Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κόκκινα Πνευστά" για επαναστατικά όνειρα

Μια διαφορετική ορχήστρα από τη Δανία με 27 άνδρες και γυναίκες, μη επαγγελματίες μουσικούς

Δεν είναι μόνο το όνομα της Ορχήστρας, "Κόκκινα Πνευστά",δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί, ούτε απλά επειδή η διάθεση να μεταφέρουν τα επαναστατικά μηνύματα μέσα από τη μουσική είναι τόσο έντονη. Δεν είναι μόνο αυτά που τους κάνουν ξεχωριστούς. Κυρίως είναι το γεγονός ότι είναι εργάτες, οικοδόμοι, πυροσβέστες, καθηγητές, ακροβάτες, που η καρδιά τους επιθυμεί, η φλόγα τους δημιουργεί, τα μάτια τους λαχταρούν. Είκοσι επτά άνδρες και γυναίκες από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, με ενεργό συμμετοχή στο συνδικάτο τους, ένωσαν την αγάπη τους για την επαναστατική μουσική γιατί μέσα από αυτή ελπίζουν ότι θα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο σε ένα καλύτερο αύριο.

Τα "Κόκκινα Πνευστά" θα είναι μαζί μας, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αύριο, στην Κεντρική Εξέδρα, στις 8 το βράδυ.Χώρα προέλευσής τους, η Δανία. Πριν 17 χρόνια περίπου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια Ορχήστρα για να μην υπάρχει το κενό της μουσικής κάλυψης της μεγαλύτερης εργατικής γιορτής, της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Επειδή λόγω της γενικής απεργίας δε θα υπήρχε επαγγελματική ορχήστρα να παίζει τα επαναστατικά τραγούδια, στις εκδηλώσεις, δημιουργήθηκαν τα "Κόκκινα Πνευστά".

"Δεν είναι χόμπι - επισημαίνει ο Στιγκ Μακ Κρίστενσεν,οικοδόμος στο επάγγελμα - βγαίνει μέσα από την καρδιά μας. Θέλουμε να παίζουμε τα επαναστατικά τραγούδια για κάθε συνδικάτο ή κάθε πολιτική επαναστατική κίνηση. Κανείς μας, πλην από δυο, δεν είμαστε μουσικοί, όλοι κάνουμε κάποιες άλλες δουλιές, αλλά αγαπάμε πολύ την ορχήστρα και το σκοπό για τον οποίο έγινε. Οι μισοί τουλάχιστον στην πατρίδα μας θεωρούμαστε σοσιαλιστές, για αυτό και η αποδοχή της Ορχήστρας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Παίζουμε ορχηστρικά κομμάτια, κυρίως από τη Δανική παράδοση, που κοντεύει να εξαφανιστεί, εργατικά, κομμουνιστικά τραγούδια, τα οποία όμως είναι τόσο γνωστά, που τραγουδά ο κόσμος από κάτω, όπου κι αν παίζουμε. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού κινήματος στη Δανία έχει αναπτύξει κομμουνιστική συνείδηση, έστω κι αν αυτό δεν εκφράζεται εκλογικά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει μόνο δύο αντιπροσώπους στη Βουλή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δυναμώσει ξανά".

Η Μέι Ελ Μπαζ,η οποία μέχρι τα 40 της χρόνια ήταν ακροβάτρια σε τσίρκο και ταυτόχρονα έπαιζε τρομπέτα, είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας και μέλος της Ορχήστρας. Εκ μέρους όλων των συντελεστών μιλάει για τον ενθουσιασμό τους που θα παίξουν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.Μιλάει επίσης για τη συμμετοχή της χώρας της στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ με υλικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, που αποδεικνύουν τόσο τη δράση του όσο και τη στάση του απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο Κάρστεν Μπιέλεφελατ.Τα "κόκκινα Πνευστά" θα ερμηνεύσουν επίσης δύο έργα του Μίκη Θεοδωράκη,σε διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ