ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπέγραψαν "κώδικα φίμωσης"
  • Φασιστικού τύπου "Κώδικας Δεοντολογίας" για τις ερχόμενες εκλογές, υπέγραψαν χτες υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ
  • Λεων. Αυδής: "Θέλουν να απαγορέψουν τους τρόπους άμεσης μετάδοσης του ανατρεπτικού λόγου"

Το φασιστικού τύπου κείμενο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που προωθεί τη φίμωση της άλλης, διαφορετικής φωνής, υιοθέτησε ουσιαστικά η Επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών,της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας,η οποία παρουσίασε χτες τον κώδικα δεοντολογίας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Πρόκειται για ένα ευχολόγιο ορισμένων κανόνων - καθώς η τήρησή τους επαφίεται στην αυτοπειθαρχία των υποψηφίων και των παρατάξεών τους - δρομολογώντας ωστόσο, την εν καιρώ θέσπισή του σε νόμο. Κάτι που σημείωσαν και με δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,όσο και οι εκπρόσωποι των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.

Ο κώδικας δεοντολογίας, που υπογράφτηκε χτες από τους παραπάνω φορείς, βάλλει κατά της αφίσας, του αεροπανό και "οποιωνδήποτε μορφών περιβαλλοντικής ρύπανσης", σε μια σαφή προσπάθεια να φιμώσουν τους υποψήφιους και τις παρατάξεις των οποίων η διαφορετική, η μη αρεστή, άποψη δεν "περνά" στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, οι εμπνευστές του κειμένου θεωρούν πως ένας τέτοιος πολιτικός λόγος δεν είναι "ευπρεπής".

Κατά τα άλλα, ο κώδικας προβλέπει την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές, καθώς και κατά τη βδομάδα πριν τη μέρα της επαναληπτικής ψηφοφορίας - 18 Οκτώβρη. Προβλέπει επίσης τη δημοσιοποίηση των προεκλογικών δαπανών και πόρων των υποψηφίων και των παρατάξεων μετά τις εκλογές. Την τήρηση των κανόνων του Κώδικα Δεοντολογίας θα ελέγχουν διαπαραταξιακές επιτροπές σε τοπικό επίπεδο, ενώ την εποπτεία θα έχουν οι συμμετέχοντες στην επιτροπή.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Λεων. Αυδής, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", τόνισε: "Η θέσπιση κάποιων όρων κώδικα δεοντολογίας, έστω κι αν αυτοί δεν έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ, έγινε μετά από συμφωνία των κοινωνών της κυρίαρχης αντίληψης. Κι αυτή τείνει στην εξυπηρέτηση των ίδιων σκοπών που επιδιώκει το φασιστικό σχέδιο της ΕΕΤΑΑ. Δηλαδή, θέλουν να απαγορέψουν τους τρόπους άμεσης μετάδοσης του ανατρεπτικού λόγου, αφού ο κυρίαρχος λόγος μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά από τα ΜΜΕ και υποστηρίζεται με άφθονα οικονομικά μέσα".

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
"Μαυρίστε τους διαχειριστές της πλουτοκρατίας!"

"Θέλουμε εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης που να είναι δίπλα στα προβλήματά μας", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του

Τη δική τους απάντηση είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα μέλη του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Οίκων Ευγηρίας και συναφών χώρων,"μαυρίζοντας", στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τους κυβερνητικούς και μη, επίδοξους τοπικούς διαχειριστές της πλουτοκρατίας.

Οπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, "το κλαδικό μας Σωματείο, όχι απλώς έχει λόγο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η καταδίκη τόσο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου. Δηλαδή, όλων αυτών που σήμερα τη στηρίζουν και στο χώρο της Τοπικής ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". "Πιστεύουμε ότι ως εργαζόμενοι θα πρέπει στις 11 και 18 Οκτωβρίου να δώσουμε μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο, ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και πριμοδοτεί τη μερική απασχόληση, καθηλώνει τους μισθούς μας, στηρίζοντας έτσι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα υποθάλπει την ασυδοσία και την τρομοκρατία των εργοδοτών".

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν στην πράξη αυτούς που θέλουν την Αυτοδιοίκηση υπηρέτη της εκάστοτε κυβέρνησης και του κεφαλαίου. "Πρέπει να αντισταθούμε, τονίζεται, σ' όλους αυτούς που θέλουν σήμερα την Αυτοδιοίκηση κυβερνητικό και ρουσφετολογικό παραμάγαζο και φορομπηχτικό μηχανισμό αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων. Σε όλους αυτούς που θέλουν να την κάνουν μεγάλη ανταποδοτική επιχείρηση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου".

Στη συνέχεια το Σωματείο τονίζει: "Εμείς θέλουμε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρώτα απ' όλα να είναι μπροστά και πλάι στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, που να έχουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των μεγάλων αφεντικών, που να είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης στις κοινωνικές συγκρούσεις που μας περιμένουν".

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ"
Μεγάλη συγκέντρωση στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη των συμφερόντων του λαού, των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου, των μικρομεσαίων στρωμάτων, των επαγγελματιών. Γι' αυτό θέλουμε ΤΑ, που θα εξυπηρετεί όχι τα συμφέροντα των μεγάλων, αλλά των μικρών εισοδημάτων, που θα μάχεται για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τον Πολιτισμό, για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής, που θα νοιάζεται για να λυθούν τα καθημερινά μικρά προβλήματα τοπικής σημασίας, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου".

Αυτά τόνισε, μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της "Αγωνιστικής Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς" (ΑΔΕΚ) η υποψήφια δήμαρχος Σοφία Τεμεκενίδου. Στην πολυπληθή και γεμάτη παλμό συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος νομάρχης Μιχ. Σπυριδάκης,ενώ στο τέλος έγινε παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξης.

Η Σοφία Τεμεκενίδου υπογράμμισε ότι στις εκλογές αυτές θα έχουν τη δυνατότητα οι δημότες της Καλαμαριάς, να καταδικάσουν με την ψήφο τους την πορεία της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. "Με την έννοια αυτή, οι εκλογές είναι πολιτικές και για το λόγο αυτό το αποτέλεσμα θα χρησιμοποιηθεί σαν έγκριση ή μη του ελληνικού λαού στην πολιτική που ακολουθείται στην ΤΑ. Ο πολίτης θα κρίνει τη στάση που κράτησαν οι τοπικοί του άρχοντες στην ανατροπή του ρόλου της Τ Α και από ένα θεσμό λαϊκό, δημοκρατικό, διεκδικητικό, συμπαραστάτη του λαού, τον έχουν μετατρέψει σε υπηρέτη της κυβερνητικής εξουσίας και σε μοχλό προώθησης και εφαρμογής της σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, της ακόμη μεγαλύτερης εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, των δραστικών περικοπών και του περιορισμού των κοινωνικών παροχών. Αυτό που ήταν παλιότερα ο δήμος, δηλαδή μια τοπική εξουσία άμεση, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, κοντά στο λαό και τα προβλήματά του, που πάλευε και συνέπασχε μαζί του, αδυνατίζει μέρα με τη μέρα και κατευθύνεται στη λογική της διαχείρισης", υπογράμμισε η Σοφ. Τεμεκενίδου.

Εξάλλου, αναφερόμενη στο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί τις μέρες αυτές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην Καλαμαριά από άποψη σχολικής στέγης. "Στην πόλη μας ο πρωινός κύκλος μαθημάτων είναι ένα όνειρο, αφού λίγα δημοτικά και ένα μόνο γυμνάσιο και λύκειο λειτουργεί με τον πρωινό κύκλο. Αντί όμως ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να μπαίνουν μπροστά και να διεκδικούν χρήματα για απαλλοτριώσεις χαρακτηρισμένων οικοπέδων, αντίθετα ένα ένα αποχαρακτηρίζονται τα οικόπεδα", επισήμανε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη διενέργεια των εκλογών

Μια σειρά εγκυκλίων για τις άδειες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο, όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, για την απαραίτητη προμήθεια των εφορευτικών επιτροπών κάθε εκλογικού τμήματος, καθώς και για το μέγεθος και χρώμα των εκλογικών φακέλων και των ψηφοδελτίων εξέδωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι εκλογείς δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίους είναι γραμμένοι, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οσοι δικαστικοί, δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί σε υπηρεσία, υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τραπεζών και δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την ημέρα της ψηφοφορίας δε διαμένουν στο δήμο ή κοινότητα όπου ψηφίζουν, δικαιούνται άδεια. Στους παραπάνω θα χορηγηθεί ειδική άδεια απουσίας που θα καλύπτει τον αναγκαίο χρόνο μετάβασης στον τόπο που ψηφίζουν και επιστροφής. Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας. Ανάλογες διευκολύνσεις θα δοθούν και στους εκλογείς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλη εγκύκλιο προσδιορίζονται τα αναγκαία είδη για τη διενέργεια των εκλογών. Πέρα, λοιπόν, από τα βασικά (διπλές κάλπες και διπλά παραβάν), οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις πρέπει να φροντίσουν για την προμήθεια των Eφορευτικών Eπιτροπών κάθε εκλογικού τμήματος με δυο λουκέτα, ένα για κάθε κάλπη και για γραφική ύλη.

Γαλάζιο χρώμα θα έχουν οι εκλογικοί φάκελοι, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια στις εκλογές ανάδειξης των νομαρχών και νομαρχιακών συμβουλίων. Το ίδιο χρώμα θα έχουν και οι φάκελοι εντός των οποίων εσωκλείονται τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των προέδρων, των νομαρχών και των νομαρχιακών συμβουλίων των ΝΑ με αρμοδιότητα τις περιφέρειες δύο ή περισσοτέρων νομών ή νομαρχιών. Καθορίζεται, επίσης, το μέγεθος των εκλογικών φακέλων και τον ψηφοδελτίων, ανάλογα με τον αριθμό μελών του Nομαρχιακού Sυμβουλίου της κάθε ΝΑ.

Με άλλη εγκύκλιο προσδιορίζονται οι διαστάσεις των εκλογικών φακέλων στους οποίους εσωκλείονται ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, οι οποίοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης, ενώ στο μπροστινό τους μέρος, διαγωνίως, φέρουν πέντε γραμμές γαλάζιας απόχρωσης.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών η επιλογή των μελών των Eφορευτικών Eπιτροπών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν από τα πρωτοδικεία της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα. Στο νούμερο 1207 θα δίνονται πληροφορίες στους εκλογείς του νομού Αττικής για το πο;y θα ψηφίζουν.

Φέτος, από τις 22.000 ξύλινες κάλπες που υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα, οι 10.000 θα αντικατασταθούν με διαφανείς. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μεταδίδονται μέσω Internet, ενώ έξω από τα εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και όχι του Στρατού. Ετσι, θα έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, να προχωρήσουν στο στόχο, τη φίμωση δηλαδή των μη "ευπρεπών" και με τη βούλα του νόμου.

Με σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ,... διαμαρτύρεται γιατί ο εν λόγω κώδικας δεν επιβάλλει κυρώσεις. Προφανώς, μπορεί να κάνει και χωρίς την αφίσα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ