ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
"Ψαλίδι" στις δαπάνες περίθαλψης

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προωθεί δραστική περικοπή του κονδυλίου του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και φόρτωμα μεγαλύτερων βαρών στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Συναινεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ!

Στη δραστική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων,στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της σύστασης "Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου" (ΟΠΑΔ),με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι προϊόν επιτροπής, που είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο και στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ!

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται (άρθρα 1 και 2) η δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου" (ΟΠΑΔ), στον οποίο περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες επί θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και οι αρμοδιότητες των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό, επιδομάτων τοκετού και εξόδων κηδείας.

Οι πραγματικοί στόχοι του σχεδίου νόμου αποκαλύπτονται στο άρθρο 5, όπου ορίζεται: "Ο ΟΠΑΔ, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, διαχειρίζεται τους διατιθέμενους υπό τη μορφή επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους πόρους"! Μέχρι σήμερα, οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν ξεχωριστό κονδύλι στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν με ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 3,5% επί των αποδοχών τους. Ουσιαστικά, με την παραπάνω διάταξη, το κράτος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του σαν εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων, που υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Αντί, λοιπόν, εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς, θα υπάρχει ...επιχορήγηση, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται ούτε η υποχρεωτικότητά της, ούτε βέβαια το ύψος της,ενώ αφήνεται ανοιχτό ακόμα το αν θα δίνεται στον ΟΠΑΔ και το ποσό της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο δημόσιο.

Επίσης, στο άρθρο 5, ορίζονται σαν έσοδα του ΟΠΑΔ ενδεχόμενες επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόκοι απ' τα κεφάλαιά του, άλλα νόμιμα έσοδα, δωρεές, κληρονομιές και επιχορηγήσεις ή εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων.Εδώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τελών ή νέων φόρων.

Ολα, όπως οι αρμοδιότητες του ΟΠΑΔ, ο ακριβής καθορισμός των εσόδων του, ασφαλιστικές εισφορές δημοσίων υπαλλήλων κλπ. παραπέμπονται να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις!!!

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα (άρθρο 6), μετά από πρόταση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί ο ΟΠΑΔ να μετατραπεί σε Ταμείο Υγείας με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Τη δημιουργία του ΟΠΑΔ είχε προαναγγείλει στην ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, πριν ενάμιση χρόνο, κάνοντας λόγο για "μεγάλες σπατάλες που έπρεπε να κοπούν". Στη συνέχεια, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ το έκανε "αίτημά" της, για να έρθει να το ικανοποιήσει τον περασμένο Μάη ο υφυπουργός, συγκροτώντας σχετική επιτροπή με την ΑΔΕΔΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ είχε στα χέρια της το σχέδιο νόμου, δεν το έθεσε προς συζήτηση στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ούτε καν ενημέρωσε για την ύπαρξή του!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου, υπογράμμισε: "Με αυτό το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση επιδιώκει να περικόψει δραστικά τα κονδύλια του προϋπολογισμού που δίνονται για την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και στη συνέχεια να επιβάλει διπλό και τριπλό "χαράτσι" - εισφορά που θα τους υποχρεώσει να δίνουν στον ΟΠΑΔ για μια αμφίβολη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το σχέδιο νόμου κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της περίθαλψης. Ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", γιατί συνέπραξαν με τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, στη δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου - "καρμανιόλας" για την περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν αυτές τις ηγεσίες και να συγκροτήσουν μέτωπο αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο και για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Δε μας διασπούν τα επιδόματα ντροπής

Οι συνταξιούχοι τοποθετούνται στα νέα κηρύγματα λιτότητας και προειδοποιούν με συνέχιση του συντονισμένου αγώνα τους

Την αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας και προειδοποιεί με συνέχιση του αγώνα των συνταξιούχων.

"Ο πρωθυπουργός - σημειώνει - προσπάθησε να εμφανίσει το μαύρο - άσπρο, λέγοντας ότι βελτιώθηκε το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων και αυτό, όταν είναι γνωστό ότι οι συνταξιούχοι, μετά την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, είχαν απώλεια στις συντάξεις 15%, σε σχέση με τις κάθε φορά αυξήσεις που έδινε η κυβέρνηση και 25 - 30% απ' τον πληθωρισμό".

Υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να εμφανίσει το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης, μίλησε και για το περιβόητο ΕΚΑΣ, παραποιώντας, όμως, και εδώ τα στοιχεία. Ισχυρίστηκε - επισημαίνει η ΣΕΑ - ότι το ΕΚΑΣ πήραν 360.000 συνταξιούχοι, όταν με τα επίσημα στοιχεία το πήραν 248.500 συνταξιούχοι και απ' αυτούς μόνο οι 185.000 όλο το ποσό, δηλαδή το 65% των δικαιούχων. Συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας το ΕΚΑΣ "επίδομα ντροπής" και κάνει λόγο για "δήθεν ευαισθησίες της κυβέρνησης, που υποσχέθηκε τα δυο μεροκάματα του ΕΚΑΣ να γίνουν τρία το '99 και όσοι το παίρνουν, να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα στο 10%"...

Η ΣΕΑ απορρίπτει την πολιτική της κυβέρνησης και δηλώνει ότι "η προσπάθεια διάσπασης του συνταξιουχικού κινήματος με τα επιδόματα ντροπής δε θα περάσει" και θα συνεχίσει τον αγώνα.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΣΕΑ είναι: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου και το 80% του κάθε φορά εν ενεργεία μισθού για ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημόσιο. Αφορολόγητο όριο 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 40%. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις. Συμμετοχή 10% στην αγορά φαρμάκων. Ριζική τροποποίηση των τριών νόμων 1902/'90, 1976/'91 και 2084/'92.

Επίσης, τονίζει ότι αγωνίζεται ενάντια στο "μικρό" και μεγάλο πακέτο για το ασφαλιστικό που στοχεύει στην κατεδάφιση του συστήματος. Ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής πρόνοιας, που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή. Ενάντια στη μείωση των εφημεριών των γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία, που οδηγεί σε χειροτέρευση της παρεχόμενης περίθαλψης.

Κατάληψη στη ΒΕΤΛΑΝΣ

Υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους η κυβέρνηση, αλλά και ο νομάρχης. Στο εργοστάσιο περιόδευσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Κατάληψη του εργοστασίου της ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα άρχισαν από χτες οι 160 περίπου εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι για 6 μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτοι.Με την ενέργειά τους αυτή, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία, σχετικά με την υπόθεσή τους και συγκάλυψη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης Τσίτσης, παραβιάζοντας όλες τις δικαστικές αποφάσεις, προσέλαβε νέους εργαζόμενους και στο διάστημα αυτό φυγάδευσε όλα τα εμπορεύματα, που είχαν δεσμευτεί, προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που ανέρχονται στα 200 περίπου εκατ. Αποδεικνύεται μ' αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν, το ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς, όπου εργοδότες τύπου Τσίτση μπορούν να δρουν με πλήρη αυθαιρεσία και να μένουν ατιμώρητοι.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΝάουσαςΧρ. Τρεμπελής δήλωσε στο "Ρ": "Εχει σοβαρή ευθύνη η κυβέρνηση και ο νομάρχης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και τις οδηγίες του, που επιτρέπουν και συνεχίζεται αυτή η ανώμαλη κατάσταση στη ΒΕΤΛΑΝΣ. Κύρια, όμως, ευθύνη για την αυθαιρεσία και την κάλυψη που παρέχει στον εργοδότη, που συνεχώς παρανομεί, φέρει το Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας Ημαθίας. Καλούμε την κυβέρνηση και τη Νομαρχία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η συγκεκριμένη πολιτική, τους μόνους που δεν εξυπηρετεί είναι οι εργαζόμενοι, υπηρετεί, ωστόσο, πλήρως τα μεγάλα συμφέροντα".

Τους εργαζόμενους της ΒΕΤΛΑΝΣ επισκέφθηκε χτες το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος. Μιλώντας στους εργαζόμενους, η βουλευτής κατάγγειλε τον νομάρχη για εμπαιγμό των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση και μετά την Επερώτηση που κατέθεσε για το θέμα το ΚΚΕ στη Βουλή.

Το ΕΚΘ για τις ασφαλιστικές εισφορές

Η διοίκηση του ΕΚ Θεσσαλονίκης με χθεσινή της ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια που προγραμματίζει στα πλαίσια του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση" για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

"Η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών - τονίζει - όχι μόνο δε θα ανακόψει την αυξανόμενη ανεργία, αφού η "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας" που επικαλείται η κυβέρνηση δεν επιτυγχάνεται με τη διαρκή συμπίεση του εργατικού κόστους, αλλά θα δώσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων και θα δυναμιτίσει την Κοινωνική Ασφάλιση, ξεθεμελιώνοντας παραπέρα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα".

Το ΕΚΘ θεωρεί επίσης απαράδεκτη κάθε είδους φιλολογία περί "υψηλού μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα", τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί "προπομπό εφαρμογής αντιασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ