Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Υπό δίωξη πολιτιστικό κέντρο των φοιτητών στο Ρέθυμνο

Η Σύγκλητος νοίκιασε το κτίριο στη νομαρχία, που, ασκώντας πιέσεις στους φοιτητές, τους έκοψε το ρεύμα και το νερό

Αντιμέτωποι βρίσκονται φοιτητές και Σύγκλητος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ύστερα από την απόφαση της τελευταίας, να διώξει τους φοιτητές από το κτίριο της οδού Δημητρακάκη 17 (πρώην "Διοίκηση") στο Ρέθυμνο, που χρησιμοποιείται ως κέντρο φοιτητικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Περισσότεροι από 50 διδάσκοντες στο Ιδρυμα έχουν υπογράψει κείμενο με το οποίο τονίζουν την ανάγκη να βρεθεί λύση, που δε θα στερεί από τους φοιτητές και την πόλη την πολιτιστική αυτή δραστηριότητα.

Η λειτουργία του κτιρίου ως πολιτιστικού κέντρου ξεκίνησε με πρωτοβουλία των πολιτιστικών ομάδων των φοιτητών και στη συνέχεια, με απόφαση μαζικής γενικής συνέλευσης, που ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία. "Οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών, με λίγα οικονομικά μέσα, χωρίς μόνιμη στέγη, αλλά με πολύ μεράκι και προσωπική προσπάθεια ήταν οι κύριοι πυρήνες που επιχείρησαν να καλύψουν το πολιτιστικό κενό και να αποκαταστήσουν την επαφή του πανεπιστημίου με την πόλη που το φιλοξενεί", τονίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο.

Αναφερόμενοι στη στάση της Πρυτανείας, οι διδάσκοντες τονίζουν πως "επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εξεύρεση τρόπων, ώστε να φύγουν οι φοιτητές από το εν λόγω κτίριο, χωρίς όμως να έχει βρεθεί προηγουμένως μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση".

Μάλιστα, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, παρά τους αντίθετους προβληματισμούς, που εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου και την αντίθετη γνώμη των εκπροσώπων του Ρεθύμνου και τις συστάσεις της διορισμένης από τη Σύγκλητο επιτροπής, αποφασίστηκε η εκμίσθωση του κτιρίου στη νομαρχία, "απόφαση που ενεργοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι με εσπευσμένες διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητα". Χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί τα σχετικά έγγραφα, όπως καταγγέλλουν, έγινε γνωστό ότι το ενοίκιο του κτιρίου προβλέπεται να συμφωνηθεί μετά την ολοκλήρωση των μετατροπών, που η νομαρχία επιθυμεί να επιφέρει στο κτίριο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο νομάρχης Ρεθύμνου αποφάσισε να προβεί στην άσκηση πιέσεων (διακοπή ηλεκτρικού και νερού) στους ευρισκόμενους στο κτίριο φοιτητές. "Ετσι, όμως, αφ' ενός οξύνεται το πρόβλημα και αφ' ετέρου μετατοπίζεται η επίλυσή του εκτός του πλαισίου των αρμόδιων συλλογικών διαδικασιών που διαθέτει η πανεπιστημιακή κοινότητα", τονίζουν οι πανεπιστημιακοί και ζητούν την καλόπιστη αναζήτηση από κοινού λύσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των φοιτητών. Ως μόνιμη λύση, προτείνουν να αξιοποιηθεί το "Ξενία" Ρεθύμνου που έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις φοιτητών (2012-10-26 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις φοιτητών (2012-10-26 00:00:00.0)
Συναυλία αλληλεγγύης στους εργολαβικούς εργαζόμενους (2012-10-05 00:00:00.0)
Να παραχωρηθεί το κτίριο «Σαρίδη» στο Πάντειο (2005-11-09 00:00:00.0)
Θα διεκδικήσει αγωνιστικά το κτίριο «Σαρίδη» (2003-05-31 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά τη διεκδίκηση δωρεάν συγγραμμάτων (2000-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ