ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κριτική στην τακτική του συμβιβασμού

Τη σιωπή των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων μπροστά στην έξαρση της κυβερνητικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, καταγγέλλει η παράταξη

Εντονη κριτική στη σιωπή των παρατάξεων που απαρτίζουν τη διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, ασκεί η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, μπροστά στην ένταση της επίθεσης της κυβερνητικής πολιτικής προς τους εργαζόμενους και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "ενώ η κυβέρνηση καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις κατακτημένα με αγώνα και αίμα, ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περιουσία, παραδίδει την παιδεία, υγεία, πρόνοια στο αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο, απειλεί με τα μίνι και τα μάξι ασφαλιστικά νομοσχέδια με πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος" κι ενώ χτυπιέται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και η κυβέρνηση πέρασε τον αντεργατικό νόμο για την κατάργηση του 8ωρου, "βλέπουμε με θλίψη τις άλλες συνδικαλιστές παρατάξεις να σιωπούν ένοχα γι' αυτά τα μεγάλα θέματα".

Τονίζεται ακόμα ότι οι ίδιες συνδικαλιστικές παρατάξεις είχαν σιωπήσει και "για την κατάπτυστη σύμβαση που είχε υπογράψει η ηγεσία της ΟΤΟΕ, για τα προνόμια σε συνδικαλιστές", κάτι που η ΕΣΑΚ είχε καταδικάσει. Θεωρεί επίσης τη σιωπή των παρατάξεων αυτών σαν έγκριση της αντιλαϊκής πολιτικής και δηλώνει ότι οι διαφωνίες τους δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές ή συνδικαλιστικές διαφορές, αλλά με τις "καρέκλες".

Σχετικά με το ασφαλιστικό πρόβλημα στην Τράπεζα Ελλάδος, η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι πρότεινε στη διοίκηση του Συλλόγου να διεκδικηθεί η ένταξη των ταμείων στην Τράπεζα. Πρότεινε επίσης την άρση του πλαφόν στο εφάπαξ, την καταβολή ενός μισθού, τη μείωση επιτοκίων, την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης, την άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών προαγωγών, την αναγνώριση οκτώ χρόνων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, την επίλυση ζητημάτων διαφόρων χώρων. Ζήτησε ακόμα την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση όσων παραιτούνται από την τράπεζα και πρότεινε ένα πρόγραμμα δράσης με κορύφωση 24ωρη κινητοποίηση. Οι προτάσεις της ΕΣΑΚ απορρίφθηκαν και αποφασίστηκε η διεκδίκηση λύσης στο ασφαλιστικό και μάλιστα μόνο με διάλογο.

Για τις προαγωγές των υποδιευθυντών, η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός τους υποτάσσει την Τράπεζα Ελλάδος στην Μπούντεσμπανκ και υποβαθμίζει άξιους συναδέλφους, ενώ διαπιστώνει πολιτικοσυνδικαλιστικές παρεμβάσεις, από τις οποίες η ίδια απείχε.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε ψήφο αντίστασης καλεί η ΕΣΚ

Αρχίζει αύριο το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Αύριο, Κυριακή, αρχίζουν οι εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.Ενα συνέδριο που, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), "βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε μια μεγάλη και ανελέητη επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το εργατικό εισόδημα, να οδηγηθούν στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και συνταξιούχων. "Την απελπιστική αυτή κατάσταση - τονίζεται - έρχεται να επιδεινώσει η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η σκληρή φορολόγηση, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και από την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση".

Η ανατροπή της κατάστασης αυτής είναι εφικτή, σημειώνει η ΕΣΚ, αν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικήσει επιτέλους μια οικονομική πολιτική που θα έχει βασικό της στόχο την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τον πραγματικά προοδευτικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει ότι η στάση της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων που ελέγχονται από τις δυνάμεις της συναίνεσης πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους, αφού αυτές οι ηγεσίες δεν αντέδρασαν ούτε φραστικά στις προκλητικές για τους εργαζόμενους δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στον εκτρωματικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, στην τραγική αύξηση της ανεργίας, στην αποβιομηχάνιση, στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνεται ότι αυτή "πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους συνέδρους γιατί έβαλε την υπογραφή της για την εφαρμογή των ΤΣΑ στην περιοχή, γιατί αποδέχεται τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου", γιατί ήταν απούσα από τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί δεν εξέφρασε την αλληλεγγύη της σε προβλήματα λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση και αγώνα"...

"Πιστεύουμε ότι αυτό το συνέδριο μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει μια συνολική αλλαγή πλεύσης του ΕΚΛ", σημειώνεται και καλούνται οι σύνεδροι να καταψηφίσουν τον απολογισμό δράσης, να υπερψηφίσουν την ΕΣΚ, "τη μόνη ταξική, αγωνιστική δύναμη που θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις, διευρύνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις", να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα δράσης που προτείνει και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Δημιουργία νέων σωματείων, περιοδείες διαπαραταξιακών κλιμακίων σε όλους τους χώρους δουλιάς για ελέγχους, διοργάνωση συλλαλητηρίων για μια σειρά ζητήματα, παρεμβάσεις για τη στήριξη των ανέργων της περιοχής, αντίσταση στην επιβολή δυσβάστακτων φόρων από κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κατασκευή του εργοστασίου αλουμίνας στη Θίσβη, αποστασιοποίηση του ΕΚΛ από τον "κοινωνικό διάλογο" και τα ΤΣΑ κ.ά.

"DELICATESSEN 17"
Αιφνιδιαστικά 53 απολύσεις!

Παράνομη χαρακτηρίζει την ενέργεια της επιχείρησης και το υπουργείο Εργασίας, αλλά παραπέμπει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους

Πενήντα τρεις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις πραγματοποίησε χτες η επιχείρηση "Delicatessen 17",του ομίλου Μανιά, εντελώς αιφνιδιαστικά, αφού την προηγούμενη μέρα είχε δεσμευτεί στο υπουργείο Εργασίας ότι δε θα προβεί σε καμία ενέργεια που να αφορά τους εργαζόμενους, χωρίς προηγούμενα να τους ενημερώσει και να συζητήσει μαζί τους! Οι απολύσεις συνόδευσαν την απόφαση της εταιρίας να κλείσει το τμήμα εμπορίας και διακίνησης, το οποίο αναθέτει στην εταιρία "Παπουτσάνης".

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους και χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν στην επιχείρηση και αποφάσισαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Μαζί με τον Τ. Γόντικα,μέλος της διοίκησης της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επισκέφτηκαν την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία όρισε τριμερή συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο χαρακτήρισε μεν παράνομες τις απολύσεις, αλλά τους παρέπεμψε να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια!

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν χτες ότι η επιχείρηση έκανε προσπάθεια να τους διασπάσει, υποσχόμενη σε κάποιους ότι θα τους εξασφαλίσει εργασία. Εξάλλου, το ίδιο, αν και με πιο κομψό τρόπο, είπε και στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, όπου δήλωσε ότι κάποιοι θα επαναπροσληφθούν, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα απολυθούν και θα αποζημιωθούν πρώτα!

Και σαν να μην έφταναν όλα τ' άλλα, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν από μια ματιά που έριξαν στα έγγραφα των αποζημιώσεων ότι αυτές είναι μειωμένες σε σχέση με τα ποσά που δικαιούνται, με βάση την ειδικότητα και την προϋπηρεσία τους. Ανάμεσα στους διπλά ζημιωμένους, αφού έχασε και τη δουλιά αλλά και μεγάλο μέρος της αποζημίωσης, είναι και ο Αλέξης Κονταξάκης,που αποζημιώθηκε ως εργάτης και όχι ως υπάλληλος, αν και η δουλιά του ήταν αυτή του πωλητή. Μάλιστα, σε επίσημα έγγραφα της επιχείρησης αναγράφεται ως ειδικότητά του αυτή του υπαλλήλου.

"Εχεις προγραμματίσει τη ζωή σου ποντάροντας στη δουλιά και ξαφνικά σε ένα πρωί τα χάνεις όλα και βρίσκεσαι στον "αέρα"", μας είπε η Ελένη Δήμα,που εργάζεται πέντε χρόνια στην επιχείρηση. Συνεχίζοντας τονίζει: "Θύμωσα από τον τρόπο που έγιναν όλα, αιφνιδιαστικά. Χωρίς να μας πουν μια κουβέντα. Μάλιστα, όταν πήγα και ρώτησα τους υπεύθυνους στην επιχείρηση για το τι συμβαίνει με τη δική μου περίπτωση, αφού είχα ακούσει ότι οι εργαζόμενοι που αποκτούν παιδί δικαιούνται κάποια πράγματα παραπάνω, μου είπαν σε πολύ αυστηρό τρόπο ότι δε δικαιούμαι τίποτα, σαν να μου έλεγαν να τους αδειάσω τη γωνιά"...

Στάση εργασίας στην ΕΒΟ

Δίωρη στάση εργασίας από τις 12μ μέχρι τις 2μμ,με παράλληλο αποκλεισμό της εισόδου των κεντρικών γραφείων της ΕΒΟ ΑΕ, πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την "αδικαιολόγητη απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου να μην καταβάλλει τα αναδρομικά από την εφαρμογή της Διαιτητικής απόφασης 34/98, για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει". Τονίζει, επίσης ότι με την κινητοποίηση αντιδρούν σε αυτή τη συνεχιζόμενη πολιτική του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος "μόνιμα, με κάθε τρόπο και με την υποστήριξη μελών του ΔΣ της ΕΒΟ, καταρρακώνει και εξευτελίζει την προσωπικότητα των εργαζομένων, εμπαίζοντάς τους, καταπατά αποφάσεις θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας και γενικά γράφει στα παλαιά του τα παπούτσια κάθε έννοια δικαιοσύνης και νομιμότητας".

Οι απολυμένοι διαμαρτύρονται
Νίκη της ΔΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ.-

Μεγάλη νίκη πέτυχε η ΔΑΣ στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων του Νομού Λάρισας.Παρά τη μείωση του αριθμού των ψηφισάντων, η ΔΑΣ αύξησε τις δυνάμεις της και σε ψήφους και σε έδρες. Συγκεκριμένα, για το ΔΣ έλαβαν: Η ΔΑΣ,274 ψήφους και 7 έδρες. Η "Ενωτική Κίνηση",35 ψήφους και 1 έδρα. Η "Ανεξάρτητη Κίνηση" 30 ψήφους και 1 έδρα και η "Φιλελεύθερη Δημοτική Κίνηση" 27 ψήφους και καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ - ΟΤΑ έλαβαν: ΔΑΣ, 258 ψήφους και 5 έδρες. Η "Ενωτική Κίνηση" 31 ψήφους και 1 έδρα. Η "Ανεξάρτητη Κίνηση" 35 ψήφους και 1 έδρα και η "Φιλελεύθερη Δημοτική Κίνηση" 24 ψήφους και καμία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ