Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη επιτυχία στη στάση εργασίας στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει τις περικοπές στο χώρο της υγείας και την επιχείρηση διάλυσης του ΕΣΥ.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, στα πλαίσια της πενθήμερης απεργίας τους, που σημειώνει καθολική συμμετοχή, οι γιατροί συγκεντρώθηκαν στο χώρο του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς". Από εκεί ξεκίνησαν, φορώντας τις ιατρικές τους μπλούζες, πορεία προς την κάτω πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη διαδρομή διαδήλωναν την απαίτησή τους να ανακληθεί η διυπουργική απόφαση που περικόπτει τις εφημερίες κατά 50%, κάτω από τα ήδη συμπιεσμένα προγράμματα που κατάρτισαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Μάλιστα κατήγγειλαν πως στην πολιτική θέση των γιατρών για αναβάθμιση του ΕΣΥ και γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση απαντά με παραπέρα μείωση των δαπανών, περικοπή εφημεριών κλπ, καθιστώντας επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων και ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες κερδοσκόπους του χώρου.

Μετά τη δυναμική χτεσινή κινητοποίηση, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένεται να κλιμακώσουν παραπέρα τον αγώνα τους από την ερχόμενη Δευτέρα. Στη ΓΣ που θα πραγματοποιήσουν, θα εκτιμήσουν την κατάσταση, και αναμένεται να ανανεώσουν την απόφασή τους για συνέχιση των 5ήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους παραμένουν οι συνάδελφοί τους γιατροί - μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των γιατρών και της υγείας γενικότερα καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης και σημειώνει: "Η μείωση των δαπανών για την υγεία, η περικοπή των εφημεριών, βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων και την υγεία μας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γιατρών, που είναι και δικός μας αγώνας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τον αντιλαϊκό της κατήφορο και να δώσει άμεσα κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες και να αυξήσει συνολικά τις δαπάνες για την υγεία".

Στα Γιάννενα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χτες η τετράωρη στάση εργασίας (8:30 πμ - 12 μ) των γιατρών στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιακό και "Χατζηκώστα") που αποφάσισε η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ). Δεν έγιναν χειρουργεία και δε λειτούργησαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, τις ίδιες ώρες.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ επισημαίνει: "Η επίμονη άρνηση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας να αποδεχτούν τα προγράμματα των εφημεριών έτσι όπως καταρτίστηκαν από τις Επιστημονικές Επιτροπές ή ακόμη και από τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων - που η κυβέρνηση έχει διορίσει - έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Ολες οι προσπάθειες για "προσαρμογή" των εφημεριών στα ποσά που το υπουργείο δίνει καταλήγουν σε καταστάσεις επιστημονικά μη αποδεκτές, που βεβαίως θα δημιουργήσουν προβλήματα για την επαρκή και ασφαλή κάλυψη των αναγκών της εφημερίας".

Η ΕΙΝΗ διαψεύδει τον υφυπουργό Οικονομικών ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα "πάρουν αυξήσεις 20-35%, τη στιγμή που δε διασφαλίζεται για πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς ούτε το σύνολο των αποδοχών που έπαιρναν με το παλιό μισθολόγιο".

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΗ οι γιατροί αποφάσισαν να ζητήσουν την ανάκληση της απόφασης για τις περικοπές των εφημεριών και να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των Επιστημονικών Οργάνων για τον αριθμό των εφημερευόντων και τον τρόπο εφημερίας τους και να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Επίσης ζητούν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα με βάση το νέο μισθολόγιο από 1.1.98 και να καθοριστεί ανώτερο όριο εφημεριών του κάθε γιατρού, ώστε να μην εξαναγκάζονται γιατροί να καλύπτουν με υπερβολικό αριθμό εφημεριών (χωρίς να πληρώνονται) τμήματα ή κλινικές.

Τέλος, ζητούν να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό για τη σωστή κάλυψη των τμημάτων και των κλινικών.

Κρούσματα αυταρχισμού

Ταυτόχρονα σημειώνονται και κρούσματα επιθέσεων σε βάρος συνδικαλιστών για να κάμψουν την αγωνιστική δραστηριότητα των νοσοκομειακών γιατρών.

Λόγου χάρη στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" η συρρίκνωση των εφημεριών άρχισε ήδη να εφαρμόζεται σε τμήματα, όπου οι γιατροί γίνονται "ενοχλητικοί" με τη συνδικαλιστική και δημοκρατική τους δραστηριότητα. Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε το Πνευμονολογικό τμήμα (με δύο γιατρούς) να καλύπτει και τις εφημερίες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μια βδομάδα μετά την ένσταση - καταγγελία για τον χουντικό διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Ν. Παπανικολάου, που υποβλήθηκε από τη διευθύντρια του Πνευμονολογικού τμήματος, Αγγελική Σωτήρη, που είναι δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος. Ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε στο Πνευμονολογικό τμήμα την πραγματοποίηση εξωτερικού ιατρείου στα γύρω Κέντρα Υγείας, όπως είχε προτείνει το τμήμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αγώνα για προσλήψεις οι εργαζόμενοι (2022-09-20 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περικοπές εφημεριών (2002-08-21 00:00:00.0)
Οι περικοπές αποκλείουν τους απαραίτητους γιατρούς! (2001-11-23 00:00:00.0)
Τριήμερη απεργία στα Γιάννενα (1998-09-25 00:00:00.0)
Αρνούνται συμμετοχή σε επικίνδυνα προγράμματα (1998-09-17 00:00:00.0)
Το φάντασμα των "πλασματικών εφημεριών"... (1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ