Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΓΚΟΥΡΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Καταδικάστε τους, πολλαπλασιάστε τη δύναμή σας!

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Δεν έκλεισε ακόμα τέσσερα χρόνια ζωής η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τη λειτουργία της και στο νομό μας, αποδείχτηκε δέσμια ενός βαθιά αντιλαϊκού, αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου, αποπαίδι της κρατικής χρηματοδότησης, φορομπηχτικός μηχανισμός και διοικητικό όργανο για τη διοχέτευση και εφαρμογή της αντιλαϊκής ευρω-κυβερνητικής πολιτικής.

Δε διεκδίκησε αγωνιστικά ούτε μία δραχμή. Επέβαλε πρόσθετους φόρους, ανταποδοτικά τέλη. Δεν αντιστάθηκε στην πολιτική της αποβιομηχάνισης του νομού. Βοήθησε στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του. Αποδέχτηκε το νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση και τον "Καποδίστρια" που καθιέρωσε το πισθάγκωνο δέσιμο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους για μια ανάπτυξη ΕΟΚικών προδιαγραφών με τα πακέτα Σαντέρ (που δε θα τα δουν όπως δεν είδαν και τα πακέτα Ντελόρ) μακριά από τις απαιτήσεις τους και τα συμφέροντά τους.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Ο βασικός παραγωγικός τομέας του νομού μας, αντί να αναπτύσσεται προς όφελος όχι μόνο των αγροτών, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, περιορίζεται και αυτό αντανακλάται στη φθίνουσα εξελικτική πορεία του νομού. Ετσι, λοιπόν αγρότες, εργάτες, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες και γενικότερα κάθε παραγωγικός κλάδος της τοπικής κοινωνίας, οδηγείται στην εξουθενωτική συμπίεση του εισοδήματός του, με αποτέλεσμα να γίνουν όλοι καταδιωκόμενοι από τους χώρους που αποφάσισαν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας στην πρώτη περίοδο της θητείας της φρόντισε να υποβαθμίσει το ρόλο της, να ταυτιστεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Ηρθε σε αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα του Ηλειακού εργαζόμενου λαού. Οι κραυγές αγωνίας των αγροτών στα μπλόκα, των απολυμένων του "Κεράμικα", των αγωνιζόμενων οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, δεν την ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα. Δε στάθηκε στο πλευρό τους συμπαραστάτης και συναγωνιστής. Βρέθηκε όμως στο πλευρό της τοπικής οικονομικής ολιγαρχίας και όχι μόνο. Λειτούργησε σαν κυβερνητικός υπάλληλος και διαχειριστής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Η αναπτυξιακή πρόταση της ΝΑΣ στηρίζεται στις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο νομός Ηλείας, όπως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και προώθησή τους στην εσωτερική και ξένη αγορά, στον τομέα του τουρισμού, στη βιομηχανική ανάπτυξη, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Απαιτούνται έργα υποδομής, όπως φράγματα για την αξιοποίηση των υδάτων το Αλφειού, αρδευτικά φράγματα, συνεταιριστικά συσκευαστήρια για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, περιφερειακή αγορά, κατασκευή πολιτικού αεροδρομίου κλπ. Απαιτείται ανάπτυξη σε αντίθετη κατεύθυνση, φιλολαϊκή, που δεν μπορεί να την εφαρμόσει μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διαχειριστής της ευρωκυβερνητικής πολιτικής αλλά μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγωνιστική - διεκδικητική, που θα αντιστέκεται μαζί με το λαό και θα δρα για το δικό του συμφέρον.

Η εκλογική στήριξη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας θα πολλαπλασιάζει τη δύναμη του λαού, θα είναι τροχοπέδη στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αναγκαίο να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και κάθε συναίνεση σ' αυτήν.

Ρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ