Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιο το δράμα της υπόθεσης Κλίντον

Εκείνο, που με εκπλήσσει σχετικά με τις σεξουαλικές ασχολίες και επιδόσεις του Κλίντον, είναι η επιπολαιότητα, με την οποία βλέπει και κρίνει την όλη υπόθεση ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Τόσο στην Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι πολλοί εκείνοι, που μιλούν, με παιγνιώδη διάθεση, για "τσιλημπουρδήματα" του πλανητάρχη.

Είδα αναγραφόμενη σε δημοσιογραφικά έντυπα αυτήν ακριβώς τη λέξη: "Τσιλημπουρδήματα". Και παράλληλα διάβασα σ' εφημερίδες και άκουσα στην τηλεόραση, να λέγονται, ακόμα και από χείλη πολιτικών και λοιπών σοβαρών, κατά τεκμήριο, ανθρώπων, αυτά τα ελαφρά και επιπόλαια:

- Ε, και τι έγινε; Εμπλεξε κι αυτός, σαν άνθρωπος, με μια νεαρή, λαχταριστή κοπέλα. Και γλέντησε μαζί της, όπως τον ευχαριστούσε. Και λοιπόν; Μ' αυτά θ' ασχολούμαστε τώρα;

Και δεν αναλογίζονται, όσοι σκέφτονται έτσι, τις τεράστιες συνέπειες, πολιτικές, οικονομικές, και άλλες, που είχε αυτό το σκαμπρόζικο γλεντάκι του Αμερικανού Προέδρου. Γιατί είχε αυτές τις συνέπειες; Αυτό δεν έπρεπε να μας εμβάλει όλους σε βαθιές σκέψεις;

Το γιατί, πρέπει να το αναζητήσουμε, κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός, ότι αυτός ο άνθρωπος, που λέγεται Κλίντον, ανέβηκε τόσο ψηλά, κατέλαβε μια θέση, που σήμερα δεν έχει κανένας άλλος άνθρωπος στην οικουμένη. Αυτό δεν έπρεπε να του δημιουργήσει μια τεράστια υποχρέωση; Δεν έπρεπε, να τον κάνει, να συναισθανθεί, ότι είχε χρέος, να φερθεί σαν πρότυπο ανθρώπου;

Και αυτός πώς φέρθηκε; Σαν ένας κοινός ανθρωπάκος ή μάλλον παλιανθρωπάκος. Σαν ένας ευτελής εραστής, σαν αυτούς, που ο λαός μας τους αποκαλεί "γκόμενους". Και χειρότερα. Εκανε τα κέφια του με την κοπέλα - αυτής τη θέση και την κατάσταση θα εξετάσω αργότερα - και όταν αποκαλύφθηκαν τα καμώματά του, αντέδρασε, όπως δε θ' αντιδρούσε ένας λαϊκός, αγράμματος τύπος "γκόμενου":

- Ποιο είναι αυτό το τσουλί; Δεν την ξέρω. Μ' αυτήν θ' ασχολούμαι τώρα; Αφήστε με ήσυχο...

Ντροπή! Ο άνθρωπος, ο επικεφαλής όλων των ανθρώπων, ο μέγας και πολύς πλανητάρχης, φέρθηκε, κατά τον χειρότερο τρόπο, απέναντι σ' ένα ανθρώπινο πλάσμα! Να, το δράμα, που έζησε και ζει σήμερα η ανθρωπότητα!

Θα πω λίγα και για την άλλη μορφή του δράματος. Τη νεαρή Μόνικα. Αυτή, όσα σφάλματα κι αν έκανε, όσο κι αν δεν αντέδρασε, όπως θα έπρεπε, στα καμώματα του προϊσταμένου της, έχει ένα ελαφρυντικό. Αυτό πιστεύω. Δηλαδή, πιστεύω, ότι τον αγάπησε αυτόν τον άνθρωπο.

Την είδα σε μια σκηνή, που προβλήθηκε κατά κόρον στη μικρή οθόνη. Ο Κλίντον είναι σε μια συγκέντρωση, κυρίως γυναικών. Και σε μια στιγμή, μια νεαρή - αυτή ήταν η Μόνικα, που δεν είχε προσληφθεί ακόμα στον Λευκό Οίκο - χιμάει και αγκαλιάζει τον Κλίντον. Στο αγκάλιασμά της και στη μορφή της, που πήρε μια γλυκιά, θεσπέσια έκφραση, διέκρινα το αίσθημα. Διέκρινα τον έρωτα.

Πιστεύω, ότι θα ήμασταν δίκαιοι, αν λέγαμε για τη νεαρή: Αφέονται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι πολύ ηγάπησε. Αυτός δεν ένιωσε ίχνος αισθήματος.

Και σκέφτομαι, τι έχει πει ο Ινδός Γκάντι:

- Καταδικάζω τον πλούτο δίχως κόπο, και το σεξ δίχως αίσθημα.

Και φαίνεται, ότι και τα δύο αυτά, τα καταδικαστέα από τον Ασιάτη σοφό, τα έχει η πλειονότητα της σημερινής άρχουσας τάξης.

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ