Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτο παιχνίδι με θύμα τη ΛΑΡΚΟ

Εντελώς εκτεθειμένη είναι πλέον η κυβέρνηση στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς με την ένοχη σιωπή της στις εξελίξεις - μετά την παρέμβαση της "Greenpeace" - ουσιαστικά σπρώχνει την εταιρία στη συρρίκνωση. Ηδη χτες σταμάτησαν να λειτουργούν 3 καμίνια και μία περιστροφική μηχανή όπου "ψήνεται" το μετάλλευμα, ενώ παραμένει ο κίνδυνος να σταματήσει όλη η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένη την "κρίση" στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, η κυβέρνηση μένει αμέτοχη. Η στάση της αυτή, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές στοχεύσεις της, ενώ διοίκηση της εταιρίας και εκπρόσωποι της "Greenpeace" κονταροχτυπιούνται στα κανάλια εδώ και μέρες, ο ένας ως υπερασπιστής του δικαιώματος στην εργασία και ο άλλος του περιβάλλοντος.

Το όλο σκηνικό φαντάζει και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή ως ένα καλοστημένο παιχνίδι που αποσκοπεί στο κλείσιμο ή και στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της διοίκησης της επιχείρησης που είχε προαναγγείλει το σταμάτημα της εξόρυξης προφασιζόμενη λόγους οικονομικότητας, προϋπήρχαν.
  • Η συγκυρία που η οικολογική οργάνωση "Greenpeace" επέλεξε να δημοσιοποιήσει με τον τρόπο της το όποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα δημιουργεί η ΛΑΡΚΟ, δημιουργεί ερωτηματικά.
  • Ο τρόπος που χειρίζονται όλες αυτές τις μέρες οι αρμόδιοι το θέμα. Εκτός από την ύποπτα αμέτοχη στάση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της διοίκησης Γ. Δασκαλάκης,χειρίζεται με τέτιοι τρόπο το θέμα, που ουσιαστικά, ανατροφοδοτεί το πρόβλημα, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά περί του εσκεμμένου του πράγματος.

Χαρακτηριστικό επ' αυτού είναι ότι αρμόδιος παράγων του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνιζε χτες ότι το πρωτόκολλο περί αποβλήτων, το οποίο ο Γ. Δασκαλάκης διατεινόταν σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ότι ακόμη είναι διεθνώς υπό διαμόρφωση, έχει οριστικοποιηθεί και μάλιστα η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το ψήφισαν, πλην όμως καθυστερεί να το φέρει στο Συμβούλιο Επικρατείας προς επικύρωση.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο περιβαλλοντικό τονίζουν και οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι "η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας". Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που είναι και τα θύματα αυτής της υπόθεσης, είναι οι μόνοι που επέδειξαν υπευθυνότητα. Στην προσπάθειά τους να θέσουν προ των ευθυνών τους και την κυβέρνηση και τους υπολοίπους παράγοντες που έχουν εμπλακεί ουσιαστικά στην υπονόμευση της ΛΑΡΚΟ, εισέπραξαν για μία ακόμη φορά αδιαφορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην προχθεσινή ανοιχτή σύσκεψη που οργάνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου του νομού, των ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - ΟΜΕ, η υφυπουργός Ανάπτυξης, της διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η Κοινότητα Λάρυμνας κλπ. Δεν εμφανίστηκε ούτε η Αννα Διαμαντοπούλου, ούτε η διοίκηση. Οι εργαζόμενοι θέτουν επίσης ερωτήματα για τη στάση της "Greenpeace", ζητούν την παρέμβαση των υπουργών για την επίλυση του θέματος και δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην εργασία. Πάντως χθες οι "ακτιβιστές" της "Greenpeace" απομακρύνθηκαν από το χώρο του εργοστασίου, ενώ παρέμεινε στον Ευβοϊκό το πλοίο της Οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «μετωπική σύγκρουση» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (2022-10-20 00:00:00.0)
Σήμερα 4ωρη στάση εργασίας για τη ΛΑΡΚΟ (2012-02-16 00:00:00.0)
Ανησυχία στη ΛΑΡΚΟ (2008-11-27 00:00:00.0)
Στάση εργασίας (2003-10-10 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για δημόσια ΛΑΡΚΟ (2000-10-07 00:00:00.0)
Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις (1999-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ