ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ... .

Η προσωπική της πορεία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δεύτερο ορισμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του πολιτικού θράσους.

Χρειάστηκαν μόλις δύο δεκαετίες, για να μετατραπεί η νεαρή τότε αγωνίστρια, εκφωνήτρια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε επαγγελματία υμνητή του κοινοτικού ιμπεριαλισμού και του μονόδρομου της ΟΝΕ. Ωστόσο, η ενασχόληση με το "φαινόμενο Δαμανάκη" δεν εστιάζεται μόνο στην ανάγκη συμβολικής καταδίκης του πολιτικού αμοραλισμού, ούτε περιορίζεται στα πλαίσια της τρέχουσας προεκλογικής αντιπαράθεσης των δημοτικών εκλογών.

Η τύχη της υποψηφιότητας της κ. Δαμανάκη θα αποτελέσει αντικειμενικάβαρόμετρο για τα σχέδια της κυβέρνησης, τόσο σε σχέση με την προώθηση του σχήματος της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", όσο και σε σχέση με την ένταση της επίθεσης απέναντι στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Γιατί είναι βέβαιο ότι ένα θετικό αποτέλεσμα της κ. Δαμανάκη θα μεταφραστεί την επομένη των εκλογών από τον κ. Σημίτη, σαν πράσινο φως για να προωθήσει, με γρηγορότερους ρυθμούς, την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί σήμερα.

Γιατί, η ίδια η κ. Δαμανάκη δε διστάζει ακόμα και προεκλογικά να τονίζει την υποστήριξή της στην ιδέα της "κεντροαριστεράς" στην ανάγκη ενότητας όλων των "προοδευτικών δυνάμεων" απέναντι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δε διστάζει να ξαναβγάλει από το ντουλάπι τον σκουριασμένο μπαμπούλα της Δεξιάς και να αποκαλέσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ προοδευτική δύναμη, γύρω από την οποία μπορούν τάχα να χτιστούν αξιόπιστα, αριστερά συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα.

Αυτός είναι, εξάλλου, και ο βασικός λόγος πριμοδότησης της βασικής υποψήφιας της κυβέρνησης, με έναν πραγματικό πακτωλό χρημάτων και ένα όργιο προσωπικής προβολής που σπάνια συναντάμε σε δημοτικές αναμετρήσεις.

* * *

Η προεκλογική εκστρατεία της είναι πράγματι καλά σχεδιασμένη. Ομως, δυστυχώς γι' αυτήν, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.

Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον ψηφοφόρο από τον πραγματικό εχθρό.Εμφανίζει σαν μοναδικό υπεύθυνο για το σημερινό χάλι της Αθήνας τον κ. Αβραμόπουλο και την τετραετή θητεία του.

Ομως, ο εργαζόμενος γνωρίζει πλέον, από την ίδια του την πείρα, τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με τις συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό, το νέφος, την τσιμεντοποίηση της πόλης. Γνωρίζει, επίσης, ότι η κ. Δαμανάκη συνέπλευσε με τον κ. Αβραμόπουλο στην αύξηση της τοπικής φορολογίας των Αθηναίων κατά 50% και "διαφώνησε" εκ των υστέρων, σχετικά με τη συνετή διαχείριση των κονδυλίων.

Προσπαθεί να εμφανιστεί με διαφημιστικά σποτ και με πρόσφατη συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ" (6.9. '98) σαν η Μαρία που εκπροσωπεί τις λαϊκές γειτονιές, απέναντι σ' έναν Αβραμόπουλο που είναι ο μοναδικός εκφραστής της συντηρητικής πολιτικής.

Ομως, οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ευθύνες της κυβέρνησης που στηρίζει την κ. Δαμανάκη, για τη διόγκωση της ανεργίας, την αφαίρεση κατακτήσεων όπως το 8ωρο, την ένταση της λιτότητας, τον κίνδυνο διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Γνωρίζουν πως η κ. Δαμανάκη, και σαν βουλευτής και σαν δημοτικός σύμβουλος, ευθυγραμμίστηκε με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση του μονόδρομου της ΟΝΕ, σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών και το ΠΑΣΟΚ.

Ομως, την ίδια στιγμή συνδιοργανώνει προεκλογικά πάρτι με την κ. Λαλιώτη, με καλεσμένους το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσωπο της βραδιάς την κ. Δάφνη Σημίτη. Και φυσικά δε διστάζει να τονίσει από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ("Αυγή" 13.9. '98) ότι τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τις συνδέουν κοινοί στόχοι και κοινά επιτεύγματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

* * *

Εδώ, πράγματι, λέει την αλήθεια. Η ηγεσία του ΣΥΝ και η κ. Δαμανάκη προσωπικά αποδέχεται το κυβερνητικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό προώθησης ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Συμφωνεί με την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων, που μετατρέπουν τους δημότες σε πελάτες του ίδιου τους του δήμου, που οδηγούν στη μετακύληση των βαρών της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, στις πλάτες των εργαζομένων.

Προωθεί την κυβερνητική γραμμή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που στοχεύουν στην κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εξαπάτηση των ανέργων.

Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει την πολιτική της ντύνοντάς την με νέο προεκλογικό περιτύλιγμα, δε φαίνεται να αποδίδει. Το αστραφτερό χαμόγελο της κ. Δαμανάκη δεν μπορεί να σκεπάσει τη μαύρη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε την γκρίζα Αθήνα στην οποία ζούμε, στην εποχή του κ. Σημίτη.

Γι' αυτό και τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν ήδη να δώσουν ερμηνείες της επερχόμενης ήττας του κοινού συνδυασμού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Με σειρά δηλώσεων ("ΒΡΑΔΥΝΗ" 10.9.'98), οι κ. κ. Πάγκαλος, Τσουκάτος κ. ά. σπεύδουν να αποδώσουν το αναμενόμενο αρνητικό αποτέλεσμα στην αυξημένη κομματική δύναμη της ΝΔ, στο χώρο της Α Αθήνας, η οποία, πάντως, έτσι και αλλιώς, δεν πλησιάζει το 50% του εκλογικού Σώματος...

Γι' αυτό και η κ. Δαμανάκη καλεί απελπισμένα και τους "αριστερούς της Νέας Δημοκρατίας να την ψηφίσουν" ("ΒΗΜΑ" 6.9.'98). Το μόνο που έχει καταφέρει προς το παρόν είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη μερικών βουλευτών της ΝΔ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 14.9.'98) όπως η κ. Ελσα Παπαδημητρίου, που δεν καλοβλέπουν την ηγετική πορεία του κ. Αβραμόπουλου. Ομως, ο ψηφοφόρος του σημερινού δημάρχου αδυνατεί, και με το δίκιο του, να βρει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο πρόγραμμα, στην κενότητα του λόγου και στην πρακτική του κ. Αβραμόπουλου και στην "άλλη άποψη για το Δήμο" της κ. Δαμανάκη.

* * *

Πραγματικά, όσο και αν πονοκεφαλιάζουν οι ίματζ - μέικερ, η χαμογελαστή υποψήφια δε φαίνεται να μπορεί να αρθρώσει έναν στοιχειωδώς διαφορετικό λόγο για το Δήμο της Αθήνας και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ετσι, όσοι βγαίνουν κερδισμένοι από τη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική, δε φαίνεται να έχουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο να εγκαταλείψουν τον αυθεντικό, γυαλιστερό εκπρόσωπό της, τον κ. Αβραμόπουλο.

Οσοι, αντίθετα, είναι οι χαμένοι από την κυβερνητική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων εργαζομένων, έχουν κάθε λόγο να μαυρίσουν την εκλεκτή του κ. Σημίτη και να υπερψηφίσουν το συνεπές αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Λ. Αυδή.

Η μάχη της Αθήνας θα στείλει αυτή τη φορά σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει την πολιτική της, ντύνοντάς τη με νέο προεκλογικό περιτύλιγμα, δε φαίνεται να αποδίδει. Το αστραφτερό χαμόγελο της κ. Δαμανάκη δεν μπορεί να σκεπάσει τη μαύρη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε την γκρίζα Αθήνα στην οποία ζούμε, στην εποχή του κ. Σημίτη


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΓΚΟΥΡΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Καταδικάστε τους, πολλαπλασιάστε τη δύναμή σας!

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Δεν έκλεισε ακόμα τέσσερα χρόνια ζωής η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τη λειτουργία της και στο νομό μας, αποδείχτηκε δέσμια ενός βαθιά αντιλαϊκού, αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου, αποπαίδι της κρατικής χρηματοδότησης, φορομπηχτικός μηχανισμός και διοικητικό όργανο για τη διοχέτευση και εφαρμογή της αντιλαϊκής ευρω-κυβερνητικής πολιτικής.

Δε διεκδίκησε αγωνιστικά ούτε μία δραχμή. Επέβαλε πρόσθετους φόρους, ανταποδοτικά τέλη. Δεν αντιστάθηκε στην πολιτική της αποβιομηχάνισης του νομού. Βοήθησε στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του. Αποδέχτηκε το νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση και τον "Καποδίστρια" που καθιέρωσε το πισθάγκωνο δέσιμο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους για μια ανάπτυξη ΕΟΚικών προδιαγραφών με τα πακέτα Σαντέρ (που δε θα τα δουν όπως δεν είδαν και τα πακέτα Ντελόρ) μακριά από τις απαιτήσεις τους και τα συμφέροντά τους.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Ο βασικός παραγωγικός τομέας του νομού μας, αντί να αναπτύσσεται προς όφελος όχι μόνο των αγροτών, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, περιορίζεται και αυτό αντανακλάται στη φθίνουσα εξελικτική πορεία του νομού. Ετσι, λοιπόν αγρότες, εργάτες, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες και γενικότερα κάθε παραγωγικός κλάδος της τοπικής κοινωνίας, οδηγείται στην εξουθενωτική συμπίεση του εισοδήματός του, με αποτέλεσμα να γίνουν όλοι καταδιωκόμενοι από τους χώρους που αποφάσισαν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας στην πρώτη περίοδο της θητείας της φρόντισε να υποβαθμίσει το ρόλο της, να ταυτιστεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Ηρθε σε αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα του Ηλειακού εργαζόμενου λαού. Οι κραυγές αγωνίας των αγροτών στα μπλόκα, των απολυμένων του "Κεράμικα", των αγωνιζόμενων οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, δεν την ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα. Δε στάθηκε στο πλευρό τους συμπαραστάτης και συναγωνιστής. Βρέθηκε όμως στο πλευρό της τοπικής οικονομικής ολιγαρχίας και όχι μόνο. Λειτούργησε σαν κυβερνητικός υπάλληλος και διαχειριστής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Η αναπτυξιακή πρόταση της ΝΑΣ στηρίζεται στις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο νομός Ηλείας, όπως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και προώθησή τους στην εσωτερική και ξένη αγορά, στον τομέα του τουρισμού, στη βιομηχανική ανάπτυξη, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Απαιτούνται έργα υποδομής, όπως φράγματα για την αξιοποίηση των υδάτων το Αλφειού, αρδευτικά φράγματα, συνεταιριστικά συσκευαστήρια για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, περιφερειακή αγορά, κατασκευή πολιτικού αεροδρομίου κλπ. Απαιτείται ανάπτυξη σε αντίθετη κατεύθυνση, φιλολαϊκή, που δεν μπορεί να την εφαρμόσει μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διαχειριστής της ευρωκυβερνητικής πολιτικής αλλά μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγωνιστική - διεκδικητική, που θα αντιστέκεται μαζί με το λαό και θα δρα για το δικό του συμφέρον.

Η εκλογική στήριξη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας θα πολλαπλασιάζει τη δύναμη του λαού, θα είναι τροχοπέδη στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αναγκαίο να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και κάθε συναίνεση σ' αυτήν.

Ρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ