Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΟΥΒΑΣ
"Η νεολαία στηρίζει την επανάσταση"

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, οι νέοι και οι νέες υποδέχτηκαν την ΚΝ Κούβας, σε εκδήλωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η ΚΝΕ, προχτές το βράδυ, στο Δημαρχείο στο Μπραχάμι

"Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός". Με το σύνθημα αυτό, αλλά και με ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, οι νέοι και οι νέες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, αλλά και πολλοί φίλοι, υποδέχτηκαν, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, κατά την εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό του Νησιού της Επανάστασης, που διοργάνωσε η ΚΝΕ προχτές το βράδυ, στο Δημαρχείο στο Μπραχάμι.

Ο Λέιντε Ροντρίγκεζ,μέλος της ΚΝ Κούβας, στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις της Οργάνωσής του με την ΚΝΕ και δήλωσε ικανοποιημένος και από τη συμμετοχή του στο 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δράση της νεολαίας στην Κούβα, τονίζοντας ότι "αν σήμερα στην Κούβα υπάρχει σοσιαλισμός, υπάρχει πατρίδα, υπάρχει επανάσταση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νεολαία την υποστήριξε και την υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις".

Μιλώντας για το πώς βιώνει η νεολαία της Κούβας την επίθεση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τόνισε: "Οι εχθροί μας, τόνισε, πάντα προσπάθησαν να διαλύσουν τη σχέση μας ανάμεσα στις διάφορες γενιές στην Κούβα. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μόνο κουβανική επανάσταση, που ξεκίνησε το 1868, που ξεκίνησε με την κραυγή του λαού μας για ανεξαρτησία της πατρίδας μας και της κοινωνίας των σκλάβων που υπήρχε τότε, η επανάσταση που ξεκίνησε τότε με τον Χοσέ Μαρτίν, η επανάσταση που συνεχίστηκε με τους φοιτητικούς αγώνες το 1930 και, τέλος, η επανάσταση που ολοκληρώθηκε, την 1/1/1959 με τη νίκη της και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα, αφού ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να τη συντρίψει".

"Οι νέοι υπερασπίζονται την επανάσταση"

"Σήμερα, που υποτίθεται πως οι δημοκρατικές χώρες μιλάνε γιαπαγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ταυτόχρονα οι ίδιες αυτές χώρες ιδιωτικοποιούν τα σχολεία, την υγεία, τα πάντα, τόνισε ο Λέιντε Ροντρίγκεζ. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε, για ποιο νέο κόσμο μιλάνε, τη στιγμή που ακριβώς αυτά τα μέτρα ήταν πάντα που εφάρμοζαν, από τότε που υπάρχει ο καπιταλισμός. Στην πραγματικότητα, η λέξη παγκοσμιοποίηση, είναι μια πιο ήπια έκφραση, για να δείξουμε τον καπιταλισμό, για να δείξουμε τον ιμπεριαλισμό. Χάσαμε το 85% των εμπορικών μας σχέσεων, που τις είχαμε πάνω σε μια δίκαιη βάση τότε με τις σοσιαλιστικές χώρες και αυτή η μονοπωλιακή ηγεμονία του ιμπεριαλισμού έπληξε βαθιά την κουβανική οικονομία".

Αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζεται αυτό το γεγονός, είπε: "Αναγκαστήκαμε πραγματικά να κάνουμε προσπάθειες, περνώντας από πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να μην εισαγάγουμε τη χώρα μας, σ' αυτήν την περίφημη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου αυτό που επικρατεί είναι τα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Πήραμε, λοιπόν, τότε την απόφαση, να μην εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, αλλά να αναζητήσουμε μια άλλη οικονομική στρατηγική, που να μη θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων της Κούβας, αλλά να μπορέσουμε να πετύχουμε μια λαϊκή συναίνεση πάνω στα μέτρα που θα εφαρμόζαμε".

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της ΚΝ Κούβας δήλωσε ότι οι νέοι στην Κούβα είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την επανάσταση. "Στην Κούβα, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, από την 1η Σεπτέμβρη που άνοιξαν τα σχολεία, δεν υπήρχε ούτε ένας μαθητής που να μην έχει παπούτσια, που να μην έχει τη στολή του, που να μην έχει τετράδια, μολύβια, βιβλία, για να παρακολουθήσει το σχολείο,είπε. Γι' αυτό, λοιπόν, υπερασπίζουμε το σοσιαλισμό, αγωνιζόμαστε για μια νέα κοινωνία, που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν του καπιταλισμού. Μόνο ο σοσιαλισμός είναι σε θέση να εξασφαλίσει στον κόσμο, στις εργαζόμενες μάνες, όλα αυτά τα αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει, παιδεία, υγεία, πολιτισμό κλπ.Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς οι νέοι στην Κούβα, υπερασπιζόμαστε την επανάσταση και θα δώσουμε ακόμα και τη ζωή μας για να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μας", κατέληξε.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Λέιντε Ροντρίγκεζ, ακολούθησε συζήτησημε το κοινό, που ζητούσε να μάθει περισσότερα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κούβα, σε σχέση με αυτήν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ στη Δύση, δίνοντας μια εικόνα έντασης των φαινομένων των ναρκωτικών και της πραγματικής διάστασης του προβλήματος, αλλά και για το μέλλον της επανάστασης. Για το θέμα των ναρκωτικών, ο Τόμας Κάου,εκπρόσωπος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, είπε ότι "η αντιμετώπισή τους είναι θέμα εθνικής σημασίας για την Κούβα και ότι αυτά έρχονται στην Κούβα με τον τουρισμό, μια και η χώρα δεν έχει ούτε παράγει ναρκωτικά".

Απαντώντας στην ερώτηση για το μέλλον της επανάστασης και το ρόλο της νεολαίας σήμερα, ο Λέιντε Ροντρίγκες τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει καμία νοσταλγία ούτε για την Περεστρόικα, ούτε για ό,τι συνέβη εκεί. Εχουμε διαφορετική ιστορία, παραδώσεις και δε θα αφήσουμε να μας ξεγελάσει ο καπιταλισμός και να ξεφύγουμε από το μοντέλο του σοσιαλισμού. Εχουμε, είπε, όσες ελευθερίες μπορεί να έχει ο λαός και οι νέοι και θέλουμε το υπάρχον σύστημα να το βελτιώσουμε, προς όφελος του λαού και της νεολαίας".

Στην εκδήλωση, επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες νέων από το Νεπάλ και από τη Χιλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ