Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αγριος εμπαιγμός των ελαιοπαραγωγών

Να φορτώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική που έχει διαμορφωθεί φέτος στο λάδι επιχειρεί προκλητικά και παραπλανητικά το υπουργείο Γεωργίας, που χτες έβγαλε μια ανακοίνωση για να πει ότι παρατηρούνται φαινόμενα αδράνειας από μέρους τον ελαιοπαραγωγών, για να πάνε το λάδι στην παρέμβαση.

Το υπουργείο Γεωργίας σκόπιμα έβγαλε χτες την ανακοίνωση αυτή με σκοπό να νακαλύψει τις μεγάλες ευθύνες του για το μπάχαλο, που προκάλεσε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της παρέμβασης στο λάδι, επειδή φέτος ανέθεσε το έργο αυτό αρχικά σε "μειοδότες" ιδιώτες επιχειρηματίες, που πολλοί από αυτούς έχουν τις έδρες μακριά από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, παραμερίζοντας τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Στη συνέχεια με δεύτερο διαγωνισμό έδωσε το δικαίωμα και στους συνεταιρισμούς να γίνουν φορείς παρέμβασης, αλλά οι ιδιώτες απειλούν και εκβιάζουν ότι πρέπει αυτοί πρώτα να καλύψουν τις ποσότητες λαδιού παρέμβασης που τους έχει "γράψει" το υπουργείου Γεωργίας, δημιουργώντας ένα αλαλούμ και εμποδίζοντας τους παραγωγούς να δώσουν το λάδι τους εκεί που εμπιστεύονται. Και το υπουργείο Γεωργίας αντί να λάβει έστω και τώρα συγκεκριμένα μέτρα σε όφελος των παραγωγών, ανακοινώνει εκβιαστικά ότι στις 31 του Οκτώβρη η παρέμβαση σταματάει.

Το σκηνικό αυτό ευτελίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη υποβαθμισμένο από την ΕΕ θεσμό της παρέμβασης και ανοίγει το δρόμο στην περαιτέρω κερδοσκοπία των εμπόρων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Σχετικά με το θέμα αυτό το βασικό πρόβλημα είναι οι εξευτελιστικές τιμές που όρισε η ΕΕ για το λάδι που πηγαίνει στην παρέμβαση - πράγμα που επίσης δένει τα χέρια των ελαιοπαραγωγών - και ότι η διαδικασία αυτή ξεκινάει τον Ιούλη, δηλαδή 7 μήνες μετά από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Το υπουργείο Γεωργίας, ακόμα, φαίνεται ότι με την κατάσταση αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα δυσφορίας ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να δεχτούν χωρίς πολλές αντιδράσεις την κατάργηση της παρέμβασης από τη νέα χρονιά, που επιβάλλει ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το λάδι. Η κατάργηση της παρέμβασης όμως σημαίνει ότι οι έμποροι -βιομήχανοι μπορούν να προσφέρουν πλέον ότι οι τιμές θέλουν χωρίς να υπάρχει ούτε αυτή η ελάχιστη προστασία που προσφέρει η παρέμβαση. Ετσι αν για την παραγωγή του 1997 η τιμή στο έξτρα παρθένο λάδι έπεσε στις 600 δραχμές το κιλό (1.200 ήταν η τιμή για την παραγωγή του 1996) και η τιμή παρέμβασης είναι 584 δραχμές, φέτος το πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και οι ελαιοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές πολύ κάτω από τις 584 δραχμές το κιλό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ