Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη διενέργεια των εκλογών

Μια σειρά εγκυκλίων για τις άδειες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο, όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, για την απαραίτητη προμήθεια των εφορευτικών επιτροπών κάθε εκλογικού τμήματος, καθώς και για το μέγεθος και χρώμα των εκλογικών φακέλων και των ψηφοδελτίων εξέδωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι εκλογείς δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίους είναι γραμμένοι, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οσοι δικαστικοί, δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί σε υπηρεσία, υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τραπεζών και δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την ημέρα της ψηφοφορίας δε διαμένουν στο δήμο ή κοινότητα όπου ψηφίζουν, δικαιούνται άδεια. Στους παραπάνω θα χορηγηθεί ειδική άδεια απουσίας που θα καλύπτει τον αναγκαίο χρόνο μετάβασης στον τόπο που ψηφίζουν και επιστροφής. Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας. Ανάλογες διευκολύνσεις θα δοθούν και στους εκλογείς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλη εγκύκλιο προσδιορίζονται τα αναγκαία είδη για τη διενέργεια των εκλογών. Πέρα, λοιπόν, από τα βασικά (διπλές κάλπες και διπλά παραβάν), οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις πρέπει να φροντίσουν για την προμήθεια των Eφορευτικών Eπιτροπών κάθε εκλογικού τμήματος με δυο λουκέτα, ένα για κάθε κάλπη και για γραφική ύλη.

Γαλάζιο χρώμα θα έχουν οι εκλογικοί φάκελοι, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια στις εκλογές ανάδειξης των νομαρχών και νομαρχιακών συμβουλίων. Το ίδιο χρώμα θα έχουν και οι φάκελοι εντός των οποίων εσωκλείονται τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των προέδρων, των νομαρχών και των νομαρχιακών συμβουλίων των ΝΑ με αρμοδιότητα τις περιφέρειες δύο ή περισσοτέρων νομών ή νομαρχιών. Καθορίζεται, επίσης, το μέγεθος των εκλογικών φακέλων και τον ψηφοδελτίων, ανάλογα με τον αριθμό μελών του Nομαρχιακού Sυμβουλίου της κάθε ΝΑ.

Με άλλη εγκύκλιο προσδιορίζονται οι διαστάσεις των εκλογικών φακέλων στους οποίους εσωκλείονται ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, οι οποίοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης, ενώ στο μπροστινό τους μέρος, διαγωνίως, φέρουν πέντε γραμμές γαλάζιας απόχρωσης.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών η επιλογή των μελών των Eφορευτικών Eπιτροπών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν από τα πρωτοδικεία της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα. Στο νούμερο 1207 θα δίνονται πληροφορίες στους εκλογείς του νομού Αττικής για το πο;y θα ψηφίζουν.

Φέτος, από τις 22.000 ξύλινες κάλπες που υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα, οι 10.000 θα αντικατασταθούν με διαφανείς. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μεταδίδονται μέσω Internet, ενώ έξω από τα εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και όχι του Στρατού. Ετσι, θα έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, να προχωρήσουν στο στόχο, τη φίμωση δηλαδή των μη "ευπρεπών" και με τη βούλα του νόμου.

Με σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ,... διαμαρτύρεται γιατί ο εν λόγω κώδικας δεν επιβάλλει κυρώσεις. Προφανώς, μπορεί να κάνει και χωρίς την αφίσα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ