Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ληστρική φορολόγηση στο τσίπουρο

Καταγγελία του συλλόγου αμβυκούχων - αμπελουργών Ν. Σερρών

Τη ληστρική φορολόγηση που έχει επιβάλει από πέρυσι η κυβέρνηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά καταγγέλλει σε υπόμνημά του ο σύλλογος αμβυκούχων - αμπελουργών Νομού Σερρών.

Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, το υπουργείο Οικονομικών πήρε απόφαση για την κατ' αποκοπή φορολόγηση της απόσταξης στέμφυλων (τα φλούδια των σταφυλιών) χρησιμοποιώντας εξωπραγματικούς συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα πρέπει να καταβάλλεται: Με τους συντελεστές αυτούς προκύπτει ότι αντιστοιχούν 21 λίτρα τσίπουρου ή τσικουδιάς στα 100 κιλά στέμφυλα. Ομως η πραγματική απόδοση από την απόσταξη 100 κιλών στέμφυλων είναι, όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, από 8,8 μέχρι 10,6 λίτρα. Αυτό, με βάση σχετικό παράδειγμα, σημαίνει ότι ένας παραγωγός που έχει 450 κιλά στέμφυλα (τρία καζάνια περίπου) πρέπει να πληρώσει φόρο για 94,5 λίτρα τσίπουρο τα οποία φορολογούνται με 150 δραχμές το λίτρο που είναι ο φόρος για το 1998 και κάνουν 14.170 δραχμές. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα ο παραγωγός αυτός βγάζει περίπου 30 λίτρα τσίπουρο που με 150 δραχμές το λίτρο φόρο, κάνει 4.500 δραχμές. Δηλαδή ο παραγωγός αυτός πληρώνει τρεις φορές μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που υποτίθεται ότι πρέπει να πληρώσει κανονικά.

Στο υπόμνημα τονίζεται ακόμα ότι η πλασματική φορολόγηση σε τσίπουρο - τσικουδιά, που αποτελεί μια άδικη και άγρια φοροεισπρακτική μέθοδο, αποβαίνει σε βάρος των μικροαμπελουργών της ελληνικής υπαίθρου και θα έχει αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η αμπελοκαλλιέργεια και να πάψει να αποστάζεται το ελληνικό τσίπουρο που είναι συνδεδεμένο με τα ήθη και έθιμα και με τις χαρές του αγροτικού κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ