ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Γ. Πριμακόφ υποψήφιος πρωθυπουργός

Σήμερα η ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν πρότεινε χτες ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ,και έστειλε επιστολή στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), ζητώντας να επικυρώσει την υποψηφιότητά του. Νωρίτερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν είχε συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Γιέλτσιν, απέσυρε την υποψηφιότητά του και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να δώσει το χρίσμα στον Πριμακόφ. "Αν ο Τσερνομίρντιν είναι σήμερα το εμπόδιο που διαιρεί την κοινωνία, τότε εγκαταλείπω τις εξουσίες μου", τόνισε και πρόσθεσε: "Πρότεινα στον Πρόεδρο την υποψηφιότητα Πριμακόφ - είναι δημοκράτης, επαγγελματίας και πολύ γνωστός στη διεθνή σκηνή".

Η ψηφοφορία στη Δούμα για την επικύρωση του διορισμού του Γεβγκένι Πριμακόφ στο πρωθυπουργικό αξίωμα θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα. Κρίνοντας από τις δηλώσεις των ηγετών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δούμας, ο Πριμακόφ θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία. Για να εγκριθεί η υποψηφιότητά του, ο Πριμακόφ χρειάζεται να συγκεντρώσει 226 ψήφους.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισε το διορισμό του Γεβγκένι Πριμακόφ στο πρωθυπουργικό αξίωμα. "Η κοινή λογική υπερίσχυσε αυτή τη φορά... Θεωρώ ότι η υποψηφιότητά του θα εξασφαλίσει τη σταθερή υποστήριξη της Δούμας", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ. "Η υποψηφιότητα του Πριμακόφ συζητήθηκε πολύ σοβαρά στη διάρκεια της συνεδρίασης με τον Πρόεδρο με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, των επικεφαλής των διοικήσεων, των κυβερνητών, των προέδρων των Δημοκρατιών και δεν προκάλεσε αμφιβολίες. Ολοι καταλάβαιναν ότι χρειαζόμαστε μια σταθεροποιητική προσωπικότητα, που θα είχε την υποστήριξη τόσο της Δούμας, όσο και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής). Ο Πριμακόφ είναι γνωστός και στη χώρα, και σε ολόκληρο τον κόσμο, ξέρει να εφαρμόζει την πολιτική που εκφράζει τα εθνικά συμφέροντα του κράτους μας. Είναι και διπλωμάτης και πολιτικός. Αυτό θα είναι καλό για τη Ρωσία", τόνισε και πρόσθεσε: "Κανένας από τους πρώην υπεύθυνους για τη λεηλασία της χώρας δε θα μπει σε μια κυβέρνηση υπό τον Πριμακόφ. Είναι ένας άνδρας λογικός και ανεξάρτητος". Επισήμανε, επίσης, ότι η Δούμα δε θα έπρεπε να καθυστερήσει την επικύρωση του διορισμού του, αν και έχει χρονικό περιθώριο μιας βδομάδας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. "Δεν υπάρχει λόγος να δαπανήσουμε πολύ χρόνο για να συζητήσουμε τον Πριμακόφ. Ολοι τον γνωρίζουν", είπε, σημειώνοντας, πάντως, ότι ο ίδιος ο Πριμακόφ θα χρειαστεί ίσως χρόνο για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις με κείνους που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του. Τέλος, υπογράμμισε ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτα κεντροαριστερή λόγω της κατάστασης στην κοινωνία και των διαθέσεων στις δυο Βουλές του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Γιέλτσιν να προτείνει τον Πριμακόφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Την απόλυτη υποστήριξη του Πριμακόφ ανακοίνωσε το "Γιάμπλοκο" (είχε προτείνει την υποψηφιότητά του στον Γιέλτσιν). Ακόμα και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τσερνομίρντιν "Σπίτι μας - η Ρωσία", Βλαντίμιρ Ριζκόφ, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα υποστηρίξει τον Πριμακόφ. Μόνο ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που είχε υποστηρίξει θερμά τον Τσερνομίρντιν, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του Πριμακόφ, τον χαρακτήρισε "φιλοαμερικανό" και ισχυρίστηκε ότι καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Ζιρινόφσκι, η υποψηφιότητα Πριμακόφ "σημαίνει τον οριστικό εκφυλισμό του πολιτικού καθεστώτος". Με την υποψηφιότητα του Πριμακόφ συμφώνησε και ο στρατηγός ε. α. και κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, Αλεξάντρ Λέμπεντ, και πολλοί άλλοι πολιτικοί παράγοντες.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν απομάκρυνε χτες τον Αντρέι Κοκόσιν από το αξίωμα του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Είχε διοριστεί επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τον περασμένο Μάρτη, διαδεχόμενος τον Ιβάν Ρίμπκιν.

Παραλήρημα Τσερνομίρντιν

Μετά την ανακοίνωσή του ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο Τσερνομίρντιν επιδόθηκε σε παραληρητικές κατηγορίες ενάντια στην αριστερή αντιπολίτευση για "υφέρπον πραξικόπημα", με στόχο την αποπομπή του Προέδρου και την επαναφορά της παλιάς σοβιετικής τάξης πραγμάτων. "Η αριστερή αντιπολίτευση υποφέρει από ένα οξύ επαναστατικό σύνδρομο και προσβλέπει στη γρήγορη διάλυση της υπάρχουσας πολιτικής και συνταγματικής τάξης στη χώρα και στην αποπομπή του Προέδρου. Μιλώ για ένα υφέρπον πραξικόπημα, για παλινόρθωση της παλιάς τάξης πραγμάτων. Αυτό είναι το τίμημα των δυο ψηφοφοριών", δήλωσε ο Τσερνομίρντιν στο τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ. Τόνισε ότι αν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η κρίση, εξτρεμιστές τύπου ναζί θα εκμεταλλευτούν το χάος που θα έρθει, για να εξουδετερώσουν τόσο τους φιλελεύθερους, όσο και τους κομμουνιστές. Απευθυνόμενος στον Γιέλτσιν, ο Τσερνομίρντιν τον κάλεσε να επιδείξει ισχυρή θέληση και να μην υποκύψει στις απαιτήσεις των κομμουνιστών που πλειοψηφούν στη Δούμα. "Θυμηθείτε πού κατέληξαν οι συμφωνίες του Μονάχου, γιατί κάτι τέτοιο ετοιμάζεται και εδώ", προειδοποίησε. Απευθυνόμενος, τέλος, στην αριστερή αντιπολίτευση, ο Τσερνομίρντιν τόνισε: "Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Δε θα υπάρξει στη Ρωσία ούτε κόκκινο ούτε ροζ, γιατί τα χρώματα αυτά θα γίνουν μαύρο και φαιό".

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ ΜακΚέρι, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν "καλές και στενές" σχέσεις με τη Ρωσία του Γεβγκένι Πριμακόφ, αν επικυρωθεί η υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργού. "Προφανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν και σέβονται τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. Συνεργαστήκαμε στενά μαζί του", είπε ο ΜακΚέρι.

Το διορισμό του Πριμακόφ στη θέση του πρωθυπουργού χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, τονίζοντας ότι "αξίζει σίγουρα όλη την εμπιστοσύνη μας". Ο Πριμακόφ "μπορεί να είναι ο άνθρωπος που θα ξαναβάλει τάξη στις σχέσεις ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία, το Κοινοβούλιο και τις περιφέρειες της Ρωσίας", σημείωσε ο Κίνκελ στην εφημερίδα "Σιντβέστ Πρέσε Ουλμ" και πρόσθεσε: "Γνωρίζω από καιρό τον Πριμακόφ και είμαι πεπεισμένος ότι δε θα γίνει ο πρωτεργάτης μιας οπισθοδρόμησης στις μεταρρυθμίσεις". Επίσης, πολύ ικανοποιημένος από την υποψηφιότητα του Πριμακόφ για τη θέση του πρωθυπουργού της νέας ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, για την απόφασή του να προτείνει τον Γεβγκένι Πριμακόφ για το πρωθυπουργικό αξίωμα και για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε τον Κολ ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστούν το συντομότερο οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας εξαιτίας της επιδεινούμενης κρίσης.

Από την άλλη μεριά, διπλωματική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής τρόικας έφτασε χτες στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, όπου αναμένεται να εξεταστεί η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελείται από τον γενικό διευθυντή του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, Πέτερ Χοεχνφέλνερ, και τους ομολόγους του της Βρετανίας, Εμάιρ Τζόουνς - Πέρι, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Ισιγκερ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Παράπονα" Απελευθερωτικού Στρατού για... ΗΠΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. - Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ οι οποίες "με την υποστήριξή τους σε μια συμφωνία Ρουγκόβα - Μιλόσεβιτς" καταστρέφουν τον "αγώνα για την ανεξαρτησία των Αλβανών", εξαπέλυσε χθες η λεγόμενη πολιτική πτέρυγα του"Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", της οποίας ηγείται ο Αντεμ Ντεμάτσι.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" σχολίασε ότι η ανακοίνωση έδινε τον τόνο της αγωνίας για την πορεία "περιθωριοποίησης" των ενόπλων του UCK. Η επίσημη Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την "πλήρη" υποστήριξή της προς τον Ρουγκόβα και τη "διαφαινόμενη" συμφωνία με το Βελιγράδι ώστε να παρασχεθεί καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας στο "εν στάσει" Κόσσοβο.

Χθες, υπήρχαν ειδήσεις μιας νέας "εξόδου χιλιάδων" προσφύγων στο βορειοδυτικό μέρος της επαρχίας, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες στα χωριά της περιοχής. Νότια του Πετς, μετέδιδε το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσόβου", 10.000 ήταν "περικυκλωμένοι" από σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, στο βουνό Στρέοτς.

Το βουνό οδηγεί στο Μαυροβούνιο, και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου κατοικούν οι αλβανικές κοινότητες της δεύτερης επαρχίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές παραπληροφορητικές, με στόχο να τραβήξουν την προσοχή από τους σερβικούς ισχυρισμούς σφαγών πολιτών από τον UCK.

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με τον Γ. Πριμακόφ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκροί οι 9 Ιρανοί διπλωμάτες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

"Βρέθηκαν" χτες τα πτώματα των εννέα Ιρανών διπλωματών, οι οποίοι αγνοούνταν από την 8η Αυγούστου, όταν το Κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο Βόρειο Αφγανιστάν. Οι "Φοιτητές" κατέβαλαν αγωνιώδη προσπάθεια, για να αποφευχθεί ένα "κινδυνώδες" ξέσπασμα της Τεχεράνης, που θα μπορούσε να οδηγήσει έως και σε σύρραξη... Το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων AIP (κατοικοεδρεύει στο Πακιστάν), επικαλούμενο ανακοίνωση του Κινήματος των Ταλιμπάν, μετέδωσε την είδηση του θανάτου των διπλωματών.

Ο ανώτερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ουακίλ Αχμέντ δήλωσε στο AIP ότι μαχητές Ταλιμπάν είχαν σκοτώσει τους Ιρανούς "με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να έχουν λάβει σχετική εντολή".

Είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα των Ταλιμπάν παραδέχεται το φόνο των Ιρανών διπλωματών ή την ανάμειξη σε αυτόν των μαχητών του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι Ταλιμπάν προτίθενται "να παραδώσουν τα πτώματα των διπλωματών στην ιρανική κυβέρνηση, να βρουν αυτούς που ευθύνονται για το έγκλημα και να τιμωρήσουν τους ενόχους"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ