Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Επαναπροσέγγιση διατήρησης των περικοπών

Ο υπουργός Κ. Γείτονας μιλά για λύσεις σε "αιτιολογημένες ανάγκες"

Στις περικοπές των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία επιμένει η κυβέρνηση και προσπαθεί να υπερκεράσει τη γενική κατακραυγή με διαβεβαιώσεις για κάλυψη "αιτιολογημένων αναγκών".

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι εφόσον από την επανεξέταση των προγραμμάτων εφημερίας, που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα, διαπιστωθούν αιτιολογημένες ανάγκες για την καλύτερη εφημέρευση των νοσοκομείων, θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις". Η ΟΕΝΓΕ - σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - "εκτιμά ότι παραμένει η εκκρεμότητα στο θέμα των εφημεριών και απαιτείται η συνέχιση του διαλόγου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος".

Θυμίζουμε ότι με την απόφαση της 4.8.1998 ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας περιέκοψαν τις εφημερίες κατά 50%. Στις 28.8.1998 ο Κ. Γείτονας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ και τους υποσχέθηκε επαναπροσέγγιση των εφημεριών, ενώ στην τσέπη του είχε την κοινή Υπουργική Απόφαση της 26.8.1998, με την οποία γίνονταν οι περικοπές για τις οποίες έχουν ξεσηκωθεί οι νοσοκομειακοί γιατροί.Μάλιστα, ο υπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, όπου και γνωστοποιήθηκε - χωρίς να δοθεί - το περιεχόμενο της απόφασης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των δήθεν αλλαγών και διαβεβαιώσεων είναι να μην μπορούν τα νοσοκομεία να εφημερεύσουν, τουλάχιστον για την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Αποσύρονται στον "Ευαγγελισμό" Κι ενώ η κυβέρνηση παρασύρεται στην εκσυγχρονιστική παραζάλη που έχει ως όραμα την ΟΝΕ, εκείνοι που έχουν επίγνωση είναι οι ίδιοι οι γιατροί.

Αποκαλυπτική είναι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του "Ευαγγελισμού",οι οποίοι τονίζουν: "Αρνούμαστε κάθε είδους λογιστική λογική περικοπών στο χώρο της υγείας. Καταγγέλλουμε την πολιτική του υπουργείου ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία του λαού, καθώς στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων απειλεί να οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στην απαξίωση και την εξαθλίωση. Προειδοποιούμε ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στις εφημερίες, ιδιαίτερα στις γενικές, διαλύοντας ουσιαστικά ένα από τα τελευταία προπύργια του ΕΣΥ".

Οι γιατροί ζητούν "αξιοπρεπείς αποδοχές και όσον αφορά στο σκέλος των τακτικών αποδοχών και όσον αφορά στο σκέλος της υπερωριακής απασχόλησης (των εφημεριών)". "Σήμερα, υπογραμμίζουν, γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση του συνόλου των προτάσεών μας για αύξηση των τακτικών αποδοχών, για αύξηση του ποσοστού της εφημερίας κλήσεως στο 60%, για συλλογική σύμβαση εργασίας με επαναδιαπραγμάτευση κάθε διετία".

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού", εκτός απ' τη συμμετοχή στην τριήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ, αποφάσισαν την άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αναδρομικών και δεδουλευμένων, ενώ με εξώδικη πρόσκληση στο ΔΣ του νοσοκομείου ζητούν να γνωστοποιήσει επίσημα και υπεύθυνα το πρόγραμμα εφημεριών του τρέχοντος μηνός.

Τέλος, δηλώνουν ότι εφόσον τα χορηγούμενα κονδύλια επαρκούν μόνο για την πληρωμή των εφημερευόντων για τα 3/4 των ημερών του μήνα, εφόσον δηλαδή ως τις 23.9.98 θα έχουν εξαντληθεί οι πιστώσεις για υπερωριακή απασχόληση γιατρών στο νοσοκομείο μας, οι γιατροί αποσύρονται από το πρόγραμμα εφημεριών από τις 24.9.98 και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ακάλυπτοτο Κρατικότης Νίκαιας

Η Επιστημονική Επιτροπή του Κρατικού Νίκαιας με έγγραφό της προς την ΕΙΝΑΠ επισημαίνει πως και με το νέο κονδύλι (103 εκατ. το μήνα) δεν "καλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός εφημεριών για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου". Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει η ΕΕ, το νέο κονδύλι ανέρχεται σε 93 εκατ. - και όχι σε 103 - καθώς τα 10 εκατ. αφορούν την πάγια αποζημίωση των διευθυντών.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με έγγραφό του προς την ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει πως "η περικοπή των εφημεριών καθιστά προβληματική τη λειτουργία του νοσοκομείου και επικίνδυνη για τους ασθενείς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ