ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κοντά στους ναυτεργάτες που αγωνίζονται

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά

Στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά, περιόδευσε χτες ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ Σπύρος Χαλβατζής,συνοδευόμενος από την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους Β. Ξένο,Γ. Λαγωνίκα,Γιώργο Τούσα (πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ), Γιώργο Μαρίνο,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ασυρματιστών) και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση" Σάββα Τσιμπόγλου (γγ της ΠΕΜΕΝ) και Γιάννη Μανουσογιαννάκη (πρόεδρος του σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ").

Αμέσως μετά, επισκέφτηκαν τον Οίκο του Ναύτου, όπου μίλησαν με τους ασφαλισμένους, τους γιατρούς και άλλους εργαζόμενους. Μετά τη συνάντηση, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: "Από την επικοινωνία μας με τους ναυτεργάτες, επιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΝΑΣ για την ανάγκη υπεράσπισης του καμποτάζ της ακτοπλοϊας και την ένταση της πάλης για την ανάκληση του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ανοίξει το δρόμο για την άλωση του στρατηγικής σημασίας αυτού χώρου, από τις πολυεθνικές. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, υποκλίθηκαν, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής τους πολιτικής, στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδέχτηκαν την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών (άρση του καμποτάζ) και συνειδητά θυσιάζουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι υποψήφιοι νομάρχες Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στηρίζουν την αντιναυτεργατική καταστροφική αυτή πολιτική".

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κατάσταση στον Οίκο του Ναύτου, τη χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη, σημειώνοντας ότι η αγανάκτηση των ασφαλισμένων εν ενεργεία ναυτεργατών, συνταξιούχων και των οικογενειών τους είναι έντονη. "Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταδικάζει τον Οίκο του Ναύτου σε οικονομική ασφυξία και έχει προκαλέσει προκλητική υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τόσο στο κέντρο, όσο και στην επαρχία", επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής. Κάλεσε τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα και να στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης στις εκλογές, ενισχύοντας με την ψήφο τους τη ΝΑΣ.

Η αντιπροσωπεία της ΝΑΣ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Κ. Μανιατόπουλο.Ο Σπ. Χαλβατζής καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική, που, μέσω της μετοχοποίησης, ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια και ζήτησε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική του ξεπουλήματος, που αν προσχωρήσει θα δημιουργήσει προβλήματα στα εργασιακά τους δικαιώματα.

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Ψήφος αγώνα για τη δημόσια υγεία

"Συνεχίστε τον αγώνα σας", προέτρεψαν τους γιατρούς, χτες, ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης και ο Γιώργος Μαυρίκος

Να καταδικάσουν, και μέσα από την κάλπη, την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει και τη δημόσια υγεία, κάλεσαν τους εργαζόμενους στον "Ευαγγελισμό", όπου περιόδευσαν χτες, οι Θεοχάρης Παπαμάργαρης και Γιώργος Μαυρίκος,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, αντίστοιχα, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), συνοδευόμενοι από κλιμάκιο του συνδυασμού.

Ελλειψη νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού και υποβάθμιση ολόκληρων τμημάτων του νοσοκομείου, είναι τα κυριότερα προβλήματα, που διαπίστωσαν, κατά τη χτεσινή περιοδεία τους, οι υποψήφιοι της ΝΑΣ. Προβλήματα, που έχουν συνέπειες και στην παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη, καθώς ο "Ευαγγελισμός" είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων, με 1.100 κλίνες και 3.000 εργαζόμενους. "Οι προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο είναι υπεράνθρωπες, καθώς οι ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, δυσκολεύουν τη λειτουργία και ολόκληρων ακόμη τμημάτων του "Ευαγγελισμού"", τόνισε ο Θ. Παπαμάργαρης. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου με τον οποία και συναντήθηκε το κλιμάκιο της ΝΑΣ, ο οποίος έκανε λόγο για "αυτοθυσία του προσωπικού".

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι της ΝΑΣ επισήμαναν στους εργαζομένους την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, ώστε να αναβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας υγείας και να δοθούν κονδύλια στο νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και σε όφελος του λαού. "Γι' αυτό, τόνισαν οι δύο υποψήφιοι, σας καλούμε στις εκλογές αυτές να ψηφίσετε πολιτικά. Να καταδικάσετε την πολιτική που συνειδητά έχει υποβαθμίσει το δημόσιο τομέα υγείας και τους εργαζόμενους σ' αυτόν. Να υπερασπιστείτε τη δημόσια υγεία, το αξιόπιστο, εξειδικευμένο δυναμικό και το τεράστιο έργο που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία, παρά τις πολλές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν".

Στη συζήτηση με τους εργαζομένους αναφορικά με την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ο Θ. Παπαμάργαρης τόνισε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση στο μακρύ χέρι του κράτους". Και έφερε σαν παράδειγμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, προκειμένου να οδηγήσει τους δήμους, τις νομαρχίες στην επιβολή και νέων χαρατσιών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πιστοί στην υπόσχεσή μας συνεχίζουμε τη δημοσίευση καταγγελιών που φτάνουν στην εφημερίδα μας για το όργιο των απειλών, της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Περιμένουμε και τα δικά σας στοιχεία, τις δικές σας καταγγελίες

Η σύνταξη

Μέχρι και σε απόλυση έφτασαν

Πολλή προσπάθεια έγινε και πολύ "ιδρώτα" έχυσαν διάφοροι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι και μηχανισμοί, ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, που έχουν πληγεί από την πολιτική της κυβέρνησής τους, όπως είναι το Μαντούδι και το Αλιβέρι, για να μην συγκροτηθούν αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΚΚΕ.

Στην περιοχή του Αλιβερίου, μάλιστα, αφού οι πιέσεις τους και οι εκβιασμοί δεν απέδωσαν, προχώρησαν και στην υλοποίηση των απειλών τους και απόλυσαν εργαζόμενο σε επιχείρηση που ανήκει σε νομαρχιακό σύμβουλο του φιλοκυβερνητικού νομάρχη Εύβοιας.

Οι εκβιασμοί τους, όμως, έπεσαν στο κενό, γιατί ο αγωνιστικός συνδυασμός "Δημοτική Ταμιναϊκή Κίνηση" υπάρχει και διεκδικεί το Δήμο Αλιβερίου.

Οργιάζουν...

Εκεί όμως, που στην κυριολεξία οργίασαν σε ρουσφέτι, εκβιασμούς και πιέσεις, οι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι στο Δήμο Κηρέως (περιοχή Μαντουδίου) όπου η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε ποσοστά από ...άντα και πάνω. Τι θέσεις εργασίας (!) στη ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) τάζουν, τι συμμετοχή εξασφαλίζουν στα σεμινάρια επανακατάρτισης, τι αγροτικά δάνεια, απ' όλα έχει ο μπαξές...

Οι δύο υποψήφιοι, ο επίσημος του ΠΑΣΟΚ - τον στηρίζουν προεδρικοί και "εκσυγχρονιστές" - και ο "αντάρτης" που στηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ και τον βουλευτή... Β. Κεδίκογλου, έχουν αποδοθεί, στην κυριολεξία, στην "ευγενική" άμιλλα της ρουσφετολογίας και του ταξίματος. Αναφορά στην κυβερνητική πολιτική δεν τους παίρνει.

Παρ' όλα αυτά όμως, τη "σούπα" τούς χάλασε η "Λαϊκή Αγωνιστική Κίνηση" και ο υποψήφιος δήμαρχος Στ. Λιαγκάκης, που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα στους ανέργους και στις κινητοποιήσεις τους, οι άνθρωποί τους συμμετείχαν στα μπλόκα των αγροτών, αγωνίστηκαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής του μαραζώματος και της φτώχειας. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη που δείχνει ο κόσμος στη ΛΑΚ μέχρι τώρα, σίγουρα θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Απειλές για αφαίρεση άδειας!

Αυτοί που επικαλούνται το νέο ήθος και ύφος για την πολιτική και την ΤΑ, οι "φιλελεύθεροι" διαχειριστές της "εκσυγχρονιστικής" πολιτικής, όσο και αν θέλουν να μασκαρευτούν με νέα προσωπεία, δεν το καταφέρνουν. Αφού δεν ξεχνούν τις παλιές και γνώριμες μεθόδους, των εκβιασμών και της τρομοκράτησης. Ενας τέτοιος υποψήφιος που με κάθε τρόπο προσπαθεί να ανακόψει τη δυναμική τάση συσπείρωσης του αγωνιστικού, διεκδικητικού συνδυασμού στο Δήμο του Ευόσμου, είναι ο νυν δήμαρχος και εκ νέου διεκδικητής του δημαρχειακού θώκου. Οπως κατήγγειλε στον "Ρ", ένας δημότης που νυχθημερόν δουλεύει την καντίνα του για να βγάλει το ψωμί του, δέχεται απειλές από τον δήμαρχο πως θα του πάρει την άδεια. Βέβαια, ο χώρος στον οποίο στήνει καθημερινά την καντίνα του, δεν ανήκει στον Δήμο Ευόσμου, αλλά στην 3η ΔΕΚΕ. Παρ' όλα αυτά όμως ο συγκεκριμένος βιοπαλαιστής είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίζει συχνά - πυκνά την αστυνομία γιατί όπως καταγγέλλει ο ίδιος, βγήκε ανοιχτά και στηρίζει τον συνδυασμό "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου".

Κάποιοι βλέπετε δε διστάζουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τρόπο για να τρομοκρατούν όταν βλέπουν το χαλί να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Θα πάρουν όμως την απάντησή τους.

"Πολιτική ομηρία"

Σε "πολιτική ομηρία" ενόψει των εκλογών βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω της καθυστέρησης των αποσπάσεων του ΠΥΣΠΕ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" των δασκάλων της Λάρισας καταγγέλλει ότι "εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 αιτήσεις επανεξέτασης αποσπάσεων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς" και καλεί τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Αβάθμιας Εκπαίδευσης να σταματήσει μετακινήσεις προεκλογικών σκοπιμοτήτων και τους αιρετούς να περιφρουρήσουν την αξιοπιστία του ΠΥΣΠΕ, καταγγέλλοντας τα ρουσφέτια.

Συγκέντρωση αύριο στην πλατεία Κυψέλης

"Στείλε μήνυμα καταδίκης στη συντηρητική πολιτική", είναι το μήνυμα της συγκέντρωσης, που πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης, η ΝΑΣ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά και ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας.

Συζήτηση στον "ΑΘΗΝΑ 9,84"

Τους υποψήφιους προέδρους της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, φιλοξενεί, τη Δευτέρα, 28 Σεπτέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΘΗΝΑ 9,84". Οι Σπ. Χαλβατζής,Β. Κουλουμπής,Θ. Κατριβάνος,Ηλ. Νικολόπουλος και Γ. Δραγασάκης θα συζητήσουν για τον προεκλογικό τους αγώνα, για τα προγράμματα και τις θέσεις τους, για το παρόν και το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Δουατζής.

Να καταδικάσουν την πολιτική που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, ζήτησαν από τους εργαζόμενους ο Θεοχ. Παπαμάργαρης και οι άλλοι υποψήφιοι της ΝΑΣ

Ο Σπ. Χαλβατζής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ