ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτο παιχνίδι με θύμα τη ΛΑΡΚΟ

Εντελώς εκτεθειμένη είναι πλέον η κυβέρνηση στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς με την ένοχη σιωπή της στις εξελίξεις - μετά την παρέμβαση της "Greenpeace" - ουσιαστικά σπρώχνει την εταιρία στη συρρίκνωση. Ηδη χτες σταμάτησαν να λειτουργούν 3 καμίνια και μία περιστροφική μηχανή όπου "ψήνεται" το μετάλλευμα, ενώ παραμένει ο κίνδυνος να σταματήσει όλη η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένη την "κρίση" στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, η κυβέρνηση μένει αμέτοχη. Η στάση της αυτή, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές στοχεύσεις της, ενώ διοίκηση της εταιρίας και εκπρόσωποι της "Greenpeace" κονταροχτυπιούνται στα κανάλια εδώ και μέρες, ο ένας ως υπερασπιστής του δικαιώματος στην εργασία και ο άλλος του περιβάλλοντος.

Το όλο σκηνικό φαντάζει και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή ως ένα καλοστημένο παιχνίδι που αποσκοπεί στο κλείσιμο ή και στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της διοίκησης της επιχείρησης που είχε προαναγγείλει το σταμάτημα της εξόρυξης προφασιζόμενη λόγους οικονομικότητας, προϋπήρχαν.
  • Η συγκυρία που η οικολογική οργάνωση "Greenpeace" επέλεξε να δημοσιοποιήσει με τον τρόπο της το όποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα δημιουργεί η ΛΑΡΚΟ, δημιουργεί ερωτηματικά.
  • Ο τρόπος που χειρίζονται όλες αυτές τις μέρες οι αρμόδιοι το θέμα. Εκτός από την ύποπτα αμέτοχη στάση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της διοίκησης Γ. Δασκαλάκης,χειρίζεται με τέτιοι τρόπο το θέμα, που ουσιαστικά, ανατροφοδοτεί το πρόβλημα, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά περί του εσκεμμένου του πράγματος.

Χαρακτηριστικό επ' αυτού είναι ότι αρμόδιος παράγων του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνιζε χτες ότι το πρωτόκολλο περί αποβλήτων, το οποίο ο Γ. Δασκαλάκης διατεινόταν σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ότι ακόμη είναι διεθνώς υπό διαμόρφωση, έχει οριστικοποιηθεί και μάλιστα η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το ψήφισαν, πλην όμως καθυστερεί να το φέρει στο Συμβούλιο Επικρατείας προς επικύρωση.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο περιβαλλοντικό τονίζουν και οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι "η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας". Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που είναι και τα θύματα αυτής της υπόθεσης, είναι οι μόνοι που επέδειξαν υπευθυνότητα. Στην προσπάθειά τους να θέσουν προ των ευθυνών τους και την κυβέρνηση και τους υπολοίπους παράγοντες που έχουν εμπλακεί ουσιαστικά στην υπονόμευση της ΛΑΡΚΟ, εισέπραξαν για μία ακόμη φορά αδιαφορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην προχθεσινή ανοιχτή σύσκεψη που οργάνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου του νομού, των ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - ΟΜΕ, η υφυπουργός Ανάπτυξης, της διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η Κοινότητα Λάρυμνας κλπ. Δεν εμφανίστηκε ούτε η Αννα Διαμαντοπούλου, ούτε η διοίκηση. Οι εργαζόμενοι θέτουν επίσης ερωτήματα για τη στάση της "Greenpeace", ζητούν την παρέμβαση των υπουργών για την επίλυση του θέματος και δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην εργασία. Πάντως χθες οι "ακτιβιστές" της "Greenpeace" απομακρύνθηκαν από το χώρο του εργοστασίου, ενώ παρέμεινε στον Ευβοϊκό το πλοίο της Οργάνωσης.

Αυξήθηκαν 64% τα "φέσια" τον Αύγουστο
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον περασμένο Αύγουστο τα "φέσια" στην αγορά έφτασαν τα 31,1 δισ., έναντι 19 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα
  • Στο ίδιο διάστημα πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης 2.156 επιχειρήσεις

Σημαντική αύξηση κατά 64% παρουσίασαν τα "φέσια", που εντόπισαν στην αγορά οι τράπεζες τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξέλιξη που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες και καταδεικνύει την ασφυκτική κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), τον περασμένο Αύγουστο συνολικά τα "φέσια" στην αγορά έφτασαν στο ύψος των 31,1 δισ. δρχ. έναντι 19 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64%.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο διπλασιασμό του ποσού των ακάλυπτων επιταγών, το ύψος των οποίων έφτασε τον Αύγουστο του '98 τα 22,2 δισ. δρχ. έναντι 11,2 δισ. δρχ. πέρσι (αύξηση 98,4%), αλλά και στην αύξηση κατά 14,8% που παρουσίασε το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών, οι οποίες έφτασαν τα 9 δισ. δρχ. έναντι 7,8 δισ. δρχ. τον Αύγουστο του 1997.

Σε ό,τι αφορά το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1998,τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά τα "φέσια" έφτασαν τα 167,6 δισ. δρχ., σημειώνοντας οριακή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στο ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης ή εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές η απόφαση οριστικής πτώχευσης έφτασαν συνολικά τον αριθμό των 2.156.

Αναλυτικότερα:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 68 δισ. δρχ. έναντι 70,5 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1997, σημειώνοντας μείωση κατά 3,57%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 167,6 δισ. δρχ. έναντι 167,5 δισ. δρχ. αντίστοιχα το 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,09%.
  • Οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης έφτασαν τον αριθμό των 1.504 (έναντι 2.611 το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά ρολά κηρύσσοντας πτώχευση άγγιξαν τον αριθμό των 652 (έναντι 1.041 αντίστοιχα πέρσι).
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Μέχρι τέλος του χρόνου οι "μειωμένες" τιμές

Μέχρι το τέλος του 1998, υπόσχονται να κρατήσουν τις "μειώσεις" τιμών - που υποτίθεται ότι έκαναν σε κάποια είδη διατροφής, μετά από σχετική "συμφωνία κυρίων" με την κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούλη - οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μετά από σχετική συνάντηση που είχε η ηγεσία του Συνδέσμου με τον υφυπουργόΜ. Χρυσοχοϊδη.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΣΕΣΜΕ δε δίστασε να πετάξει το... μπαλάκι και πάλι στη βιομηχανία, κάνοντας λόγο για "αναγκαία συμπαράσταση" από τη μεριά της. Ουσιαστικά, ξεκαθαρίζουν τη θέση τους ότι στο βαθμό που οι βιομηχανίες τροφίμων δε μειώσουν τις τιμές χονδρικής οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δε θα έχουν να κάνουν τίποτα. Αντίθετα, εάν αυξήσουν τις τιμές οι βιομήχανοι, τότε οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν στο ακέραιο στην κατανάλωση.

Με την παραπάνω ανακοίνωσή της, η ηγεσία του ΣΕΣΜΕ, κάνει σαφές ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους. Πάντως, έστω κι αν η στατιστική υπηρεσία καταγράψει μειωμένες τιμές κατά μερικές πενταροδεκάρες σε κάποια χαρτικά, όσπρια, ζυμαρικά, αλλαντικά και ρύζι, το αποτέλεσμα για τα εισοδήματα των καταναλωτών θα είναι μηδέν εις το πηλίκο, καθώς μια σειρά βιομηχανίες τροφίμων έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Από την άλλη, οι βιομήχανοι τροφίμων έχουν ήδη διαμηνύσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης ότι δεν έχουν περιθώρια συγκράτησης τιμών... μεγαλύτερα απ' ό,τι μέχρι σήμερα, πράγμα το οποίο μπορεί κανείς να καταλάβει τι προμηνύει για τα νέα τιμολόγια.

Πρόγραμμα φοροελέγχων του ΣΔΟΕ

Το πρόγραμμα δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) των επόμενων μηνών μέχρι τη λήξη του έτους, καθώς και οι στόχοι για το 1999, ήταν τα βασικά αντικείμενα χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Γ. Δρυ και των περιφερειακών διευθυντών του ΣΔΟΕ όλης της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, συμφωνήθηκε για το διάστημα των επόμενων ημερών, οι έλεγχοι των συνεργείων του ΣΔΟΕ να επικεντρωθούν κυρίως στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι έλεγχοι θα στραφούν κυρίως σε τεχνικές εταιρίες, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 δισ. δρχ., στον τομέα των καυσίμων και του οινοπνεύματος, καθώς επίσης και στα κοντέινερς.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής εξάρθρωσε κύκλωμα Νιγηριανών με διεθνείς προεκτάσεις που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες κοκαϊνης με ταχυδρομικές επιστολές. Βασικός παράγοντας του συγκεκριμένου κυκλώματος ήταν Νιγηριανός ο οποίος είχε οργανώσει κύκλωμα εισαγωγής κοκαϊνης με ταχυδρομικές επιστολές από το Περού, χρησιμοποιώντας ελληνικά ονόματα ως παραλήπτες. Οι επιστολές περιείχαν μέσα σε φύλλα καρμπόν, ώστε να μην ανιχνεύεται από τους ελέγχους, 5 έως 10 γραμμάρια καθαρής κοκαϊνης η κάθε μία.

Η Εθνική δεν κλείνει κανένα κατάστημά της

Η διοίκηση της ΕΤΕ διαψεύδει κατηγορηματικά σχετικό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας

Η Εθνική Τράπεζα δεν κλείνει κανένα από τα υποκαταστήματά της, αναφέρει με χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή, στάθηκε η εμμονή απογευματινής εφημερίδας που προχτές έγραφε πως η Εθνική Τράπεζα "κλείνει 250 υποκαταστήματα". Και ενώ προχτές μεσολάβησε γραπτή διάψευση της ΕΘνικής, η εφημερίδα επανέφερε χτες το θέμα, αντικαθιστώντας τον όρο η Εθνική "κλείνει" 250 υποκαταστήματα, με τον όρο, η Εθνική "αξιοποιεί" την περιουσία της και μειώνει κατά 250 τον αριθμό των υποκαταστημάτων της.

Διαψεύδοντας για δεύτερη φορά το σχετικό δημοσίευμα, η διοίκηση της Εθνικής με χτεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους μετόχους της "να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις της διοίκησης και των αρμόδιων εκπροσώπων της" και δηλώνει πως "δεν κλείνει κανένα κατάστημά της".

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα τέλη του Οκτώβρη

Τις προανάγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα τέλη του Οκτώβρη, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που καταδικάζει σε αφανισμό τους μικρομεσαίους, ανακοίνωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Κανελλόπουλος,ενώ την ίδια ώρα υιοθετούσε εκ νέου τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τον στόχο ένταξης στην ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως με την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής και τον επόμενο χρόνο, ουσιαστικά θα συνεχίσει τη φορολογική εξόντωση των ΜΜΕ μέσω των αντικειμενικών κριτηρίων, της φορολογικής ασφυξίας, θα αφήσει ανεξέλεγκτη την επέκταση των πολυκαταστημάτων κλπ. Λησμόνησε όμως να αναφέρει πως η εφαρμοζόμενη πολιτική εντάσσεται στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ που στην ουσία αποδέχεται τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι συνεταίροι του ευρωοραματιστές στην ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ.

Γεγονός που αποδεικνύει πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των προβλημάτων να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις, στην ουσία όμως, αναμένεται όπως και στο παρελθόν, να υπονομεύσουν στην πράξη κάθε τέτοια προσπάθεια, αφού στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και υιοθετούν το πρόγραμμα σύγκλισης.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά (πτώση του τζίρου, πτωχεύσεις και φέσια στην αγορά κλπ.), αποδεικνύουν πως ο δρόμος για τη διέξοδο, δεν περνά μέσα από τη δική τους ΕΕ των πολυεθνικών. Μόνο το 1997 οι απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 360 δισ. δρχ., ενώ την ίδια χρονιά τα λουκέτα επιχειρήσεων και οι αλλαγές δραστηριότητας των ΜΜΕ έφτασαν τις 80.000 μέσα στο 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ