Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικός ξεσηκωμός και εκτός Αθήνας

Μεγάλη η συμμετοχή των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία. Πανέτοιμοι για την τριήμερη απεργία στα Γιάννινα. Απεργούν μέχρι την Τετάρτη οι γιατροί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης

Σταθερά σε υψηλά ποσοστά παραμένει η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία διαρκείας που έχει κηρύξει η Ενωσή τους (ΕΝΙΘ) με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων από τις 4 Σεπτέμβρη.

Χτες στα πλαίσια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, οι γιατροί των δύο συγκροτημάτων του νοσοκομείου του ΙΚΑ "Αγ. Παύλος", πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση στο συγκρότημα του Φοίνικα, όπου αναδείχτηκε η διάθεσή τους να μην υποκύψουν στη μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης και υπονόμευσης του αγώνα τους που εκτυλίσσεται σε συνεργασία υπουργείου και ΜΜΕ. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους. Πέρα από την ανάκληση της απόφασης περικοπής των εφημεριών, διεκδικούν και τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες τους για τους τελευταίους 4 μήνες.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων συναδέλφων του τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΙΣΘ προειδοποιεί πως η περικοπή των εφημεριών των νοσοκομείων, που γίνεται σύμφωνα με την προκρούστεια λογιστική των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι η συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων και η υπερτροφική διόγκωση της ιδιωτικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΘ καταγγέλλει ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την πολιτική του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η οποία, όπως αναφέρει, "με τη συρρίκνωση των εφημεριών των Νοσοκομείων, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις παροχές της δημόσιας περίθαλψης". Επίσης ξεκαθαρίζει πως "ο απεργιακός αγώνας των γιατρών δεν έχει οικονομικά κίνητρα, καθότι η διεκδίκηση επαρκούς αριθμού εφημερευόντων γιατρών αποσκοπεί στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την προστασία της δημόσιας υγείας". Τέλος, προειδοποιεί ότι "η εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης που εκτοξεύεται καθημερινά από πλευράς υπουργείου, περί δήθεν προσπάθειας των γιατρών να διατηρηθεί το καθεστώς των πλαστών εφημεριών, δε θα περάσει. Οι γιατροί ουδέποτε αποδέχτηκαν το καθεστώς αυτό και το μόνο που διεκδικούν είναι να καθοριστούν οι εφημερίες με μοναδικό γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των Κλινικών και Εργαστηρίων".

Αγωνιστική ετοιμότητα στα Γιάννινα

Για τριήμερη απεργία στις 28 - 30 Σεπτέμβρη και νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 30 του μήνα, ώρα 12.30 μμ, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προετοιμάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων.

Με προκήρυξή του το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) τονίζει: "Ζητάμε προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τις προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών και έγκριση των ανάλογων κονδυλίων. Αμεση καταβολή δεδουλευμένων και αναδρομικών".

Στο μεταξύ, τα μέλη της απεργιακής επιτροπής του Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα", καταγγέλλουν προς το ΔΣ της ΕΙΝΗ την απεργοσπαστική δράση των μελών της τριμελούς επιτροπής του Νοσοκομείου, Σ. Γκότζου και Δ. Μακρυγιάννη. Οι γιατροί αυτοί, αντίθετα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του σωματείου και ειδικά σε σχέση με την προκηρυχθείσα τριήμερη απεργία, ανέλαβαν να κάνουν λογαριασμούς για τη διανομή στα επιστημονικά τμήματα των εκατομμυρίων που "έδωσε" το υπουργείο, διαδίδοντας ότι απεργία δε χρειάζεται διότι τα χρήματα επαρκούν.

Ηράκλειο Κρήτης

Μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Στις 29 Σεπτέμβρη θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ