ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών
  • Δεν έχουμε καμιά πολιτική ευθύνη, λέει η κυβέρνηση
  • Δεν έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις Ρωμαίου - Παπαδογιαννάκη
  • Η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί και εγκρίνει την αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στο μακελειό

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών, για να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, προέβη χτες η κυβέρνηση, όσον αφορά το μακελειό της Αχαρνών. Μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γ. Παπαδογιαννάκη,εκτιμήθηκε ότι ουδεμία πολιτική ευθύνη (!) υπάρχει για τα όσα συνέβησαν προχτές, αφού επρόκειτο για μια "αμιγώς αστυνομική επιχείρηση"! Κατόπιν αυτών, οι υποβληθείσες παραιτήσεις των Ρωμαίου - Παπαδογιαννάκη δεν έγιναν αποδεκτές από τον Κ. Σημίτη και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, ώστε να ριχτούν όλα τα βάρη στους ένστολους.

Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να σημειωθεί με έμφαση, είναι το εξής: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσείσει με θλιβερό τρόπο από πάνω της τις ευθύνες, ομολογούσε, διά των αρμοδίων για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας) όχι μόνο ήταν ενήμερη, αλλά είχε παράσχει και την έγκρισή της για την εκτέλεση της αστυνομικής επιχείρησης που οδήγησε στο μακελειό!

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι, βεβαίως, δόθηκε πολιτική έγκριση, αλλά στη βάση ενός αστυνομικού σχεδίου, που, εκείνη την ώρα, η πολιτική ηγεσία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν "πλημμελώς και ατελέστατα προετοιμασμένο και έφερε θλιβερά αποτελέσματα"...

Σε ό,τι αφορά το γεγονός της εμπλοκής τηλεοπτικού σταθμού στην όλη υπόθεση, η κυβέρνηση και πάλι επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις πλάτες της Αστυνομίας, λέγοντας ότι η Αστυνομία ήταν που επιθυμούσε τη "ζωντανή σύνδεση" με τον κακοποιό.

Στο ερώτημα του "Ρ" προς κυβερνητικά στελέχη, τι έχουν να πουν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μη αποδεχόμενη ότι φέρει πολιτική ευθύνη για το συμβάν, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα, απαντούσαν: "Ο Κ. Σημίτης δεν παίρνει κεφάλια υπουργών για εντυπωσιασμό. Και στην υπόθεση των Ιμίων δεν την πλήρωσε υπουργός. Ο Λυμπέρης την πλήρωσε"...

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Ρωμαίο, εξερχόμενος χτες του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε σύμφωνος με τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες (σ. σ.: τότε γιατί υπέβαλε παραίτηση;)! Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "αποτυχημένη" την επιχείρηση, ενώ όταν ρωτήθηκε για ευθύνες, παρέπεμπε στα αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη - Ρωμαίου.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Σχετικά με τα προχτεσινά τραγικά γεγονότα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: "Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι χρειάζεται άμεσα η παραίτηση του υπουργού, αλλά και μέτρα διοικητικού χαρακτήρα για τα χτεσινά θλιβερά γεγονότα, τα οποία οδήγησαν σε βαρύτατους τραυματισμούς και έδειξαν την ανεπάρκεια της ηγεσίας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει ένα γεγονός όπως είναι η ομηρία αθώων ανθρώπων από έναν κακοποιό.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι, ότι η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν δείξει ικανότητα όταν θέλουν να παρεμποδίσουν διαδηλώσεις ή να ξεφουσκώσουν λάστιχα ή όταν θέλουν να εμποδίσουν μια ειρηνική διαδήλωση, να πάει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τα καταφέρνουν καλά. Οταν βρεθούν μπροστά στους κακοποιούς, δεν μπορούν! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εκπαιδεύει τα Σώματα Ασφαλείας κυρίως για να αντιμετωπίζονται οι πορείες, οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικοί αγώνες και δεν έχει φροντίσει να εκσυγχρονιστεί στις συνθήκες αύξησης της εγκληματικότητας, οικονομικο - κοινωνικό φαινόμενο, που πέρα από την πρόληψη, χρειάζεται και την πετυχημένη και όσο γίνεται αναίμακτη καταστολή".

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, από τη Σύρο όπου περιόδευε, σχολιάζοντας τα προχτεσινά τραγικά γεγονότα με την επιχείρηση της Αστυνομίας, σημείωσε: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χτεσινή(σ. σ.: προχτεσινή) εικόνα αναπαράγει την απόλυτη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κράτος είναι σε διάλυση και δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες", ενώ έκανε λόγο και για τις "τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη". Επίσης, η ΝΔ, μετά τη μη αποδοχή της παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης από τον πρωθυπουργό, με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της, αναφέρει ότι "η τραγωδία δεν αντιμετωπίζεται με την παράσταση της υποβολής, αλλά μη αποδεκτής παραίτησης".

Για "αποτυχημένη επιχείρηση, που προκαλεί δικαιολογημένα αισθήματα ανασφάλειας και οργής στους πολίτες", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και υπογραμμίζει ότι "η τυφλή έφοδος και η αιματηρή της κατάληξη, υπογραμμίζουν τους σπασμωδικούς χειρισμούς και την ερασιτεχνική ανευθυνότητα των διωκτικών αρχών, αλλά και το έλλειμμα συντονισμού και υπεύθυνων κυβερνητικών χειρισμών στον κρίσιμο χρόνο".

Το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, αφού σημειώνει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες, επισημαίνει ότι "το φιάσκο της Αστυνομίας αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τη διάλυση του κράτους και αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών". Ταυτόχρονα, καλεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης "να αναλάβουν αμέσως τις βαρύτατες ευθύνες τους".

Το τραγικό χρονικό

Βαρύτατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη για το πρωτοφανές στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά μακελειό της οδού Νιόβης 4 στα Πατήσια. Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του Ελληνορουμάνου δραπέτη Ματέι Σορίν παρέπεμπε σε κινηματογραφικές ταινίες πικρού χιούμορ, με πρωταγωνιστές γκαφατζήδες αστυνομικούς, δαιμόνιους ρεπόρτερ και αθώους πολίτες - ομήρους στα χέρια κακοποιών. Οσοι παρακολουθούσαν, όμως, από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης, διαπίστωναν ότι αυτά δε διαδραματίζονταν σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα, ήταν ένα γνήσιο επεισόδιο σε μια γειτονιά της Αθήνας... Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ι. Παπαδογιαννάκης, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει το αρνητικό αποτέλεσμα, είπε ότι υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο Ματέι Σορίν είχε γελοιοποιήσει την Αστυνομία τελευταία φορά (έχει αποδράσει πέντε φορές από τις φυλακές) αρχές Σεπτέμβρη, όταν διέφυγε από μπλόκο με όμηρο τον αστυφύλακα Θανάση Κρυσταλόγιαννη. Οι αστυνομικοί είχαν ανακοινώσει τότε ότι ήταν ζήτημα τιμής για την Αστυνομία η σύλληψή του και άρχισαν να τον αναζητούν σε όλη την επικράτεια. Μέσα σε είκοσι μέρες, καταφέρνουν να τον εντοπίσουν εκ νέου, αλλά οι ενέργειες που γίνονται για τη σύλληψή του, προκαλούν από μόνες τους.

Οπως προκύπτει από τις περιγραφές των αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν για τη σύλληψη του δραπέτη, το απόγευμα της Τετάρτης, όταν η Ασφάλεια πληροφορείται το κρησφύγετό του, ενημερώνεται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Α. Βασιλόπουλος και αποφασίζεται με πλήρη μυστικότητα η σύλληψή του. Δεν ενημερώνονται οι υπαρχηγοί, την ευθύνη της επιχείρησης αναλαμβάνουν ο αττικάρχης Π. Γεωργακόπουλος και ο διοικητής της Ασφάλειας Θ. Παπαφίλης. Μια ομάδα αστυνομικών του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, με επικεφαλής τον αστυνομικό υποδιευθυντή Β. Τσιατούρα και άνδρες των ΕΚΑΜ, αναλαμβάνουν την επιχείρηση σύλληψης του καταζητούμενου, υπό την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν περικυκλώσει το σπίτι, δεν έχουν προβλέψει το ενδεχόμενο να διαφύγει ο καταζητούμενος από το φωταγωγό και ελπίζουν ότι ο κακοποιός θα υπακούσει στις εντολές του εισαγγελέα να παραδοθεί. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται έτσι. Μόλις ο εισαγγελικός λειτουργός ενημερώνεται ότι όλα είναι έτοιμα, δίνει το "πράσινο φως", ενώ ο ίδιος παραμένει στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας, έξω από το σπίτι. Οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο διαμέρισμα, έχοντας πάρει σαφείς εντολές από τον εισαγγελέα να μην κάνουν επιθετικές κινήσεις. Βγάζουν έξω τη φίλη του Σορίν, Πηνελόπη Αθανασοπούλου, μόλις τους ανοίγει την πόρτα, και προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν. Τον χτυπούν στο κεφάλι και τα χέρια, για να του αποσπάσουν τη χειροβομβίδα, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ο Σορίν απασφαλίζει τη χειροβομβίδα και οπισθοχωρεί προς την πλευρά της τουαλέτας, ενώ οι αστυνομικοί ζητούν από τον εισαγγελέα να τον εξουδετερώσουν με τη χρήση των όπλων. Ο εισαγγελέας όμως συστήνει και πάλι ψυχραιμία και δίνει εντολή στους αστυνομικούς να τον καλέσουν να παραδοθεί. Ο Σορίν δεν υπακούει και καταφέρνει να αναρριχηθεί από το ημιυπόγειο στον πρώτο όροφο, στο διαμέρισμα της οικογένειας της Σουλτάνας Γκινάκη. Ακολουθεί στη συνέχεια ένα τηλεοπτικό σόου διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, με τον δραπέτη να επικοινωνεί με τον Ν. Ευαγγελάτο στο "Σκάι" και να ζητά 500.000 δολάρια και ένα αυτοκίνητο για να διαφύγει, έχοντας μαζί του ως ασπίδα τους δυο από τους τέσσερις ομήρους.

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την Αστυνομία, έγινε εφικτή η απελευθέρωση του Ευάγγελου Γκινάκη, ενώ τη στιγμή που ήταν έτοιμος να απελευθερώσει και τη μητέρα του νεαρού, την Σουλτάνα Γκινάκη, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Ο κακοποιός, όμως, δε χάνει την ψυχραιμία του και βάζει μπροστά του την Αμαλία Γκινάκη, ενώ οι αστυνομικοί καταφέρνουν και βγάζουν έξω από το δωμάτιο τον αραβωνιαστικό της Απόστολο Μακρίνη. Γύρω του είναι πάνοπλοι αστυνομικοί, τον σημαδεύουν συνεχώς με τα όπλα και τον καλούν εκ νέου να αφήσει ελεύθερη την κοπέλα. Τελικά, οι αστυνομικοί λύνουν τα κορδόνια με τα οποία την είχε δεμένη και την τραβούν έξω από το διαμέρισμα, χωρίς να αντιληφθούν ότι ο Σορίν της έχει βάλει τη χειροβομβίδα μέσα στο σορτς που φορούσε. Αμέσως μετά κι ενώ η κοπέλα βρίσκεται στο κεφαλόσκαλο, η χειροβομβίδα εκρήγνυται, με αποτέλεσμα το γνωστό μακελειό. Η ίδια τραυματίζεται βαρύτατα, ενώ ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, γλιτώνει, αφού το ωστικό κύμα και τα θραύσματα τραυματίζουν τον σωματοφύλακά του Γεώργιο Παλιούρα. Ο Σορίν μένει πίσω στο διαμέρισμα και σώζεται. Τα τραύματα στο κεφάλι του έχουν προκληθεί στην πρώτη επιχείρηση, είτε από σφαίρα αστυνομικού, που επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει στο φωταγωγό, είτε από το κοντάκι όπλου, με το οποίο τον χτύπησαν στην προσπάθειά τους να του αποσπάσουν τη χειροβομβίδα.

Το έγκλημα έχει αίτια

Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στην Αχαρνών αναδεικνύουν την ανάγκη να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στο κοινωνικό πεδίο αυτής της χώρας, καθώς και στο ελληνικό πολιτικό - κοινωνικό εποικοδόμημα, σε όλες του τις εκφάνσεις. Είναι αναγκαίο, μετά από ένα τέτοιο μακελειό, και μετά τις αναπόφευκτες ηθικολογίες, να δούμε πίσω από τις "ζωντανές συνδέσεις" με το έγκλημα, τα εξής:

Πρώτον, πού οφείλεται αυτή η ποιότητα και αυτή η ποσότητα εγκληματικότητας, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Δεύτερον, όλα εκείνα, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι "πριν 10 χρόνια δε θα τα βλέπαμε", τώρα, γιατί, όχι μόνο τα βλέπουμε, αλλά και στο επίπεδο της συλλογικής συνείδησης γίνονται αποδεκτά, ωσάν να επρόκειτο για "φυσικά φαινόμενα"; Τρίτον, πώς συνδέονται οι κοινωνικές συμπεριφορές με τις ρυθμίσεις που επιβάλλουν στο κοινωνικό επίπεδο οι κανόνες κίνησης της οικονομικής ζωής; Τέταρτον, πόσο και πώς όλα αυτά αντανακλώνται στο πολιτικό επίπεδο; Πέμπτον, πού υπάρχει (;) η λύση και τι είδους λύση θα είναι αυτή;

***

Εγκληματικότητα, λοιπόν. Γιατί στην εποχή μας το έγκλημα (με τη σημερινή του συχνότητα και ποιότητα) βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, είναι το ερώτημα. Και σ' αυτό το ερώτημα δεν μπορείς να απαντήσεις, αν δεν έχεις σταθεί στο τι μεσολάβησε μέχρι να φτάσουμε από την (θεωρούμενη ως) προηγούμενη, στη σημερινή εποχή. Και τούτο, διότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, που διαφοροποιούν τη ροπή, αλλά και την έννοια της παραβατικότητας, από εποχή σε εποχή.

Ας δούμε τα "προϊόντα", τα "δώρα", που προσέφερε η δεκαετία του '90 στην Ελλάδα και όχι μόνο, βέβαια. Μέσα σ' αυτήν την περίοδο, για συγκεκριμένους λόγους που όλοι γνωρίζουν, έχουμε μια πρωτοφανή επέλαση του ατομικισμού, ο οποίος καθαγιάζεται ιδεολογικο-πολιτικά μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αποθέωση του ατόμου - ατομιστή ιδιώτη, που η κοινωνική του καταξίωση θεμελιώνεται από την ικανότητά του να βγάζει κέρδη. Αυτό υπήρχε πάντα στον καπιταλισμό, θα πει κανείς. Σωστά. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο ότι σήμερα, μπροστά στο στόχο του κέρδους και για την επίτευξή του, όχι μόνο καταργούνται προηγούμενες "προστατευτικές" θεσμικές ρυθμίσεις, αλλά εισάγονται τέτοιες ρυθμίσεις, που νομιμοποιούν, ωθούν και επιβάλλουν συμπεριφορές που ισοδυναμούν με το "ο θάνατός σου - η ζωή μου". Ρυθμίσεις, από την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, μέχρι την ελευθερία της υπερεκμετάλλευσης του εργάτη από τον ατομιστή - ιδιώτη - ιδιοκτήτη, είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η οικοδόμηση της κοινωνίας, πάνω σε μια τέτοια οικονομική βάση, παράγει και προκαλεί αντίστοιχες "κανονιστικές" ρυθμίσεις στο κοινωνικό επίπεδο, καθορίζει τα όρια αντοχής και ανοχής της κοινωνίας απέναντι σε ό,τι πριν θεωρούνταν ευτελές, αναξιοπρεπές, άτιμο, απάνθρωπο. Αλήθεια, ότι όλο και περισσότεροι εξευτελίζονται από τις τηλε-προξενήτρες, συμμετέχουν στα "ερωτοδικεία" και στα τηλε-εξομολογητήρια, είναι ανεξάρτητο από εκείνο το είδος "κοινωνικοποίησης", που αντιστοιχεί στην εποχή της δημοσιοποιήσιμης εξατομικευμένης ξεφτίλας; Το γεγονός ότι τίποτα το κινούμενο στη σφαίρα της οικονομίας δεν πρέπει να υπάγεται σε "ελεγκτικούς" και "ρυθμιστικούς" κανόνες, δεν είναι παράγοντας που καθορίζει το μέτρο της νεοφιλελεύθερης "αταξίας" στο κοινωνικό επίπεδο;

***

Σε μια από τις αναφορές του ΟΗΕ (Κώστας Τσουκαλάς - "Βήμα" 26/7/98) τονίζεται το εξής: "Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που επιβάλλονται από το ΔΝΤ διευκόλυναν παντού την ανάπτυξη των συνδικάτων του εγκλήματος"!

Ερώτημα: Αν ο νεοφιλελευθερισμός, ο μονεταρισμός, ο νόμος της ζούγκλας δηλαδή, στην οικονομική ζωή παράγει και αποτελεί (παντού όπου εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) τη βάση ενίσχυσης του οργανωμένου εγκλήματος, τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να συμπεράνουμε ότι παράγει, τροφοδοτεί, ενισχύει και τη ροπή για το ανοργάνωτο έγκλημα, τύπου Αχαρνών; Οταν κάθε ρυθμιστικός νόμος στη σφαίρα της οικονομίας προσαρμόζεται στην ιδιοτέλεια και στην αδηφαγία του κεφαλαιοκράτη που επιδιώκει το κέρδος, τότε δεν είναι εμφανές σε ποιο "κήπο" και με ποια "λιπάσματα" παράγεται και αναπαράγεται ο τύπος εγκλήματος που αντιστοιχεί στον σημερινό τύπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Το βασίλειο του "ο καθένας ας κάνει ό,τι γουστάρει" σε όλο του το μεγαλείο. Οσοι υπηρετούν συνειδητά ή ασυνείδητα αυτό το βασίλειο, θα έρθει, αργά ή γρήγορα, η ώρα να πληρώσουν την πλάνη τους. Θα καταλάβουν ότι δεν ανήκουν στη μικρή χούφτα, που, όντως, κάνει "ό,τι γουστάρει".

***

Σήμερα, ο βάρβαρος καπιταλισμός ρίχνει όλο και περισσότερους, όλο και πιο χαμηλά, στα τάρταρα του περιθωρίου. Η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, τα ναρκωτικά, η απομόνωση, η απόγνωση γίνονται κουβάρι. Δεν είναι ένας ο δρόμος που φαίνεται να ανοίγεται για να "ξεφύγεις" από όλα αυτά. Κάποιες φορές, όλο και συχνότερα, σαν δρόμος εμφανίζεται το "για την πάρτη μου και με κάθε μέσο". Ακόμα και με χειροβομβίδες... Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς, κανόνες δεν υπάρχουν για το πώς θα κερδηθεί ό,τι ο καθένας θεωρεί κέρδος.

Η συζήτηση δεν μπορεί, βέβαια, να σταματήσει εδώ. Αλλωστε, με τα παραπάνω δεν καταγράφηκαν παρά κάποιες σκόρπιες σκέψεις, κάποια ερεθίσματα. Οταν θα ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση, πρέπει να περιστραφεί και σε κάτι ακόμα: Στην εγκληματική συμπεριφορά εκείνου του πολιτικού συστήματος, που είναι αντίστοιχο (αυτό κι αν είναι) του τύπου κοινωνίας που προωθεί ο βάρβαρος καπιταλισμός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τηλεοπτικές ευθύνες μόνο βλέπουν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ

Χωρίς κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για το "μακελειό" της Αχαρνών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σε χτεσινή του ανακοίνωση ασχολείται αποκλειστικά με την τηλεοπτική μετάδοση των γεγονότων. Ωστόσο, και αυτό το θέμα το παραπέμπει για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίασή του.

Σε μια πρώτη τοποθέτησή του, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι "δεν είναι δυνατόν τα μέσα ενημέρωσης να αποτελούν βήμα μετάδοσης εγκληματικών πράξεων, όπως ο εκβιασμός του Ελληνορουμάνου στα χτεσινά (σ.σ.: προχτεσινά) γεγονότα, ούτε φερέφωνα της γνώμης της Αστυνομίας και τα αστυνομικά όργανα να υπαγορεύουν τη συμπεριφορά των δημοσιογράφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί αδιανόητο και απαράδεκτο, να μεταβάλλεται ουσιαστικά ο οποιοσδήποτε αστυνομικός σιευθυντής σε διευθυντή προγράμματος ενός οποιουδήποτε ραδιοτηλεοπτικού μέσου και ο οποιοσδήποτε υπαστυνόμος σε διευθυντή του δελτίου ειδήσεων".

Το ΕΣΡ

Παρέμβαση στην προχθεσινή και μόνο ζωντανή μετάδοση του μακελειού στην οδό Αχαρνών -παραβλέποντας τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες- επιχείρησε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η παρέμβαση του ΕΣΡ ξεκίνησε απο την πρώτη στιγμή της απευθείας μετάδοσης από τον ΣΚΑΙ και της ανοιχτής επικοινωνίας με τον Ελληνορουμάνο καταζητούμενο, παίρνοντας, όμως, απάντηση απο τον σταθμό, πως ενεργεί κατόπιν συνενόησης με την κυβέρνηση και την αστυνομία. Γεγονός το οποίο υπογραμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ Μάκης Κοψίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και επεσημαίνοντας ότι ο εν λόγω σταθμός, αλλά και τ' άλλα κανάλια, είχαν την έγκριση της αστυνομίας καθώς και την έγκριση κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων.

Aναφερόμενος, πάντως, στην προχθεσινή ζωντανή κάλυψη, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Παύλος Σούρλας, υπογράμμισε, ότι με τον τροπο που έγινε, οι πολίτες παρακολούθησαν ζωντανά την "τέλεση εξαιρετικά βίαιων εγκλημάτων", επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά, από τέτοιου είδους θεάματα.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ αποφάσισε, επίσης, να στείλει σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επιστολή, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρός του Παύλος Σούρλας,θα τονίζει σε "κατηγορηματικό τόνο" τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το νόμο και από τους κώδικες δεοντολογίας. Εμφαση δίνεται ιδιαίτερα στις διατάξεις που έχουν σχέση με την κάλυψη γεγονότων πράξης βίας. Συγχρόνως θα ζητήσει από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμους εθνικής εμβέλειας και από την ΕΡΤ τις κασέτες από την πολύωρη κάλυψη των προχθεσινών γεγονότων.

Αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας

H αιματηρή κατάληξη της σύλληψης του Ματέι Σορίν έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανανεώσει το ηγετικό σχήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, βοηθούντος και του αρχηγού Α. Βασιλόπουλου, ο οποίος από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης υπέβαλε την παραίτησή του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καίτοι νοσηλευόμενος στο 401 ΣΝ. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού να μην αποδεχτεί τις παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας, επειδή όπως είπε κρίθηκε ότι η ατυχής επιχείρηση ήταν καθαρά αστυνομικό θέμα. Ανακοίνωσε επίσης ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του αντιστρατήγου Α. Βασιλόπουλου και ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει σήμερα για την επιλογή νέου αρχηγού. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο αττικάρχης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο διοικητής της Ασφάλειας Θεόδωρος Παπαφίλης, τους οποίους ο υπουργός κατέστησε υπεύθυνους για την οργάνωση της σύλληψης του Σορίν.

Το ΚΥΣΕΑ έχει να επιλέξει σε πρώτη φάση το νέο αρχηγό μεταξύ των δυο υπαρχηγών - αντιστρατήγων Ιωάννη Γεωργακόπουλου και Γεωργίου Πλάκα. Το γεγονός όμως ότι ο πρώτος συμμετείχε στην επιχείρηση και τραυματίστηκε το ίδιο όπως και ο αρχηγός, θα προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν φαβορί για τη θέση του αρχηγού του Σώματος. Εάν δεν επιλεγεί ως αρχηγός ο δεύτερος υπαρχηγός, τότε το ΚΥΣΕΑ θα αναζητήσει το νέο ηγήτορα της Αστυνομίας μεταξύ των υποστρατήγων Γ. Τσουκάκη (προσωπάρχης), Γ. Παπαδημητρόπουλου (Διεύθυνση Τροχαίας), Κ. Ζιανίκα (Α' γενικός επιθεωρητής), Γ. Σκαλτσά (Δ' γενικός επιθεωρητής), Θ. Βλάχου (Διεύθυνση Πληροφορικής) Κ. Οικονόμου (Γενική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης), Δ. Στρίκου (Ε' γενική επιθεώρηση), Α. Ζουμπούλη (Γ' γενική επιθεώρηση) και Χ. Χαραλαμπόπουλου (Β' γενική επιθεώρηση).

ΑΜΑΛΙΑ ΓΚΙΝΑΚΗ
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον "Ερυθρό Σταυρό" η 24χρονη Αμαλία Γκινάκη. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να προβούν σε εκτομή της δεξιάς λεκάνης και του κάτω μέρους του δεξιού της κορμιού. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται ο υπαρχηγός Ι. Γεωργακόπουλος (θραύσματα στον ώμο και τον βραχίονα, τραύμα στο αριστερό μάτι), ο αττικάρχης Π. Γεωργακόπουλος (τραύματα στο πρόσωπο, στον ώμο και στο δεξιό οφθαλμό) και ο αστυφύλακας Χρήστος Ελευθερίου (θλαστικά τραύματα σε όλο το σώμα) Ο αστυφύλακας Γεώργιος Παλιούρας βαρύτατα τραυματισμένος (ακρωτηριασμός αριστερού ποδιού, τραύματα στην κοιλιακή χώρα) νοσηλεύεται στο 401 ΣΝ. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Α. Βασιλόπουλος (ρήγμα τυμπάνου δεξιού αυτιού), ο Χρ. Γεωργογιάννης (τραύματα στα χέρια και τα πόδια), ο αστυνόμος Ν. μαρκόπουλος (διάτρηση εντέρου) και ο Β. Τσιατούρας (επιπόλαιο τραύμα μετωπιαίας χώρας).

ΚΚΕ
Αντιλαϊκός και σάπιος ο κατασταλτικός μηχανισμός

Τις ευθύνες της κυβέρνησης υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

"Το χτεσινό περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα τραγικές συνέπειες για αθώους πολίτες, δείχνει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανικανότητα των διωκτικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κοινό έγκλημα.

Αποδείχτηκε και πάλι ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των εργαζομένων, όχι όμως και τους εγκληματίες που αλωνίζουν!

Οι επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις εκπληρώνουν αποτελεσματικά την κατασταλτική τους ικανότητα, όταν πρόκειται να παρεμποδίσουν απεργούς, όταν πρόκειται να σκάσουν λάστιχα των αγροτών και ό,τι άλλες δολιοφθορές χρειαστεί για να χτυπηθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τότε το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά και έγκαιρα. Ενώ όταν πρόκειται ν' αντιμετωπιστούν τέτοια εγκληματικά φαινόμενα, φαίνεται εύγλωττα η τραγική ανικανότητα, οι ελλείψεις και ο ερασιτεχνισμός ολόκληρης της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας. Αυτά τα γεγονότα αναδεικνύουν τη σαπίλα και την αντιλαϊκότητα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού.

Υπάρχει το έδαφος για την αύξηση της εγκληματικότητας, που τροφοδοτείται από συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές αιτίες.

Πέρα από τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, που έχει κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, καθώς και το ΚΚΕ, και που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, τίθεται και μέγιστο θέμα ευθυνών της ηγεσίας της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης".

Ο πρωταγωνιστής του μακελειού της οδού Αχαρνών και Νιόβης Ματέι Σορίν μεταφέρεται αιμόφυρτος και με χειροπέδες στο νοσοκομείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ