Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύγχρονη Οδύσσεια για 167 πρόσφυγες

Στο "Ξενία" Καρτερού μεταφέρθηκαν τελικά οι 167 πρόσφυγες απ' το Ιράκ, που έφτασαν - την Τρίτη τα ξημερώματα - απ' την πατρίδα τους εξαθλιωμένοι στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι πρόσφυγες - μεταξύ τους βρίσκονται 80 παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως 10 ετών και 31 γυναίκες - θα φιλοξενηθούν στο παραπάνω ξενοδοχείο, έως ότου αποφασιστεί η... τύχη τους.

Το ταξίδι των 167 προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν την παροχή προστασίας απ' τις αρχές της χώρας μας, μοιάζει κυριολεκτικά με σύγχρονη Οδύσσεια. Εφτασαν πριν κάποιες μέρες, από διάφορες περιοχές του Ιράκ, στο λιμάνι Αμπντα του Λιβάνου και στη συνέχεια σε συνεννόηση μ' έναν σύγχρονο δουλέμπορο κανονίστηκε - για 3.000 δολάρια το κεφάλι - να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Εφτασαν τελικά στο Ηράκλειο και τώρα περιμένουν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, όπως υπαγορεύει η Συνθήκη της Γενεύης του 1951.

Να σημειωθεί εδώ πως το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή, δεδομένου ότι πρόσφατα στη Σητεία της Κρήτης έφτασαν 101 πρόσφυγες απ' το Ιράκ, ζητώντας προστασία στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ