ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Τελευταία προειδοποίηση" επέμβασης του ΝΑΤΟ

ΒΙΛΑΜΟΥΡΑ, Πορτογαλία - ΠΡΙΣΤΙΝΑ, Κοσσυφοπέδιο.- Δώδεκα ώρες μετά την ψήφιση, στη Νέα Υόρκη, της απόφασης του ΟΗΕ που προειδοποιεί για "ανάληψη περαιτέρω δράσης", αν δεν εφαρμοστεί "άμεση εκεχειρία" και "διμερής διάλογος Κοσσοβάρων Αλβανών και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης", το ζήτημα μεταφέρθηκε στη συνέλευση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκαναν χτες σαφές ότι θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, αν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "συνεχίσει τις κατασταλτικές δραστηριότητας" και εξουσιοδότησαν τους στρατηγούς τους να "αρχίσουν προετοιμασίες"...

"Τελευταία προειδοποίηση"

Το ΝΑΤΟ απέστειλε οδηγίες στα στρατιωτικά επιτελεία για να αρχίσουν προετοιμασίες αεροπορικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία, αν ο Μιλόσεβιτς δεν "τερματίσει" τις επιχειρήσεις των γιουγκοσλαβικών αρχών εναντίον των Αλβανών αυτονομιστών στο Κόσσοβο. Το ζήτημα όμως, σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", είναι αν ο Μιλόσεβιτς θα λάβει σοβαρά υπόψη του την απειλή.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν ότι η "διαφορά" της τελευταίας απειλής επέμβασης σε σχέση με τις προηγούμενες, που δεν υλοποιήθηκαν, είναι ο τόνος και ο χρόνος.

Πρακτικά η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ δίνει την εντύπωση ότι έχει δοθεί "προειδοποίηση ενεργοποίησης" των αεροπορικών δυνάμεων των 16 χωρών - μελών του Συμφώνου.

"Αναμένουμε ότι η επιχείρηση θα γίνει κατά φάσεις", ανακοίνωσε ο Ουόλτερ Μπ. Σλόκομπι, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ. "Οι στόχοι θα είναι στρατιωτικοί στόχοι". "Πολύ αποτελεσματικά και πολύ ισχυρά χτυπήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για να πειστεί ο Μιλόσεβιτς", πρόσθεσε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα από πλευράς του δήλωσε ότι "βρισκόμαστε σε αυξημένο επίπεδο στρατιωτικής προετοιμασίας".

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, είπε ότι "το Βελιγράδι ξεκάθαρα διεξάγει πόλεμο κατά των ανθρώπων του".

Ο Σλόκομπι είπε πως το κάλεσμα για παύση των εχθροπραξιών αφορά και τους Αλβανούς. "Η ευθύνη για τον πόλεμο δεν αποδίδεται μόνο στη σερβική πλευρά". Οι χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν μαχητικά για την επιχείρηση (εκτός των ΗΠΑ) είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Πάντως κατά τον Σλόκομπι "όλες οι χώρες - μέλη" θα συμμετάσχουν σε περίπτωση επέμβασης. Καμία δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει.

"Γιατί μια επέμβαση;"

Η "σοβαρότητα" της απειλής αυτή τη φορά, σχολίαζε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, απαντά στις κατηγορίες περί δισταγμού από τη Διεθνή Κοινότητα. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να πει ποιος ακριβώς είναι ο στόχος μιας επέμβασης.

Η ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας προχτές αργά το βράδυ με 14-0 (και αποχή της Κίνας, η οποία χαρακτήρισε το ζήτημα του Κοσσόβου "εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας" και "σε καμία περίπτωση απειλή για τη διεθνή ασφάλεια") δεν είναι σαφές αν αποτελεί επαρκή νομική βάση για επέμβαση. Η μία πλευρά, που εκφράζεται από Αμερικανούς και Γερμανούς πολιτικούς, θεωρεί ότι δε χρειάζεται περαιτέρω εντολή από το Συμβούλιο. Η άλλη, την οποία εκφράζουν Γάλλοι και Βρετανοί διπλωμάτες, θεωρεί "αναγκαία" εξουσιοδότηση από το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ, που θα βασίζεται στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού για τη χρήση βίας.

Πιο "μετριοπαθείς" φωνές στη Δύση (που σπανίζουν τελευταία...) επισημαίνουν ότι η πραγμάτωση της απειλής για επέμβαση δε θα έλυνε τίποτε: Εναπόκειται σε τελευταία ανάλυση στον Μιλόσεβιτς και τους Αλβανούς πολιτικούς (οι δυνάμεις των οποίων εξακολουθούν να εμπλέκονται σε σποραδικές συγκρούσεις) να καταλήξουν σε "λύση", κάτι το οποίο ήδη επιχειρούν...

Ο Στρατής Κόρακας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,σε παρέμβασή του στη χτεσινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Είμαστε υπέρ της πλήρους εξασφάλισης των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στη Γιουγκοσλαβία και υπέρ της επαναφοράς του καθεστώτος αυτονομίας που ίσχυε πριν το 1989. Υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση στο σχέδιο σύστασης όπου από τη μία ζητείται η απόσυρση των Γιουγκοσλαβικών Δυνάμεων Ασφαλείας από το Κόσσοβο και από την άλλη ζητείται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Πρέπει, φυσικά, να ζητήσουμε να σταματήσουν οι ωμότητες και οι συγκρούσεις και να διοχετεύεται ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς όμως στρατιωτική συνοδεία, επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση στρατιωτική επέμβαση και πρόσχημα για την εγκατάσταση στρατευμάτων κατοχής. Σχετικά με τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τη μαρτυρία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που μας βεβαίωσε ότι στη δραστηριότητά του ποτέ δε συνοδεύτηκε από το στρατό.

Κατά συνέπεια στις σημερινές συνθήκες το Συμβούλιο πρέπει να κινηθεί υπέρ της προσέγγισης των αντιμαχομένων μερών και της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Απομακρύνονται, για άλλη μια φορά, οι ελπίδες επίτευξης προόδου στην ισραηλινο- παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", τις οποίες είχε αφήσει να διαφανούν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, μετά την, προσφάτως εκδηλωθείσα, νέα διπλωματική όξυνση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται, τώρα, το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μονομερώς, στις αρχές Μάη.

Σε ρυθμό προετοιμασίας ανακήρυξης ανεξαρτησίας φαίνεται ότι εισήλθε η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως τουλάχιστον δηλώνουν απερίφραστα εκπρόσωποί της. Τη σύσταση πέντε επιτροπών που θα εξετάσουν προσεκτικά μια σειρά από ζητήματα που θα προκύψουν από την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους (πολιτειακά, νομικά κ.ά.), αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της σφοδρής ισραηλινής αντίδρασης, που θεωρείται δεδομένη, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό όσο και σε επίπεδο οικονομικό προετοιμάζει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως δήλωσε ανοιχτά ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Ιμάντ Μούσα. Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στις 4 Μάη 1999, ημερομηνία που σηματοδοτεί την εκπνοή της 5ετούς περιόδου αυτονομίας που προβλέπουν οι υπάρχουσες "ειρηνευτικές συμφωνίες".

Εντονότατη υπήρξε η αντίδραση του Ισραήλ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει και με ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή αντίδραση θα είναι καταλυτική και ότι η μονομερής ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας θα σημάνει, αυτομάτως, την "ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης ισραηλινής αντίδρασης που πιστεύεται ότι θα είναι η προσάρτηση μερών της Δυτικής Οχθης και η επιβολή ολικού αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών, προειδοποίησε τον Γιάσερ Αραφάτ να μην καλέσει σε συμπαράσταση στη διαδικασία ανακήρυξης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από το Ισραήλ "ως σαμποτάρισμα των προσπαθειών επανάκαμψης της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία μετά την απόφαση "κατόρθωμα" στην

Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία μετά την απόφαση "κατόρθωμα" στη ΝΑΤΟική σύναξη

ΒΟΣΝΙΑ
Ζητούμενο η "επιβίωση" της Συνθήκης Ντέιτον

ΒΙΛΑΜΟΥΡΑ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.- Η Δύση, όπως την εξέφρασε το ΝΑΤΟ χθες στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, μοιάζει να αναζητεί έδαφος για να στηριχτεί η συνέχιση της εφαρμογής της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, στις οποίες οι "ριζοσπάστες εθνικιστές κέρδισαν περισσότερο έδαφος", και ο Νικόλα Πόπλασεν κέρδισε την Μπλιάνα Πλάβσιτς στην κούρσα για την Προεδρία.

Η "ευνοούμενη" της Δύσης Πλάβσιτς έχασε, αλλά "το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτελεί καταστροφή", έλεγε ανώνυμα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο "Ασοσιέιτεντ Πρες". "Οι εκλογές υπήρξαν δίκαιες", είπε ο ίδιος. Αλλά για την ώρα η διατήρηση της ειρήνης, είπε ο ίδιος, "εξαρτάται από την παρουσία της SFOR", δηλαδή των 35.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ κάνουν τους "λογαριασμούς" τους;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΡΑΝΑ. -

Σε "διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης" στην Αλβανία κάλεσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με επιστολή του (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) προς τον Αλβανό Πρόεδρο Ρεζτέπ Μεϊντάνι.

Σύμφωνα με την επιστολή, που επέδωσε στον Αλβανό Πρόεδρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα Μαρίσα Λίνο, η δημοκρατία περνάει από "έναν αυθεντικό εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας".

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι "η υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου πρέπει να είναι η βάση για όλες τις χώρες που αναζητούν μια ευημερούσα δημοκρατία".

Ο Κλίντον εκφράζει την "ανησυχία" του για τα πρόσφατα "δραματικά γεγονότα" στην Αλβανία κι επαναλαμβάνει ότι η Ουάσιγκτον παίζει έναν "δραστήριο ρόλο" στη διαμόρφωση των πρωτοβουλιών του ΟΑΣΕ και της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη "της προσωπικής προσπάθειας", που καταβάλλει ο Μεϊντάνι για την επίλυση της κρίσης.

Η επιστολή καθεαυτή, η επίδοσή της στον Πρόεδρο και το περιεχόμενό της αποτελούν τοποθέτηση υπέρ του Προέδρου και εναντίον του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο; Δύσκολο να το πει κανείς με βεβαιότητα. Πάντως, για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ο Φάτος Νάνο τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιήσει τον τρίτο κατά σειρά ανασχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αλβανία υπό τους σοσιαλιστές.

Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εισηγήθηκε χτες προτάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία αναμενόταν αργά το βράδυ να καταλήξει σε αποφάσεις.

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θάνατο "σπέρνει" ο κυκλώνας

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ - ΑΒΑΝΑ.-

Θανατηφόρο είναι το πέρασμα του κυκλώνα Τζορτζ από τα νησιά της Καραϊβικής και ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 130, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντεθ, επιβεβαίωσε το θάνατο 70 ανθρώπων στη χώρα του, ενώ τόνισε πως άλλοι 100.000 κάτοικοι της χώρας παρέμειναν άστεγοι μετά το πέρασμα της θεομηνίας από την περιοχή. Και στη γειτονική Αϊτή, οι αρχές έχουν αρχίσει το θλιβερό έργο της αποτίμησης των απωλειών, σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο χαμός 27 ανθρώπων, όμως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέλθει καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 29 σοβαρά τραυματίες και άλλα 9 άτομα αγνοούνται. Αλλοι 6 θάνατοι αναφέρθηκαν στο κράτος των Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ενώ 5 και 4 νεκροί ήταν, αντίστοιχα, ο απολογισμός των νεκρών στο Πουέρτο Ρίκο και στο Σαιν Κιτς, που επλήγησαν από τον κυκλώνα την περασμένη Δευτέρα και Κυριακή.

Αγνωστα είναι προς τα παρόν τα αποτελέσματα στην Κούβα, που πλήττεται από χτες, ενώ ο κυκλώνας αναμένεται να "μεταναστεύσει" σήμερα το απόγευμα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ