Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Ψήφο στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί
  • Στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ της 3ης Σεπτεμβρίου περιόδευσε χτες ο Σπ. Χαλβατζής
  • Κάλεσε τους εργαζόμενους να αναδείξουν αγωνιστικές τοπικές αρχές, που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και θα δώσουν τη μάχη για να μείνει ο ΟΤΕ, και άλλες επιχειρήσεις, στο δημόσιο

Δέκτης της αγωνίας και των ανησυχιών των εργαζομένων του ΟΤΕ για το μέλλον της επιχείρησης και του ασφαλιστικού τους φορέα, αλλά και για άλλα καθημερινά, σημαντικά προβλήματα, όπως η κατάσταση στην παιδεία και την υγεία, έγινε χτες ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,ο οποίος περιόδευσε στους χώρους εργασίας του κτιρίου του ΟΤΕ, στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Κοινή πεποίθηση των εργαζομένων ήταν η ανάγκη να παραμείνει ο ΟΤΕ στο δημόσιο, να εκσυγχρονιστεί και να αξιοποιηθεί η υποδομή και το στελεχικό δυναμικό του προς μια παραγωγική ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, "τα κέρδη της επιχείρησης την τελευταία δεκαετία άγγιξαν το 1,14 τρισεκατομμύρια δραχμές. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν σε όφελος της επιχείρησης και της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας; Γιατί, αντίθετα, ο ΟΤΕ συνεχώς συρρικνώνεται;". Συρρίκνωση που επιβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοι, αναφερόμενοι χαρακτηριστικά στο σύστημα προσλήψεων που επικρατεί στην επιχείρηση. Οπως είπαν, μόνιμες προσλήψεις γίνονται μόνο σε υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από συμβασιούχους - τριμηνίτες, οχταμηνίτες και πάει λέγοντας. Η επιλογή αυτή - τόνισε ο υποψήφιος της ΝΑΣ - σχετίζεται με τα σχέδια της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει έως και το 45% του ΟΤΕ, δυνατότητα που παρέχεται με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης. Ο στρατηγικός επενδυτής, που θα εισβάλει στην επιχείρηση, θα θελήσει να αλλάξει και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να μην προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι να αποκτούν δικαιώματα και να αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση. Το υπάρχον καθεστώς προσλήψεων επηρεάζει και τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στον επιχείρηση, ΤΑΠ - ΟΤΕ, καθώς, όπως ειπώθηκε, το ετήσιο έλλειμμά του φτάνει στα 24 δισ. δρχ.

Την αντίθεσή του στην κυβερνητική επιλογή να δώσει την κινητή τηλεφωνία στις δύο ιδιωτικές εταιρίες ("Τελεστέτ" και "Πάναφον"), αξιοποιώντας μάλιστα το δίκτυο του ΟΤΕ, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον υποψήφιο της ΝΑΣ. Κατήγγειλαν παράλληλα το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς ανακαλεί από τον ΟΤΕ και την Ελληνική Τηλεόραση τη δυνατότητα παροχής αδειών. Πρέπει να δούμε- σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - και τι θέλουν να κάνουν με αυτή την ψηφιακή τηλεόραση. Επιδιώκουν να μας καθηλώσουν στον καναπέ, να πατάμε κάποια κουμπιά, να ατροφήσουν έτσι όλα τα μέλη του σώματος, ενώ το κεφάλι θα μεγαλώνει. Και βέβαια, η εκμετάλλευση του δικτύου του ΟΤΕ από δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες είναι μια επιλογή που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εκχωρεί τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απάντηση μέσα απ' τις κάλπες

"Και τι σχέση έχουν οι εκλογές με τα τεκταινόμενα στο ΟΤΕ;", ρώτησε ένας από τους εργαζόμενους. "Οι ερχόμενες εκλογές - απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής - πρέπει να στείλουν στην κυβέρνηση ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της. Και έχει σημασία να αναδειχτούν αγωνιστικές δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση συσχετισμών, τέτοιων που θα δώσουν τη μάχη για να μείνει ο ΟΤΕ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις στο δημόσιο". Οι αιρετοί - συνέχισε - πρέπει να είναι μαχητές. Εμείς δεν εγγυόμαστε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα, δεσμευόμαστε ότι θα παλεύουμε μαζί σας. Για να υπάρξει ανάταση. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένων για τις διάφορες συνεργασίες και τους "αντάρτες" που βάζουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι δε διαφέρουν καθόλου στις θέσεις τους. Υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, όπως έκαναν και τα θεσμικά όργανα της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ στα συνέδριά τους. "Η πιο καλή επένδυση στις εκλογές αυτές είναι η ενίσχυση της ΝΑΣ. Και δεν είναι επένδυση σαν αυτές του χρηματιστηρίου", τόνισε ο υποψήφιος της ΝΑΣ. "Ενίσχυση της ΝΑΣ σημαίνει προσπάθεια για μια Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό, στους νέους, που θα τοποθετείται σταθερά απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και την εφαρμοζόμενη πολιτική, που σαρώνει τα πάντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ