ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σύμβουλος για τους δημότες

Μια νέα τολμηρή παρέμβαση, που αγνοείται από την πολιτεία

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Κοινωνικής Μέριμνας είναι μια νέα, τολμηρή παρέμβαση του Δήμου Πετρούπολης, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες. Η δημοτική αρχή της Πετρούπολης ξεκίνησε μια προσπάθεια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τις θεσμικές καθιερωμένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του δήμου, ευαισθητοποιημένη από τα κοινωνικά προβλήματα (εγκληματικότητα, βία, ναρκωτικά κλπ.).

Βασικός στόχος του Σταθμού είναι η βοήθεια ατόμων και κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις, στις οποίες έχει παρέμβει μέχρι στιγμής, είναι εκατοντάδες. Παράλληλα, σαν δημοτική υπηρεσία που είναι, υποστηρίζεται, χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το δήμο, ενώ αγνοήθηκε, τελείως, από την πολιτεία. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες είναι δωρεάν.

"Η δουλιά του σταθμού είναι η πρόληψη και η προαγωγή της ψυχικής υγείας των δημοτών, με τη διεξαγωγή σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά", μας είπε ο Βασίλης Δούρος ψυχολόγος του Σταθμού, που μαζί με την κοινωνική λειτουργόΓαρυφαλιά Τούρλα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Πετρούπολης.

Η συμμετοχή των δημοτών στο Σταθμό είναι μεγάλη, παρόλο που λειτουργεί μόλις 1,5 χρόνο. Το ανθρώπινο δίκτυο, μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Σταθμός, αποτελείται από πρόσωπα κύρους μέσα στην πόλη (καθηγητές σχολείων, μέλη δεκαπενταμελών συμβουλίων), τα οποία βοηθούν, για να έχει η δουλιά του σταθμού μεγαλύτερη ανταπόκριση στην κοινωνία.

Τόσο στη Δυτική Αθήνα, όσο και στην περιοχή της Πετρούπολης, τα προβλήματα των ναρκωτικών, της βίας και της εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ετσι, η δουλιά του Σταθμού είναι πολύ σοβαρή, καθώς καλείται να βοηθήσει τα άτομα, που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και να τους δώσει λύσεις και διεξόδους. "Ο Δήμος Πετρούπολης, όπως και οι άλλοι δήμοι της περιοχής έχουν τέτοια προβλήματα. Η βασική διαφορά της Πετρούπολης, όμως, είναι ότι υπάρχει ένας Σταθμός, που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και να τα ωθήσει σε κάποια κοινότητα θεραπευτική για απεξάρτηση", επισήμανε ο Β. Δούρος.

Η προοπτική του Συμβουλευτικού Σταθμού της Πετρούπολης είναι να δημιουργηθεί κέντρο πρόληψης μαζί με τους γύρω δήμους, με την παράλληλη κινητοποίηση των πολιτών των περιοχών.

Ο ψυχολόγος του Σταθμού, Β. Δούρος, κατέληξε: "Οι άνθρωποι - όταν υπάρχουν υπηρεσίες - απευθύνονται για βοήθεια και οι υπηρεσίες τους βοηθούν να το ξεπεράσουν. Η ύπαρξη και η λειτουργία τέτοιων σταθμών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εμπιστευτούν το σταθμό και κατ' επέκταση το δήμο. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ορατά".

ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ομορφαίνει τη ζωή των απόμαχων της δουλιάς

Στο μεσαίο τραπέζι, το παιχνίδι έχει ανάψει. Οι παππούδες παίζουν πρέφα, μα βρίσκουν και την ευκαιρία να πουν καμιά κουβέντα, όταν δεν τους "θέλει" το χαρτί. "Τον περασμένο μήνα, η σύνταξή μου μειώθηκε κατά 5.200 και σήμερα που πληρώθηκα πήρα πάλι 3.000 λιγότερο". Ο Δημήτρης Κριβιτσάκης, 78 χρόνων, λέει στην παρέα το παράπονό του...

Στο νούμερο 23, της οδού 28ης Οκτωβρίου, στην Πετρούπολη, λειτουργεί, εδώ κι ένα χρόνο, το δεύτερο ΚΑΠΗ, που μαζί με τα άλλα δύο που λειτουργούν στο δήμο, εξυπηρετούν σχεδόν 2.500 ηλικιωμένους. Παρόλο που η λειτουργία των ΚΑΠΗ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου με 50 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο (η Νομαρχία Δυτικής Αττικής επιχορηγεί το Δήμο για τα τρία ΚΑΠΗ με μόλις 1,5 εκατ. δρχ.), η δημοτική αρχή της Πετρούπολης υποστηρίζει αυτό το θεσμό, καθώς πιστεύει ότι η τρίτη ηλικία μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και να είναι ενεργό μέλος της.

"Το ΚΑΠΗ είναι η παρηγοριά μας, ερχόμαστε το πρωί και φεύγουμε το μεσημέρι και μετά ξαναρχόμαστε το απόγευμα", λένε χαρακτηριστικά παππούδες, που στις 12 το μεσημέρι συνεχίζουν να παίζουν πρέφα, παρόλο που πλησιάζει η ώρα που το ΚΑΠΗ θα κλείσει.

"Ευτυχώς που υπάρχει το ΚΑΠΗ και πίνουμε το καφεδάκι μας φτηνά. Αν δεν υπήρχε, θα γυρίζαμε στην πλατεία χωρίς να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν έχουμε να δίνουμε ένα χιλιάρικο για καφέ την ημέρα", λέει ο Δ. Κριβιτσάκης.

Εκτός από την ευκαιρία της καθημερινής επικοινωνίας, δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους να ψυχαγωγηθούν, να πάνε εκδρομές, να επισκεφθούν μουσεία και να διασκεδάσουν.

"Κάθε Πέμπτη έχουμε γλέντι. Διασκεδάζουμε, πίνουμε, τραγουδάμε, περνάει η ώρα μας ευχάριστα", λέει ο 86χρονος μπάρμπα - Κώστας, που μένει στην Αθήνα με τα παιδιά του. "Ευτυχώς που μένω με τα παιδιά μου, γιατί με 29.530 δρχ. σύνταξη, πώς να ζήσει ένας άνθρωπος στην ηλικία μου; Παίρνω δέκα χάπια την ημέρα. Εδώ στο ΚΑΠΗ έρχεται ο γιατρός και μας γράφει τα φάρμακα και δεν τα πληρώνουμε όλα".

"Το κράτος δε δίνει καμία σημασία σε εμάς τους ηλικιωμένους, αδιαφορούν πλήρως, μας πετάνε στην άκρη και όταν διαμαρτυρόμαστε γιατί πεινάμε, τότε μας σπρώχνουν και μας χτυπάνε. Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνει σε εμάς η πολιτεία", λέει ο Σπύρος Γεωργακάς και επισημαίνει: "Εγώ είμαι από την Κυπαρισσία, έρχομαι στην Αθήνα μόνο το χειμώνα και μένω με τα παιδιά μου. Εδώ στην Αθήνα η ζωή δεν υποφέρεται. Πάλι καλά που είναι και το ΚΑΠΗ και περνάμε την ώρα μας"...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ ΣΤΟ "Ρ"
Εμπιστευόμαστε την κρίση των δημοτών

- Η κυβέρνηση μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την αρπαγή των λαϊκών κατακτήσεων. Ορισμένοι αιρετοί κάνουν λόγο απλά για διαχείριση. Συμμερίζεστε αυτή την αντίληψη;

- Η Πετρούπολη είναι ένας δήμος με αγωνιστική παράδοση. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, όταν ήταν δήμαρχος ο Νίκος Παξιμάδας, συνεχίζεται η ίδια διεκδικητική πολιτική. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε από το κράτος να καταβάλλει τα χρήματα που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων. Στηριζόμαστε στους κατοίκους και στους εργαζόμενους του δήμου, με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δημοτών.

Συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους και στηρίζουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αμείβονται λιγότερο από τις πραγματικές τους ανάγκες. Οσον αφορά τους αγώνες τους ενάντια στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, εμείς στεκόμαστε πλάι τους. Να σημειωθεί ότι ως Δημοτική Αρχή έχουμε καλύψει όλα τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και το επίδομα παραγωγικότητας.

Το ίδιο αρμονική είναι και η σχέση μας με το λαό της Πετρούπολης. Από την αρχή της θητείας μας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25 λαϊκές απολογιστικές συνελεύσεις στις γειτονιές, με ενθουσιώδη συμμετοχή και μαζική παρουσία. Οι υποδείξεις και οι παρατηρήσεις του κόσμου, μας βοηθούν να συντάξουμε το ετήσιο πρόγραμμα του δήμου, που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες τους. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη.

- Τι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν για να ανταποκρίνεται το πρόγραμμα στις ανάγκες των δημοτών;

- Αρχικά, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Κοινωνικής Μέριμνας με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Είναι μια νέα, τολμηρή παρέμβαση του δήμου, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες. Στόχος του Σταθμού είναι η βοήθεια ατόμων και κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας, ναρκωτικών, εγκληματικότητας. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει παρέμβει μέχρι στιγμής είναι εκατοντάδες, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχει στους μαθητές των σχολείων.

Δυστυχώς, ο Συμβουλευτικός Σταθμός αγνοήθηκε από την πολιτεία και στηρίζεται αποκλειστικά από το δήμο, ενώ παρέχει εντελώς δωρεάν τη βοήθειά του, σε όποιον τη χρειάζεται, χωρίς να βασίζεται στη λογική του κέρδους.

Με τη συμμετοχή των δημοτών δημιουργήσαμε Δημοτική Τράπεζα Αίματος με εθελοντικές αιμοδοσίες, δύο φορές το χρόνο. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε σε κάθε αιμοδοσία να μαζεύονται 100 φιάλες αίμα. Αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, στα επόμενα 2 - 3 χρόνια, μέσω της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος θα καλύπτονται οι ανάγκες του λαού της περιοχής.

Μέσα στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας έχουν δημιουργηθεί δύο νέα ΚΑΠΗ και μαζί με το ένα που υπήρχε παλιά, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 2.500 ηλικιωμένους. Σ' αυτά τα ΚΑΠΗ έρχονται ηλικιωμένοι κι από άλλους δήμους.

Αλλος τομέας της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Πετρούπολης, είναι τα Δημοτικά Ιατρεία, που λειτουργούν σε ιδιόκτητο κτίριο του δήμου, με όλες τις ειδικότητες των γιατρών και αποσκοπούν στην πρόληψη των ασθενειών με την εφαρμογή πρότυπων διαγνωστικών ερευνών. Οι ιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και στους ανασφάλιστους, ενώ η φιλοδοξία των ιατρείων είναι να εξασφαλιστεί η ιατρική περίθαλψη στα άτομα που δεν είναι ασφαλισμένα και έχουν μεγάλη ανάγκη.

Εδώ και δύο χρόνια έχουν παραχωρηθεί πέντε οικόπεδα 1.300 τετραγωνικών μέτρων στο ΙΚΑ για την ανέγερση υποκαταστήματος του ΙΚΑ και τη στέγαση των ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών. Σκοπός ενός τέτοιου υποκαταστήματος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στα διάφορα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Από την πλευρά του ΙΚΑ το έργο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης, ενώ εμείς πιέζουμε καθημερινά να γίνει η δημοπράτηση του έργου και να προχωρήσει η κατασκευή του.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

- Εχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας με κατασκευή νέων πλατειών, παιδικών χαρών και πεζοδρόμων, καθώς και με την ανακατασκευή παλαιότερων.

Επειτα από επίμονες και πιεστικές παραστάσεις μας δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή σύγχρονου Βοτανικού Κήπου, ύψους πάνω από ένα δισ. δρχ., στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου. Τελειώνουν οι εργασίες στο δεύτερο κλειστό Γυμναστήριο στην περιοχή της Αγ. Τριάδας με προϋπολογισμό 235 εκατομ. δρχ., που χρηματοδοτείται από τον ΟΣΚ και κατασκευάζεται το Γραμμικό Πάρκο "Πεύκα Βέρδη" σε έκταση 15 στρεμμάτων, με κοινοτική χρηματοδότηση. Το έργο θα αλλάξει την περιοχή σε μήκος 800 μέτρων στη θέση του παλιού ρέματος που αποτελούσε εστία μόλυνσης και σκουπιδιών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1998.

Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται το υπερτοπικό αθλητικό κέντρο που θα περιλαμβάνει 15 γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και μίνι ποδοσφαίρου, παιδική χαρά και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Το έργο είναι ύψους 350 εκατομ. δρχ. και γίνεται σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας. Παράλληλα, ο δήμος χρηματοδοτεί με 480 εκ. την κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου, που θα παραδοθεί στους δημότες στις αρχές του 1999.

Το Σεπτέμβρη του '97, υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμου Πετρούπολης, που όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Το πρωτόκολλο προβλέπει τη χρηματοδότηση του δήμου με 900 εκατομμύρια για τα έτη 1998 - 1999 για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης. Δυστυχώς, δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή και διεκδικούμε την άμεση υλοποίησή του. Παράλληλα, στη διάρκεια της τετραετίας έχουν γίνει στην Πετρούπολη συνολικά 9 νέα σχολεία.

Το Εθνικό Στάδιο που είχε προγραμματιστεί, δεν έχει γίνει γιατί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αδιαφορεί. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το θεωρεί έργο επιλέξιμο, καθώς δεν εξυπηρετεί ευρωπαϊκούς στόχους! Παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ολοκλήρωσή του.

- Ολη η Δυτική Αττική έχει σοβαρά προβλήματα με τα δίκτυα όμβριων υδάτων. Στην Πετρούπολη τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα;

- Η Πετρούπολη έχει κατά 95% αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ είναι μεταξύ των ελάχιστων Δήμων της χώρας, που διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τώρα τελειώνει και το τελευταίο κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων την Πετρούπολης αξίας 480 εκατομμυρίων δρχ., ενώ ολοκληρώθηκε ο αγωγός όμβριων υδάτων προϋπολογισμού 1,3 δισ. Ολα αυτά μετά από τις συνεχείς και έντονες πιέσεις του δήμου μας προς τη Νομαρχία Αθηνών και την ΕΥΔΑΠ. Στον τομέα της καθαριότητας του δήμου, ολοκληρώνεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του τομέα. Στην Πετρούπολη η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται έξι φορές την βδομάδα όλο το χρόνο.

- Οσον αφορά στον πολιτισμό, πώς συμβάλετε στην ανάπτυξή του;

- Ο Δήμος Πετρούπολης "ρίχνει" μεγάλο βάρος στις εκδηλώσεις αναβίωσης των εθίμων της πατρίδας μας, καθώς πιστεύουμε ότι τα έθιμα είναι στοιχεία πολιτισμού του λαού, που τον ένωσαν στις δύσκολες ώρες και το βοήθησαν να επιβιώσει. Εμείς θέλουμε να σμίξουν οι άνθρωποι και να αποκτήσουν εσωτερική κοινωνική συνοχή. Μόνο η παρουσία του κόσμου μάς επιτρέπει να οραματιζόμαστε και ευτυχώς είναι εντυπωσιακή.

Απ' την άλλη πλευρά, κατασκευάστηκε το νέο "Θέατρο Πέτρας", χωρητικότητας 4.500 θεατών, με σύγχρονη αισθητική, άριστη ακουστική και λειτουργικότητα. Το έργο καλύφθηκε οικονομικά εξ ολοκλήρου από τον δήμο Πετρούπολης. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο έχει ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκεται στη φάση της αποπεράτωσης το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, που περιλαμβάνει αίθουσα κινηματογράφου και θεάτρου και Δημοτική Βιβλιοθήκη.

- Για την κατασκευή αυτών των έργων κατά πόσο βαρύνονται οι δημότες;

- Ο Δήμος Πετρούπολης είναι από τους δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στο Λεκανοπέδιο, ενώ τα χρήματα των δημοτικών τελών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, όπου γίνονται σημαντικές επενδύσεις. Για το 1998 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μηδενικές αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας. Ο δήμος μας δεν έχει "κόκκινο" (σ. σ. χρέη) και έτσι μπορεί να πραγματοποιεί συνεχώς έργα για το καλό των πολιτών του.Το μυστικό αυτής της προσπάθειας είναι η συλλογικότητα στη λειτουργία της δημοτικής αρχής, η επίμονη καθημερινή διεκδίκηση λύσεων σε προβλήματα που υπάρχουν με τη συμμετοχή της πολιτείας. Πάμε στις δημοτικές εκλογές με πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας.

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

"Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης"

Του Γ. Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Από την άλλη πλευρά του φράχτη, το χορτάρι φαίνεται πιο πράσινο. Και όταν ο "φράχτης" έπεσε, όσοι πολέμησαν και υπονόμευσαν το σοσιαλιστικό σύστημα, όσοι καλλιέργησαν αυταπάτες, όσοι συντάχθηκαν με την επίμονη επίθεση του κεφαλαίου - αντί για το λιπαρό εύφορο λιβάδι, που περίμεναν "από την άλλη μεριά" - βρήκαν άχυρα, σανό, πίτουρα και κουτόχορτο. Εκεί, όπου "ο σης" (σκόρος) του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και των πολλαπλών κρίσεων ενεδρεύει και αφανίζει.

Από την άλλη πλευρά μιας εικονικής Εδέμ, σαν την εικονική "πραγματικότητα" της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, περίμεναν τους ευκολόπιστους (και πάντα προδομένους) οι πολλοί φράχτες: Εθνικισμοί, θρησκευτικοί, κοινωνικοί, τους περίμεναν, η πείνα, οι πόλεμοι, η δυστυχία, οι καταναγκασμοί, τους περίμενε ο ληστοκαπιταλισμός και το πολυπλόκαμο τέρας των συμφερόντων.

"Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται" και έπεσαν τα όρνια και κατασπάραξαν όσα είχαν κατακτηθεί, κατά την πορεία των κοινωνικών αγώνων, με ποταμούς αλμάτων. Και έπεσαν τα όρνια να σπιλώσουν και να σκυλεύσουν, να στήσουν την καπιταλιστική αυτοκρατορία του κακού και των νέων στρατοπέδων εργασίας - ανεργίας, καταναγκασμού, αυταρχισμού και καταστολής, κατ' απομίμηση των μαύρων καιρών του ολοκληρωτισμού.

Η μονοκρατορία της διεθνούς του κεφαλαίου πρέπει να αναζητήσει στα ερείπια των παλιών αυτοκρατοριών τη δική της κατάληξη, μετά από τη σημερινή δραματική παρένθεση της ιστορίας και τη δοκιμασία των λαών, που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Αυτών των λαών, που σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν εγγύηση αγωνιστικών ελπίδων και όχι μοιρολατρικών εφησυχασμών και νέων προφητειών.

Δεν είναι οραματισμοί του Νοστράδαμου αυτοί, ούτε χρησμοί από τον σχιστό βράχο της Κασταλίας. Γιατί, καθώς λέει ο Κώστας Βάρναλης: "Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής. Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής".

Από κοντά ο μεγάλος εκφραστής του κεφαλαίου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρατηρεί μελαγχολικά: "Τέτοια κρίση είχε να φανεί, εδώ και πενήντα χρόνια".

ΛΕΖΑΝΤΑ

Το 2ο ΚΑΠΗ του Δήμου Πετρούπολης μαζί με άλλα δύο ΚΑΠΗ, εξυπηρετεί σχεδόν 2.800 ηλικιωμένους, ενώ η Νομαρχία Δυτ. Αττικής επιχορηγεί τα τρία ΚΑΠΗ με 1,5 εκατ. δραχμές!

Η δημοτική αρχή Πετρούπολης έχει αναπτύξει τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Τα τρία ΚΑΠΗ και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Κοινωνικής Μέριμνας προσφέρουν δωρεάν, καθημερινά τις υπηρεσίες τους στους δημότες

Πετρούπολη 1998: Αυτό που γεννιέται μέσα από την πέτρα, είναι ο αθλητισμός Η πρόταση ζωής του δήμου που αποτυπώνεται στη φωτογραφία

Η πλατεία της Αγίας Τριάδας

Μπορεί να λέγεται Πετρούπολη, αλλά τα νταμάριαέγιναν φιλόξενα για τους ανθρώπους του μόχθου. Τα λαϊκά προβλήματα αντιμετωπίζονται προς όφελος των ανθρώπων της. Δημιουργικό το έργο και στον πολιτισμό, στον αθλητισμό κι άλλα πολλά. Εκεί, πάνω στους βράχους, υπάρχει μια πόλη, που αναπτύσσεται σε σύγχρονους ρυθμούς, αλλά πάντα με γνώμονα, στόχο και σκοπό τον εργαζόμενο άνθρωπο και το καλό του.

Πώς έγιναν όλα αυτά, που, σήμερα, κάποιος παρατηρεί ακόμα και με μια μικρή επίσκεψη στην πόλη; Επίμονη διεκδίκηση. Συλλογικότητα. Αγώνες μαζί με το λαό και πάντα δίπλα στους εργαζόμενους. Αυτά θεωρεί ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος σαν το "μυστικό της επιτυχίας" της δημοτικής αρχής της πόλης. Ενα μήνα πριν τη λήξη της θητείας τους, τόσο ο δήμαρχος, όσο και όλοι οι συνεργάτες του δε φοβούνται να σταθούν, για μία ακόμα φορά, απέναντι από τους δημότες.

Με το σύνθημα: "Πάμε στις δημοτικές εκλογές, με πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας", ο Γ. Γιώγος προχωρά στα βήματα του προηγούμενου αγωνιστή δημάρχου Νίκου Παξιμαδά,με μοναδική "κληρονομιά" την ίδια διεκδικητική και αγωνιστική πολιτική.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο δήμαρχος Πετρούπολης έχει αποδείξει ότι μοναδικός στόχος της Δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία μιας πόλης καλύτερης, πιο ανθρώπινης, πιο όμορφης, πιο αληθινής. Μιας πόλης με τους κατοίκους, για τους κατοίκους.

Στο δημαρχείο αυτής της ...Πετρούπολης, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε εφ' όλης της ύλης με τον Γιώργο Γιώγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ