ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΡΤΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Χωρίς φόβο

Με πρώτο στόχο την ισοπαλία, οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν σήμερα στο Πόρτο

"Και η ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα". Τάδε έφη Ντούσαν Μπάγεβιτς, οριοθετώντας ουσιαστικά τους στόχους του Ολυμπιακού, που στο αποψινό παιχνίδι με την Πόρτο (21.45, MEGA) θέλει ν' αποχωρήσει απ' το "Ντα Σάντας" τουλάχιστον με τον έναν βαθμό. Στην αυλαία των υποχρεώσεών τους στο Τσάμπιονς Λιγκ οι "ερυθρόλευκοι" επιζητούν το θετικό αποτέλεσμα, που θα τους προσφέρει, όπως έχει επισημάνει ο Ιβιτς, "αφ' ενός βαθμούς που ειδικά εκτός έδρας είναι πολύτιμοι και αφ' ετέρου ψυχολογική στήριξη για τη δύσκολη συνέχεια".

Ο Μπάγεβιτς στη χτεσινή του συνέντευξη Τύπου επισήμανε πως "η Πόρτο είναι καλή και γρήγορη ομάδα. Ομως εγώ δε φοβάμαι και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι παίχτες μου. Ο σοβαρός Ολυμπιακός, αν παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και όπως αρμόζει σε τέτοιου επιπέδου συναντήσεις, δεν πιστεύω ότι θ' αντιμετωπίσει πρόβλημα".

Ο ελληνοποιημένος τεχνικός πρόσθεσε ότι αμφότεροι οι αντίπαλοι έχουν καινούριους παίχτες, θέλοντας έτσι να δείξει πως το σημερινό παιχνίδι δεν έχει μεγάλη σχέση με το περσινό. Επισήμανε ακόμα ότι και οι δύο ομάδες έχουν αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και κατέληξε: "Εμείς έχουμε τη δική μας φιλοσοφία και τακτική. Ηρθαμε αποφασισμένοι ν' αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα". Οπως συνηθίζει, δεν αποκάλυψε την 11άδα που όμως όλα δείχνουν πως θ' αποτελείται από τους: Ελευθερόπουλο, Μαυρογενίδη, Γεωργάτο, Καραταϊδη, Αμανατίδη, Ανατολάκη, Πουρσανίδη, Τζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο, Ιβιτς, Οφορίκουε.

Από την άλλη οι γηπεδούχοι εκφράζονται με καλά λόγια για τους πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν ότι "εύκολα ή δύσκολα θα πάρουμε τη νίκη", όπως είπε και ο προπονητής τους, Φερνάντο Σάντος. Ο τεχνικός των "δράκων", στην προσπάθειά του να φανεί ευγενικός αλλά και να δείξει την πίστη στους παίχτες του, έπεσε σε αντιφάσεις. Αφ' ενός υποστήριξε πως "είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό και θα κερδίσουμε" και αφ' ετέρου "ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις γιατί οι ομάδες είναι ισάξιες".

Ούτε αυτός θέλησε ν' αποκαλύψει τα σχέδιά του, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Πόρτο, μπροστά στονΓγάλλο διαιτητή, Ζιλ Βεϊσεριέ, θα παρατάξει τους: Κράλι, Σεκρετάριο, Μέντες, Αλοϊσιο, Κόστα, Σάντος, Ντορίβα, Ζάχοβιτς, Καπούτσο, Ντρούλοβιτς, Ζαρντέλ.

  • Δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας εκνεύρισε αρκετά τον Μπάγεβιτς, που με το πέρας της συνέντευξης Τύπου επιτέθηκε συλλήβδην στους Ελληνες εκπροσώπους του Τύπου, χρησιμοποιώντας υβριστική φράση.
Αχόρταγοι

Τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρ. Φούρα, επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Κ. Αλαμάνος. Μετά από παρέλευση 45 λεπτών, συμφώνησαν να διακόψουν τη συνεργασία τους για την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να προσκαλέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΟΠΑΠ. Είναι προφανές, ότι οι Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρίες, ζητούν ακόμα περισσότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Το εκβιαστικό δίλημμα είναι γνωστό: Με τα ονόματα των ομάδων μας καταρτίζεται το ΠΡΟΠΟ.

***

Δυστυχώς, δε βρέθηκε ένας υπουργός και με τα σημερινά δεδομένα ούτε θα βρεθεί, να βάλει όλους αυτούς τους κυρίους στη θέση τους, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σήμερα ζητούν αύξηση του ποσοστού που εισπράττουν από το ΠΡΟΠΟ, αύριο να τους φτιάξει η πολιτεία το χόρτο του γηπέδου τους, μεθαύριο τα σπασμένα καθίσματα και να τους καθαρίσει τις τουαλέτες και τον επόμενο μήνα γενναίο ποσοστό από το προκαθορισμένο στοίχημα που ετοιμάζεται να ρίξει στην πιάτσα η κυβέρνηση Σημίτη. Δε βρέθηκε κάποιος να τους πει κατάμουτρα, ότι και τις ομάδες και το ΠΡΟΠΟ και όλα τα τυχερά παιχνίδια, τα συντηρεί ο κοσμάκης. Ολοι εκείνοι, που τρεις και τέσσερις φορές τη βδομάδα καταθέτουν τον όβολό τους, για να πλουτίζουν ορισμένοι επιτήδειοι, προσφέροντας μάλιστα κάκιστες υπηρεσίες. Η ΕΠΑΕ, που διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα του ΟΠΑΠ, τι προσφέρει αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ενα μεγάλο μηδενικό. Μέτριες ποδοσφαιρικές παραστάσεις, βία και εκφυλισμό ενός μεγάλου τμήματος της νεολαίας. Κι όλα αυτά με το αζημίωτο. Η Ενωση των Ανωνύμων Εταιριών τίποτα πλέον δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει τζάμπα. Ούτε καν τον "αέρα" και την εικόνα. Πάνω από 500 δισ. δρχ. θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα έξι χρόνια, προκειμένου να παρακολουθήσει από τη μικρή οθόνη ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

***

Δε διαβάσατε λάθος. Το ξαναγράφω. Πάνω από 500 δισ. δρχ. Το σύνολο δηλαδή των χρημάτων που θα απαιτηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πεντακόσια δισεκατομμύρια στον αέρα, δήθεν για την καλυτέρευση του αθλητικού θεάματος, αλλά στην ουσία για το παντεσπάνι των επιτηδείων. Την Παρασκευή λοιπόν ο κ. Φούρας, ας μη χαλάσει χατίρι στους προέδρους των ΠΑΕ... Οσο πιο κρατικοδίαιτο καταστήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τόσο περισσότερες βίλες και κότερα θα γεμίσει ο τόπος. Ο εκσυγχρονισμός στο ποδόσφαιρο, τώρα δικαιώνεται.

Γ. Γ.

ΠΑΟ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ
Προσοχή στις αντεπιθέσεις

Καθαρό μυαλό ζητάει από τους παίκτες του ο Β. Δανιήλ στο σημερινό παιχνίδι στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με όνειρα και φιλοδοξίες για μια καλύτερη πορεία, συγκριτικά με πέρσι, στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στις 21.45 στο Στάδιο "Ν. Γκούμας" την Ντιναμό Κιέβου (24.00, μαγνητοσκόπηση MEGA). Μια πρεμιέρα σαφώς δύσκολη, αφού οι Ουκρανοί έχουν κατ' επανάληψη αποδείξει πως είναι πολύ καλό σύνολο και ικανοί για όλα. Ομως, οι δευτεραθλητές Ελλάδας ελπίζουν ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και συνεπικουρούμενοι από τους φιλάθλους τους θα καταφέρουν να ξεκινήσουν με νίκη.

Ο Β. Δανιήλ έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των "πρασίνων", επισημαίνοντας όμως ότι για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα πρέπει να τις επιβεβαιώσουν εντός αγωνιστικού χώρου. Γνωρίζει την Ντιναμό, η οποία "πρεσάρει ασφυκτικά στο κέντρο και στηρίζεται στις γρήγορες αντεπιθέσεις". Εκτιμά ότι θετικό αποτέλεσμα θα έχει πολλαπλή σημασία για τον Παναθηναϊκό, ενόψει της συνέχειας, αφού κατά γενική ομολογία η Ντιναμόείναι από τις ισχυρότερες ομάδες του ομίλου.

Ζητάει λοιπόν "αυτοσυγκέντρωση και στα 90, "καθαρό" μυαλό, γρήγορες και, το κυριότερο, σωστές επιλογές". Μοναδική αμφιβολία του η χρησιμοποίηση του Κωνσταντινίδη ή του Κόλα από την αρχή. Τις υπόλοιπες 10 θέσεις θα καλύψουν οι: Βάντσικ, Κιάσσος, Μιλόγεβιτς, Γκούμας, Βόκολος, Αποστολάκης, Ασάνοβιτς, Μίκλαντ, Λυμπερόπουλος, Βαζέχα.

Με τουπέ η Ντιναμό

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι ήρθαν χτες... φορτωμένοι με χιλιάδες αναμνήσεις αλλά και τουπέ. Στο μυαλό τους γυρνάει το περιβόητο παιχνίδι του Σεπτέμβρη, που 'χε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια του θεσμού. Πλην του προέδρου της Ντιναμό άπαντες οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις, επικαλούμενοι σχετική διοικητική απόφαση.

Ο τεχνικός τους, Βαλερί Λομπανόφσκι, δέχτηκε να πει μόνο δύο φράσεις, όπου εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε πρόκριση: "θα μιλήσω μόνο στην προημιτελική φάση", και πρόσθεσε για το σημερινό παιχνίδι: "Εμείς θα μιλήσουμε στο γήπεδο". Σύμφωνα πάντως με Ουκρανούς δημοσιογράφους, εκτιμά πως "δεν παίζουμε με τον ΠΑΟ αλλά στον 5ο όμιλο. Βλέπουμε τον αγώνα ως μέρος μιας μακριάς και δύσκολης προσπάθειας".

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ντιναμό, Γκριγκόρ Σούρκις, δέχτηκε να μιλήσει. Δημιούργησε την αίσθηση πως αντιμετωπίζουν τον Πορτογάλο διαιτητή, Μέλο Περέιρα, με καχυποψία και αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις: "Εγώ δεν το κάνω για τον καιρό, θα το κάνω για το ποδόσφαιρο;" δήλωσε και ανέφερε ότι στο μυαλό όλων στριφογυρνάει η προ τριετίας συνάντηση των δύο σωματείων, επισημαίνοντας όμως ότι "δεν πρόκειται να επηρεάσει το σημερινό αγώνα". Εξέφρασε το σεβασμό του για τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας εν τέλει ότι η Ντιναμό έχει μεγάλες βλέψεις.

Ο Λομπανόφσκι μάλλον θα ξεκινήσει με τους: Σοκόφσκι, Κολόφκο, Ντιμιτρούλιν, Λούζνι, Βάστσουκ, Γκούσιν, Καλίτνιτσεφ, Κοσόφσκι, Μιχαϊλένκο, Σεφτσένκο, Ρεμπρόφ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Μπίκας στην Τούμπα

Ο Γ. Μπίκας από το Σύνδεσμο Χαλκιδικής ορίστηκε να διατητεύσει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν: Ολυμπιακός - ΟΦΗ (Φασόλης), ΑΕΚ - Βέροια (Ζωγράφος), Αρης - Πανιώνιος (Κουτσογιάννης), Απόλλωνας - Πανελευσινιακός (Γιανναδάκης), Ιωνικός - Καβάλα (Τσαγκαράκης), Εθν. Αστέρας - Εθνικός (Ευθυμιάδης), Ξάνθη - Πανηλειακός (Ηλιάδης), Προοδευτική - Ηρακλής (Ψυχομάνης).

Ο πρωταγωνιστής πέρυσι στο ΟΑΚΑ, Στ. Γιαννακόπουλος, μάλλον δε θα

Ο πρωταγωνιστής της περσινής αναμέτρησης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Πόρτο στο ΟΑΚΑ, Στ. Γιαννακόπουλος, μάλλον δε θα ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα σήμερα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Εκπληξη στη Βρέμη

Στους έξι από τους 32 προκριματικούς αγώνες του πρώτου γύρου για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Λοτζ (Πολωνία) - Μονακό (Γαλλία) 1 - 3, Αρτζες Πιτέστι (Ρουμανία) - Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 0 - 1, Σίλκεμποργκ (Δανία) - Ρόμα (Ιταλία) 0 - 2, Βέντερ Βρέμης (Γερμανία) - Μπραν Μπέργκερ (Νορβηγία) 0 - 2, Διναμό Μόσχας (Ρωσία) - Σκόντο Ρίγα (Λετονία) 2 - 2, Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) - Μετς (Γαλλία) 2 - 1.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Την 18η θέση κατέλαβε, τελικά, ο Ελληνας αθλητής του τραμπολίνο, Μιχάλης Πελιβανίδης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τραμπολίνο που διεξήχθη στο Ντεσάου της Γερμανίας. Ο πρωταθλητής μας δεν κατάφερε να κερδίσει τους 63,70 β., που χρειαζόταν για να περάσει στον τελικό, αφού βαθμολογήθηκε με 61,50. Στον αγώνα πήραν μέρος 58 αθλητές, από τους οποίους πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Χνίτσεφ με 67,00 β.

Διευρύνεται το Τσάμπιονς Λιγκ

Η συνεδρίαση που πραγματοποίησε ειδική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ στη Γενεύη, αποτέλεσε, ίσως, το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και την αναβάθμιση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν και εκπρόσωποι έξι κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, δηλαδή της Γιουβέντους, του Αγιαξ, της Λίβερπουλ, της Πόρτο, της Μπάγερν και της Λιον, η επιτροπή εξέτασε τη δυνατότητα αύξησης των ομάδων που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από 24 σε 32.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Γκέρχαρντ Αϊγκνερ, αρνήθηκε σε δηλώσεις του ότι η συνεδρίαση αποτέλεσε αντίδραση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας απέναντι στη "Μίντια Πάρτνερς", την εταιρία που προτείνει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σούπερ Λίγκα) με τη συμμετοχή 36 ομάδων, οι οποίες θα μοιράζονται εκατομμύρια δολάρια.

Ο εκπρόσωπος της Μπάγερν και αντιπρόεδρός της, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του ποδοσφαίρου: "Δε συζητήθηκε καθόλου το οικονομικό θέμα που ενδιαφέρει και τους συλλόγους, αλλά αυτό θα γίνει στο μέλλον. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη επιχείρηση. Αλλά παραμένει λαϊκό άθλημα και πρέπει να παραμείνει έτσι, ανοιχτό σε όλους".

Στα μαλακά ο ΠΑΟΚ

Στα μαλακά έπεσε ο ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί στην Τούμπα, στο παιχνίδι με τον Αρη. Ο αθλητικός δικαστής κ. Πάρτσαλης (στη μοναδική υπόθεση που έχει εκδικάσει) αποφάσισε να τιμωρήσει την ομάδα της Θεσ/νίκης με χρηματικό πρόστιμο 950.000 δρχ., διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τιμωρία του ΠΑΟΚ με αποκλεισμό μιας αγωνιστικής. Ετσι, ο "δικέφαλος του βορρά" θα υποδεχτεί την Κυριακή τον ΠΑΟ στην έδρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ