ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οριστικά παράνομα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Οριστικά κλείνει το ζήτημα με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η μη αναγνώριση των πτυχίων τους από τοΔΙΚΑΤΣΑ είναι συνταγματική και δεν αντιβαίνει τη συνθήκη της ΕΟΚ. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να σταλεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Ετσι, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων σε καμιά περίπτωση δεν είναι ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην υπ' αριθμόν 3457/98 απόφασή του ξεκαθαρίζει ότι "η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ, πλήρως αυτοδιοικούμενα, τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του κράτους". Επίσης, το ΣτΕ επισημαίνει ότι απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες, ενώ τυχόν αναγνώρισή τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ θα συνιστούσε καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Τέλος, το ΣτΕ, με μια σημαντική επιχειρηματολογία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σ' αυτούς που με το πρόσχημα πως δήθεν η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπεράνω του Ελληνικού Συντάγματος, ήθελαν να περάσουν "ντε φάκτο" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αναφέρει: "Οι διατάξεις του άρθρου 126 της Συνθήκης της ΕΟΚ αφήνουν στα κράτη - μέλη την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, συνεπώς και των ΑΕΙ, εν γνώσει ότι το γεγονός αυτό εξαιρείται της αποφασιστικής αρμοδιότητας της Κοινότητας και παραμένει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών". Και αυτό γιατί η διατήρηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας των κρατών είναι αγαθό υψίστης σημασίας.

ΠΛΑΚΑ
"Μεταλλάσσεται" προς όφελος των λίγων η "συνοικία των θεών"

Στη Βουλή έφεραν, με Ερώτησή τους, κομμουνιστές βουλευτές την κακοποίηση της παραδοσιακής και ιστορικής συνοικίας της παλιάς ΑΘήνας

Στη "συνοικία των θεών", στην Πλάκα, η οποία μεταμορφώνεται από μέρα σε μέρα σε γειτονιά - αναψυκτήριο από μια χούφτα θνητούς, που προετοιμάζουν με γρήγορους ρυθμούς την περιοχή για την περίφημη "ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων", αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως οι κάτοικοι της περιοχής ζουν τις εφιαλτικές στιγμές της "μετάλλαξης" και της πολιτιστικής κακοποίησης της γειτονιάς τους, αφού η Πλάκα "βυθίζεται" μέρα με τη μέρα στις πισίνες, που κατασκευάζονται σε διατηρητέα κτίρια, τα οποία έχουν αγοράσει ιδιώτες.

Η πρώτη πισίνα - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - "ξεφύτρωσε" σε ένα διατηρητέο της οδού Ερωτοκρίτου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει σε γνωστό εφοπλιστή. Ακολούθησε και άλλη πισίνα δίπλα από ένα δημοτικό σχολείο, στη συμβολή των οδών Φλέσσα και Αδριανού. "Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται η μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε συνοικία, που θα παρέχει τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε τουρίστες επισκέπτες και μόνο. Και αυτός είναι ο στόχος ουσιαστικά της "μετάλλαξης" και της ενοποίησης", αναφέρουν οι δύο βουλευτές.

Ωστόσο, συνεχίζουν, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία απολύτως ενέργεια, επιδοκιμάζοντας έτσι έμμεσα την κακοποίηση της περιοχής και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Το δε ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά, σε επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων, με το "επιχείρημα" πως "τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, στα πλαίσια της "Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων", θα αναδείξουν και θα προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Πλάκας". Ακόμα οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεκάδες λίτρα νερού από τις πισίνες διοχετεύονται στους αγωγούς ακαθάρτων, κάτι που είναι παράνομο και υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των λυμάτων στα κτίρια.

Στη συνέχεια οι Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο εάν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα οι υπηρεσίες των υπουργείων τους και αν ναι, τι μέτρα πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν για την προστασία της Πλάκας; Επίσης ζητούν να μάθουν ποιοι έδωσαν τις άδειες να κατασκευαστούν πισίνες στα παραπάνω αναφερόμενα σημεία της Πλάκας και εάν θα παρθούν μέτρα ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει με Υπουργική Απόφαση, η οποία και θα επιβάλει την κατάργηση αυτών που έχουν ήδη γίνει.

Και για την "Αίγλη" του Ζαππείου

Τεράστιες ανησυχίες για την ολοκληρωτική αλλοίωση του χώρου, την εγκατάσταση ασυμβίβαστων χρήσεων και την κατάργηση του θερινού κινηματογράφου, δημιουργούν οι μεγάλης έκτασης οικοδομικές εργασίες - χωρίς καν οικοδομική άδεια - που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην "Αίγλη" του Ζαππείου.

Η προσπάθεια της παράνομης καταπάτησης κοινόχρηστου χώρου - που πραγματοποιείται στην καρδιά της Αθήνας - είχε έρθει στο φως με ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν, έφεραν το θέμα στη Βουλή.

"Με το πρόσχημα του "επικίνδυνα ετοιμόρροπου" και με εργασίες για τη στερέωσή του, το κτίριο αποξηλώθηκε πλήρως, σκάφτηκαν τα υπόγειά του, όχι μόνο στο περίγραμμα του κτιρίου, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, από τις δύο πλευρές του κτιρίου, δηλαδή, αυτό που στο χάρτη χαρακτηρίζεται ως πράσινο", επισημαίνουν οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως η απόκτηση κλειστού χώρου στην περιοχή αποκτά ανυπολόγιστη αξία, καθώς χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση "σκυλάδικων", για τα οποία η υπόγεια στάθμευση δεν παίζει ρόλο. "Θυμίζουμε ότι σε λίγα μέτρα απόσταση, και άγνωστο πώς, μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Φωκιανού έχει ανοίξει και λειτουργεί από πέρσι ένα μπαρ, του οποίου οι θαμώνες καταλαμβάνουν με τα αυτοκίνητά τους τη νύχτα ολόκληρο το πλάτος του πεζοδρομίου", τονίζουν.

Στη συνέχεια υπενθυμίζουν πως στην προηγούμενη καθολική επισκευή του κτιρίου - με ΠΔ ΦΕΚ Δ778/93 - καθορίζονται χρήσεις για το κτίριο ως αναψυκτήριο, εστιατόριο και ζαχαροπλαστείο, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση του κτιρίου ως νυχτερινού κέντρου διασκέδασης.

"Παρότι το παραπάνω ΠΔ ισχύει, σκάψανε χώρο ο οποίος είναι κοινόχρηστος. Στο δε εργοτάξιο δε φαίνεται αναρτημένη η πινακίδα με τον αριθμό της άδειας οικοδομής, ενώ στο χώρο του θερινού κινηματογράφου έχουν εναποθέσει μπάζα. Τα έργα αυτά, και με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από ανάλογες περιπτώσεις, δημιουργούν τεράστιες ανησυχίες για την ολοκληρωτική αλλοίωση του χώρου", καταλήγουν οι δύο κομμουνιστές βουλευτές.

Τέλος, ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο τα εξής:

  • Εξακολουθεί να ισχύει το ΠΔ ΦΕΚ Δ778/93, με το οποίο καθορίζονταν οι χρήσεις για το κτίριο και απαγορευόταν η χρήση νυχτερινού κέντρου σε σχέση με την "Αίγλη" του Ζαππείου; Αν δεν ισχύει πια, με τι αντικαταστάθηκε;
  • Τι ακριβώς γίνεται με τις μεγάλης έκτασης οικοδομικές εργασίες, το σκάψιμο σε βάθος και κυριολεκτικά την εξαφάνιση της παλιάς "Αίγλης" Ζαππείου;
  • Υπάρχει και τι περιεχόμενο έχει η νέα οικοδομική άδεια;
  • Εχει δώσει την έγκρισή της η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις εκσκαφές που γίνονται;
  • Με ποια άδεια και γιατί επιτρέπεται να λειτουργεί το μπαρ μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Φωκιανού;
ΗΛΕΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στις διώξεις των αγροτών

Στο "αγροτοδικείο" της Αμαλιάδας σέρνονται μεθαύριο Δευτέρα 43 αγωνιστές αγρότες της Ηλείας, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1995. Εξω από το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να γίνει αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην πολιτική δικαστικών διώξεων και εκφοβισμού που επιμένει να ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο μεθαυριανό συλλαλητήριο έξω από το "αγροτοδικείο" της Αμαλιάδας και καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού που έχει στήσει η κυβέρνηση με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της. Σε ανακοίνωσή της, επίσης, η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Αμαλιάδας" και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καραπάνος καλούν το λαό της Αμαλιάδας με την παρουσία του στα δικαστήρια στις 28 του Σεπτέμβρη να συμπαρασταθεί στους δικαζόμενους αγρότες και με την ψήφο του στις 11 του Οκτώβρη να καταδικάσει όλους εκείνους που εκφράζουν και υπερασπίζουν την πολιτική των ΜΑΤ, των διώξεων, των δικαστηρίων.

Σύγχρονη Οδύσσεια για 167 πρόσφυγες

Στο "Ξενία" Καρτερού μεταφέρθηκαν τελικά οι 167 πρόσφυγες απ' το Ιράκ, που έφτασαν - την Τρίτη τα ξημερώματα - απ' την πατρίδα τους εξαθλιωμένοι στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι πρόσφυγες - μεταξύ τους βρίσκονται 80 παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως 10 ετών και 31 γυναίκες - θα φιλοξενηθούν στο παραπάνω ξενοδοχείο, έως ότου αποφασιστεί η... τύχη τους.

Το ταξίδι των 167 προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν την παροχή προστασίας απ' τις αρχές της χώρας μας, μοιάζει κυριολεκτικά με σύγχρονη Οδύσσεια. Εφτασαν πριν κάποιες μέρες, από διάφορες περιοχές του Ιράκ, στο λιμάνι Αμπντα του Λιβάνου και στη συνέχεια σε συνεννόηση μ' έναν σύγχρονο δουλέμπορο κανονίστηκε - για 3.000 δολάρια το κεφάλι - να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Εφτασαν τελικά στο Ηράκλειο και τώρα περιμένουν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, όπως υπαγορεύει η Συνθήκη της Γενεύης του 1951.

Να σημειωθεί εδώ πως το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή, δεδομένου ότι πρόσφατα στη Σητεία της Κρήτης έφτασαν 101 πρόσφυγες απ' το Ιράκ, ζητώντας προστασία στη χώρα μας.

Συλλήψεις για ναρκωτικά

Εξήντα έξι κιλά χασίς σε φούντα κατασχέθηκαν συνολικά χτες το πρωί στους Νομούς Φλώρινας και Καστοριάς. Η αρχή έγινε όταν άντρες του Μεταβατικού Αποσπάσματος Βατοχωρίου Φλώρινας εντόπισαν στην ορεινή περιοχή Αγίου Ανδρέα, Βατοχωρίου, 5 Αλβανούς λαθρομετανάστες να προχωρούν προς το εσωτερικό της χώρας. Οι λαθρομετανάστες όμως αντιλήφθηκαν την ενέδρα των αστυνομικών και τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους τις αποσκευές τους, οι οποίες περιείχαν 56 κιλά ακατέργαστης ημιαποξηραμένης κάνναβης.

Λίγες ώρες αργότερα σε έλεγχο που έγινε, στο Δισπηλιό Καστοριάς, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χαράλαμπος Σταμκόπουλος, 31 ετών, κάτοικος Κρόκου Κοζάνης, βρέθηκαν περίπου 10 κιλά ινδικής κάνναβης. Τη ναρκωτική ουσία είχαν αγοράσει προηγουμένως μαζί με τον φίλο του Γιώργο Αλευρά, από Αλβανό υπήκοο, αγνώστων στοιχείων, στην αγροτική περιοχή της Αγίας Κυριακής, Καστοριάς.

Νομική βοήθεια σ' αυτούς που θεραπεύονται στον ΟΚΑΝΑ θα παρέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ). Η έναρξη του προγράμματος της Αμεσης Νομικής Βοήθειας θα αρχίσει από την 1η Οκτώβρη και οι δικηγόροι θα αμείβονται από το ΔΣΑ.

Η μία μετά την άλλη "ξεφυτρώνουν" οι πισίνες στη "συνοικία των Θεών"..

Η μία μετά την άλλη "ξεφυτρώνουν" οι πισίνες στη "συνοικία των Θεών"...

Πολύνεκρο δυστύχημα

Πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα έγινε χτες το πρωί στην Εθνική Οδό στο ύψος του Αιγινίου Πιερίας. Το δυστύχημα έγινε όταν το φορτηγό που οδηγούσε ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, κάτοικος Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, συγκρούστηκε νοτιομετωπικά με το φορτηγό που οδηγούσε ο Δημήτρης Τσιγάρας, κάτοικος Δεσκάτης Γρεβενών. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, το δεύτερο φορτηγό εκτράπηκε από την πορεία του και προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Βασιλική Μουρατίδου 69 ετών και ο Γιώργος Τραπεζάς 52 ετών, κάτοικος Δασοχωρίου Γρεβενών, επιβάτες του φορτηγού. Βαριά τραυματισμένος είναι ο Δ. Τσιγάρας, ενώ ο οδηγός του πρώτου φορτηγού γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ