Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική απόφαση της ΕΙΝΑΠ

Οι γιατροί αποφάσισαν πενθήμερη απεργία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να μη δουλέψουν απλήρωτοι μετά τις 22 του Σεπτέμβρη

Χτες, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία", η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε πενθήμερη απεργία μέχρι την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη και την ίδια μέρα νέα Γενική Συνέλευση. Επίσης, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν σήμερα, ώρα 12μ., στη συγκέντρωση στον "Ευαγγελισμό".

Η χτεσινή συνέλευση ήταν μαζική και το κλίμα αγωνιστικό. Δε συζητήθηκε μόνο το θέμα των εφημεριών, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Προβλήματα που θα οξυνθούν με το νέο τρόπο εφημέρευσης. Οι γιατροί συμφώνησαν να μη δεχτούν να προσφέρουν απλήρωτη εργασία από τις 22 Σεπτέμβρη και μετά. Ο Παύλος Πολάκης,από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, διαπίστωσε ότι από την αρχή της χρονιάς οι γιατροί εργάζονται "με έναντι" και πρότεινε: "Να δουλεύουμε μέχρι την ημέρα που θα μας πληρώνουν".

Οι γιατροί τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι και με άλλους κλάδους εργαζομένων. Η Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, επισήμανε ότι βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη όλους τους κλάδους των εργαζομένων και όχι μόνο τους γιατρούς. "Θα ήταν ολέθριο τώρα να απομακρυνθούμε", είπε. Ο Α. Καραβάς,από τον "Ερυθρό", σημείωσε ότι η απεργία των γιατρών δεν αφορά μόνο την "τσέπη τους". Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 10%, προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία γίνονται με το σταγονόμετρο, οι υπερωρίες δεν καταβάλλονται. Από την άλλη, τα ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα παρουσιάζουν αύξηση κερδών.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας, Δ. Παππάς,και η αντιπρόεδρος, Λ. Μεθωνιού,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο Δ. Παππάς είπε ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνει συζήτηση για τις δαπάνες λειτουργίας των Νοσοκομείων. Τρία Νοσοκομεία, όπως είναι το Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο "Ευαγγελισμός" και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, που αποτελούν τον "κορμό" των Ιδρυμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Η συζήτηση "άναψε" όταν πήραν το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Β. Λαοπόδης,και ο Θαν. Νησιώτης,οι οποίοι υποστήριξαν ότι με το νέο μισθολόγιο οι γιατροί πήραν σοβαρές αυξήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη που έδωσε χτες στα "Νέα" υπογράμμιζε ότι οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι κατά 90% από το νέο μισθολόγιο. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε κι άλλες αντιδράσεις και ο Β. Λαοπόδης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η διαπίστωση που έκανε στην εφημερίδα αποτελεί... προσωπική του άποψη.

Στον "Ευαγγελισμό"

Πρόσκληση συμμετοχής στη σημερινή Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού" έστειλε η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου σε όλους τους γιατρούς και υγειονομικούς φορείς, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τους υποψήφιους νομάρχες.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στο Δώμα του "Ευαγγελισμού" και ώρα 12μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ