Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Επικίνδυνες περικοπές εφημεριών

Στάση εργασίας των γιατρών. Διαμαρτυρία και από τη Λήμνο

Σε επικίνδυνες περικοπές εφημεριών, που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί η περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία.

Στη Λέσβο, οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και των Κέντρων Υγείας του νησιού πραγματοποιούν από την περασμένη Δευτέρα (19.8.2002) και έως αύριο, Πέμπτη, 4ωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ - 1 μ.μ.) αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να μειώσει, εν μέσω καλοκαιριού, τον αριθμό των εφημεριών και να μετατρέψει ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας, με προφανείς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Το πρόβλημα των εφημεριών αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σε στενά λογιστικά πλαίσια, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, και επισημαίνει ότι το νοσοκομείο εφημερεύει χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του, σε 24ωρη βάση, με τους γιατρούς να κάνουν τρεις και τέσσερις συνεχείς εφημερίες και να εξετάζουν κατά την εφημερία πάνω από 100 ασθενείς.

«Με τα νέα δεδομένα εφημεριών, η λειτουργία του νοσοκομείου και των ΚΥ είναι επισφαλής», υπογραμμίζει ο Σύλλογος, και ζητά να δοθούν πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη των εφημεριών με βάση τις ανάγκες των τμημάτων - πρόκειται για ποσό που δεν ξεπερνάει τις 30.000-40.000 δρχ.

Περικοπές εφημεριών και στη Λήμνο

Την ίδια περιοριστική λογική ακολουθεί και η διοίκηση του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Λήμνου, η οποία, με γνώμονα τις περικοπές κονδυλίων, κατάρτισε πριν δυο μήνες προγράμματα εφημεριών στα οποία περικόπτονται οι ώρες εφημερίας σε 11 από τους 26 συνολικά γιατρούς του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται μερικές μέρες το μήνα σημαντικές ιατρικές ειδικότητες. Σημειώνεται ότι οι επικίνδυνες περικοπές γίνονται για ποσόν που δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Η προσφορά ιατρικής φροντίδας από το Δημόσιο Φορέα Υγείας, το Νοσοκομείο Λήμνου, θα γίνεται στο εξής με κυρίαρχο κριτήριο τα περιορισμένα οικονομικά κονδύλια και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών κατά τη διάρκεια της εφημερίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, που διανέμεται στο λαό της Λήμνου, η Ενωση Ιατρών του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Λήμνου.

Επισημαίνει ότι προβλήματα υγείας χρονίως πασχόντων και πολλές φορές κοινωνικά αποκλεισμένων και κατατρεγμένων κοινωνικών ομάδων θα υπόκεινται σε μέγιστο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας τους ή και μοιραίας κατάληξης της ζωής τους ενώ ο ειδικός γιατρός θα είναι παροπλισμένος.

Με βάση τα παραπάνω οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου, με την άμεση διάθεση από μέρους της πολιτείας του ευτελούς ποσού που υπολείπεται για τη συνέχιση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του. Τέλος, την αποδοχή της πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για νέο, σύγχρονο οργανισμό λειτουργίας, που θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ