Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οριστικά παράνομα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Οριστικά κλείνει το ζήτημα με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η μη αναγνώριση των πτυχίων τους από τοΔΙΚΑΤΣΑ είναι συνταγματική και δεν αντιβαίνει τη συνθήκη της ΕΟΚ. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να σταλεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Ετσι, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων σε καμιά περίπτωση δεν είναι ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην υπ' αριθμόν 3457/98 απόφασή του ξεκαθαρίζει ότι "η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ, πλήρως αυτοδιοικούμενα, τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του κράτους". Επίσης, το ΣτΕ επισημαίνει ότι απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες, ενώ τυχόν αναγνώρισή τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ θα συνιστούσε καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Τέλος, το ΣτΕ, με μια σημαντική επιχειρηματολογία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σ' αυτούς που με το πρόσχημα πως δήθεν η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπεράνω του Ελληνικού Συντάγματος, ήθελαν να περάσουν "ντε φάκτο" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αναφέρει: "Οι διατάξεις του άρθρου 126 της Συνθήκης της ΕΟΚ αφήνουν στα κράτη - μέλη την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, συνεπώς και των ΑΕΙ, εν γνώσει ότι το γεγονός αυτό εξαιρείται της αποφασιστικής αρμοδιότητας της Κοινότητας και παραμένει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών". Και αυτό γιατί η διατήρηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας των κρατών είναι αγαθό υψίστης σημασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ