Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
"Ψαλίδι" στις δαπάνες περίθαλψης

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προωθεί δραστική περικοπή του κονδυλίου του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και φόρτωμα μεγαλύτερων βαρών στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Συναινεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ!

Στη δραστική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων,στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της σύστασης "Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου" (ΟΠΑΔ),με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι προϊόν επιτροπής, που είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο και στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ!

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται (άρθρα 1 και 2) η δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου" (ΟΠΑΔ), στον οποίο περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες επί θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και οι αρμοδιότητες των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό, επιδομάτων τοκετού και εξόδων κηδείας.

Οι πραγματικοί στόχοι του σχεδίου νόμου αποκαλύπτονται στο άρθρο 5, όπου ορίζεται: "Ο ΟΠΑΔ, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, διαχειρίζεται τους διατιθέμενους υπό τη μορφή επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους πόρους"! Μέχρι σήμερα, οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν ξεχωριστό κονδύλι στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν με ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 3,5% επί των αποδοχών τους. Ουσιαστικά, με την παραπάνω διάταξη, το κράτος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του σαν εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων, που υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Αντί, λοιπόν, εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς, θα υπάρχει ...επιχορήγηση, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται ούτε η υποχρεωτικότητά της, ούτε βέβαια το ύψος της,ενώ αφήνεται ανοιχτό ακόμα το αν θα δίνεται στον ΟΠΑΔ και το ποσό της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο δημόσιο.

Επίσης, στο άρθρο 5, ορίζονται σαν έσοδα του ΟΠΑΔ ενδεχόμενες επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόκοι απ' τα κεφάλαιά του, άλλα νόμιμα έσοδα, δωρεές, κληρονομιές και επιχορηγήσεις ή εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων.Εδώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τελών ή νέων φόρων.

Ολα, όπως οι αρμοδιότητες του ΟΠΑΔ, ο ακριβής καθορισμός των εσόδων του, ασφαλιστικές εισφορές δημοσίων υπαλλήλων κλπ. παραπέμπονται να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις!!!

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα (άρθρο 6), μετά από πρόταση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί ο ΟΠΑΔ να μετατραπεί σε Ταμείο Υγείας με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Τη δημιουργία του ΟΠΑΔ είχε προαναγγείλει στην ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, πριν ενάμιση χρόνο, κάνοντας λόγο για "μεγάλες σπατάλες που έπρεπε να κοπούν". Στη συνέχεια, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ το έκανε "αίτημά" της, για να έρθει να το ικανοποιήσει τον περασμένο Μάη ο υφυπουργός, συγκροτώντας σχετική επιτροπή με την ΑΔΕΔΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ είχε στα χέρια της το σχέδιο νόμου, δεν το έθεσε προς συζήτηση στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ούτε καν ενημέρωσε για την ύπαρξή του!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου, υπογράμμισε: "Με αυτό το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση επιδιώκει να περικόψει δραστικά τα κονδύλια του προϋπολογισμού που δίνονται για την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και στη συνέχεια να επιβάλει διπλό και τριπλό "χαράτσι" - εισφορά που θα τους υποχρεώσει να δίνουν στον ΟΠΑΔ για μια αμφίβολη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το σχέδιο νόμου κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της περίθαλψης. Ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", γιατί συνέπραξαν με τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, στη δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου - "καρμανιόλας" για την περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν αυτές τις ηγεσίες και να συγκροτήσουν μέτωπο αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο και για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ