Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ"
Αναγκαίος ο αξονικός τομογράφος

Δυο Ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Σωτηρία", αναφέρονται οι δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος.Οι βουλευτές ζητούν απ' τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση λύση αυτών των προβλημάτων, διότι το "Σωτηρία" είναι το μοναδικό στην Ελλάδα νοσηλευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας περίθαλψης για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και νοσηλεύει ασθενείς που προέρχονται, κυρίως, από τα φτωχά, λαϊκά στρώματα, άπορους και αλλοδαπούς.

Η πρώτη Ερώτηση, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, υπογράφεται και απ' τους δύο βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρεται στα αιτήματα της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, η οποία ζητά τη διευθέτηση κατεπειγόντων ζητημάτων, που αφορούν τη λειτουργία του "Σωτηρία" και τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί ζητούν αξονικό τομογράφο και αγγειογραφικό τμήμα μέσα σε έξι μήνες, ενώ μέχρι τότε οι ασθενείς να πηγαίνουν - εκ περιτροπής - με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ζητούν να διπλασιαστεί ο χώρος του εφημερείου που χτίζεται αυτή τη στιγμή, να διπλασιαστούν τα κρεβάτια, ο θάλαμος βραχείας νοσηλείας, ενώ απαιτούν άρτια υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, επικοινωνία των επειγόντων περιστατικών με τα επείγοντα χειρουργικά ιατρεία και χώρο ξεκούρασης γιατρών και προσωπικού. Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Σωτηρία" ζητά ακόμα αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των θαλάμων χειρουργείων, ώστε να γίνεται γρήγορα η διακίνηση των ασθενών και να καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά.

Οι Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τον Κ. Γείτονα εάν είναι ενήμερος για τα παραπάνω προβλήματα και τι μέτρα πάρθηκαν ή θα παρθούν ώστε πολύ σύντομα να ικανοποιηθούν τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των γιατρών. Χωρίς μέτρα προστασίας

Η δεύτερη Ερώτηση που κατέθεσαν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ - προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου - αναφέρεται στην περικοπή, ακόμα και των πιο απαραίτητων, λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου από την κυβέρνηση. Οι περικοπές αυτές αφ' ενός έχουν προκαλέσει ανασφάλεια στο προσωπικό του νοσοκομείου και αφ' ετέρου έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση "μπάχαλο" στη λειτουργία του.

Ο Ορ. Κολοζώφ και ο Μ. Κωστόπουλος επισημαίνουν πως στο "Σωτηρία" δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την υγεία των εργαζομένων, δεν εφαρμόζεται καν ο νόμος, ούτε οι Υπουργικές Αποφάσεις για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού του ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν άμεσα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ιδιαίτερα στα εργαστήρια όπου χρησιμοποιούνται φορμόλες, αλλά και σ' αυτά όπου γίνεται η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων, όπου δεν υπάρχει και ειδικευμένο προσωπικό. Ακόμη δεν παίρνονται μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε χώρους όπως τα μαγειρεία, τα πλυντήρια κλπ., ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις μένουν χρόνια τώρα χωρίς καμιά βελτίωση, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Τα προβλήματα, ωστόσο, όπως φαίνεται απ' την Ερώτηση, δε σταματούν εδώ. Οι κενές οργανικές θέσεις, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι 300, οι φήμες λένε πως θα γίνει μεταφορά κλινικών ή ακόμα και ότι θα κλείσουν τμήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν το "Σωτηρία" να παραμείνει νοσοκομείο ακόμα και όταν λειτουργήσει το καινούριο του "Ερυθρού", να υπάρξει ανάπτυξη του νοσοκομείου, να βελτιωθούν τα εξωτερικά ιατρεία και να αγοραστεί αξονικός τομογράφος.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς με ποια ποσά επιχορηγείται το "Σωτηρία" τα τελευταία χρόνια, τι μέτρα θα παρθούν για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στο νοσοκομείο, τι μέτρα θα ληφθούν για την αλλαγή των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας - ιδιαίτερα στα μαγειρεία και στα πλυντήρια - εάν και πότε θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά αξονικού τομογράφου και αν υπάρχει προγραμματισμός για την αγορά ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ