Τμήμα της Βουλής, που θα διαρκέσει μέχρι την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, οπότε και κανονικά πρέπει να αρχίσει η Ολομέλεια του Σώματος.

Σήμερα συζητιέται στο τμήμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο διαλύονται το ΠΙΚΠΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Προνοίας και το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", με αποτέλεσμα να χτυπιέται και να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η κοινωνική μέριμνα.

Σήμερα, επίσης, η "Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας" θα συζητήσει το πόρισμά της για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ αύριο αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ψηφιακή τηλεόραση.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του τελευταίου Θερινού Τμήματος αναμένεται να συζητηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το οποίο ρυθμίζονται διάφορα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων και του τρόπου πρόσληψής τους. Αμφίβολο είναι, εάν τελικά θα κατατεθεί το λεγόμενο "ασφαλιστικό νομοσχέδιο", καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να συζητηθούν τέτοια θέματα πριν τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές.

Σύσκεψη στην Κυψέλη

Με την ευκαιρία της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη, 9 Σεπτέμβρη 1998 και ώρα 8 μ.μ. στα γραφεία τους, Κερκύρας 91 (τηλ. 8826.775), με θέμα:

"Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές".

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902" TV
Συζήτηση για την παιδεία

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παιδεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902" στις 9.30 μμ από την εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο".

Ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου φιλοξενεί τους Κώστα Μανιάτη, ειδικό γραμματέα της ΟΛΜΕ,τον Κώστα Ράλλη, μέλος του ΔΣ και τον Σάββα Σάββα, επίσης μέλος του ΔΣ στη συζήτηση, με θέμα: "Νέα σχολική χρονιά: Τα προβλήματα και οι μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ