Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΠΑΠ - ΗΣΑΠ
Αγωνιστικό μήνυμα των εργαζομένων

Μ. Κωστόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης Σημίτη είναι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να καταργήσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, είναι οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και τους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία).

Το μήνυμα αυτό έστειλαν και χτες με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ στο χώρο κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν το κοινό μέτωπο των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν, μάλιστα, με διάφορα τερτίπια να τους φέρουν σε αντιπαράθεση, καλλιεργώντας μεθοδικά τη... λογική ότι το συμφέρον του ενός κλάδου είναι δήθεν διαφορετικό από του άλλου! Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι η ΠΑΣΚΕ στο συνδικάτο της ΕΘΕΛ αποφάσισε (!), χωρίς καν να συγκληθεί το ΔΣ, να μη μετάσχει ο κλάδος στις χτεσινές στάσεις εργασίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ), μετά από κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων του χώρου.

Αλλά και οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες των σωματείων ΗΛΠΑΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) και ΗΣΑΠ (ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ), επί της ουσίας αρνούνται τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, με κεντρικό στόχο τη συγκρότηση ενιαίου και 100% δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος από το 1992, την οποία υποστήριζε τότε και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη του, που σήμερα κατέχουν υπουργικούς και βουλευτικούς θώκους (Ε. Γιαννόπουλος, Χρ. Πρωτόπαππας, Λ. Κανελλόπουλος κ.ά.).

Πάντως, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που άρχισαν χτες με τις στάσεις εργασίας, 10 π.μ. - 4 μ.μ. στα ΗΛΠΑΠ και 12 μ. - 5 μ.μ. στους ΗΣΑΠ (σ.σ.: Σε ένδειξη καλής θέλησης οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ περιόρισαν τη στάση εργασίας, που έληγε χτες τα μεσάνυχτα).

Ο Μ. Κωστόπουλος

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα τρόλεϊ, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο "Γκλόρια", ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης Σημίτη είναι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να καταργήσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων και τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους και θα σταθεί στο πλευρό τους.

O πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Θ. Κορδός,κατήγγειλε τον "ομογάλακτο πολιτικά" πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Α. Κολλά,για "διασπαστική τακτική" και για "ξεπούλημα κεκτημένων", ενώ είπε ότι οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ "θα δώσουν τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση", προαναγγέλλοντας πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Τετάρτη. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι, αν και ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, θα καθορίσει τη στάση του στις δημοτικές εκλογές ανάλογα με τη στήριξη ή όχι του αγώνα των εργαζομένων από το κόμμα του!

Ο Χρ. Σταμούλος,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών και των εργαζομένων, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά, αντίθετα, είναι το "βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης". Αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων, προτείνοντας την έναρξη, από αύριο κιόλας, προγράμματος κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις και πορείες, καθημερινές συσκέψεις όλων των σωματείων, ενημέρωση του επιβατικού κοινού κλπ. Καταλήγοντας κάλεσε το ΕΚΑ ν' αφήσει "τα μισόλογα" και να συντονίσει τον αγώνα.

Ο πρόεδρος της ΟΥΠΑΕ, Γ. Ορφανίδης,είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την πορεία που έχουν χαράξει και προανήγγειλε αγωνιστικό πρόγραμμα ανάλογο του 1992.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της ΝΑΣ για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ στην Αθήνα και ο Δ. Μπέης,υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ