Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24 κεριά

"Του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας σαν μια σειρά κεριά αναμμένα". Κ. Καβάφης

24 μεγάλα κεριά καρφωμένα πάνω σε μια τεράστια κατακόκκινη τούρτα.

Μια τούρτα, φεγγοβολημένη με πυρσούς ελπίδας, στέρεα ζυμωμένη με γνήσιο και δοκιμασμένο υλικό, ιδεολογικά θωρακισμένο, ταξικά δομημένο, αγωνιστικά ατσαλωμένο, ηθικά εξοπλισμένο, ιστορικά δικαιωμένο, πανάξια κληρονομημένο από την ΟΚΝΕ και την ΕΠΟΝ. Σε χρόνια δύσκολα, παρανομίας, διώξεων, φυλακίσεων, βασανισμών, εξορίας, εκτελεστικού αποσπάσματος, κουβαλώντας πάντα το σταυρό του μαρτυρίου.

Μια κατακόκκινη τούρτα με 24 μεγαλειώδη κεριά σαν φλάμπουρα ειρήνης, 24 καράτια χρυσού. Ενας καυτός άνεμος δεκάδων χιλιάδων - και όχι μόνο - νέων, με μια ανάσα φύσηξε κι έσβησε τα κεριά, γιορτάζοντας τα ευτυχισμένα γενέθλια, κάτω από τους γλυκούς αχούς της μουσικής, κάτω από τον ήχο χιλιάδων χειροκροτημάτων.

Και ποιοι δε βοήθησαν να στηθεί αυτό το πανηγύρι; Και ποιοι δεν το λάμπρυναν με την τέχνη, τη δημιουργία και την παρουσία τους; Μια κόκκινη χρυσαστράφτουσα τούρτα. Μια κόκκινη χρυσαστράφτουσα πολιτεία 4 ημερών. Ενα στέκι δυναμικό, ανάμεσα σε πανύψηλους ευκαλύπτους, πεύκα και πικροδάφνες. Ενα στέκι γνωριμίας, χαράς, κεφιού, συζητήσεων, αναζητήσεων, προβληματισμών, ανταλλαγής απόψεων, με στόχο πάντα τα υψηλά ιδανικά, τα υψηλά ιδεώδη.

Ζωγράφου - Περιστέρι - Καισαριανή - Γαλάτσι - πάλι Περιστέρι - Μπαρουτάδικο - πάλι Καισαριανή, Ιλίσια. Οι χώροι που ρίζωσε, αναπτύχθηκε και αντρώθηκε το μεγάλο όραμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας, η μεγάλη ελπίδα.

Ευτυχισμένα γενέθλια, ευτυχισμένα σφιξίματα χεριών, ευτυχισμένα αγκαλιάσματα παλιών αγωνιστών. Ονειρα, που θα ξαναγεννηθούν. Αγάπες, που θα σμίξουν. Κοινοί στόχοι, κοινή μοίρα, κοινοί αγώνες, κοινές προσδοκίες. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά μας. Θα ξανασυναντηθούμε στη διαδήλωση, στην απεργία, στη διεκδίκηση. Στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στο έγκλημα, στη λιτότητα, στην ανεργία.

Θα συναντηθούμε ξανά με το σφυροδρέπανο ν' ανεμίζει, με τις γροθιές υψωμένες, με τις κραυγές στη διαπασών. Στη μάχη για τον πολιτισμό, στη μάχη για την παιδεία και την υγεία. Για ένα καλύτερο, ευτυχισμένο και ειρηνικό κόσμο, απαλλαγμένο από την απειλή του πολέμου. Σ' έναν κόσμο ανθρώπινο, σοσιαλιστικό.

Θα ξανασυναντηθούμε.

"Του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας σαν μια σειρά κεριά αναμμένα".

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ