Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσεί η δημόσια υγεία

Περιοδεία του υποψήφιου προέδρου της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά Σπύρου Χαλβατζή στο "Αρεταίειο" και το "Αιγινήτειο"

Τις τραγικές ελλείψεις στο λεγόμενο μάχιμο, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τις δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, όπως και τη μη επαρκή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, διαπίστωσε, για ακόμη μια φορά, ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αιγινήτειο" και "Αρεταίειο",ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ.

Σε όλους τους χώρους, οι εργαζόμενοι, υποδέχονταν τον υποψήφιο της ΝΑΣ, με το χαμόγελο στα χείλη. Οι περισσότεροι ήθελαν να ακούσουν και την άλλη άποψη. Αυτή που δεν προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ρωτούσαν για όλα τα ζητήματα: Για την παιδεία και την υγεία, αλλά και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ίδιοι.

Ο Σπ. Χαλβατζής, ξεκίνησε την περιοδεία από το "Αιγινήτειο", το οποίο έχει χτιστεί το 1897 (!) και εξακολουθεί να στεγάζει μέχρι σήμερα (με την ίδια περίπου διαρρύθμιση χώρων) νοσοκομείο του 21ου αιώνα. Εκεί, αφού μίλησε με τους εργαζόμενους, παρατήρησε ότι, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας (νομικό καθεστώς) των νοσοκομείων αυτών, τα προβλήματα δεν είναι τόσο οξυμένα όσο στα υπόλοιπα νοσοκομεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να λυθούν. "Φέτος λιγόστεψαν, κάπως, τα προβλήματα, αφού μετά από πολλά χρόνια ήρθαν μερικοί εργαζόμενοι", είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Τα ίδια παρατήρησε και στο "Αρεταίειο" νοσοκομείο. Εκεί μάλιστα, τραγική ήταν η εικόνα που συνάντησε ο υποψήφιος της ΝΑΣ, στο τμήμα που γίνονται οι βιοψίες. Το τμήμα αυτό στεγάζεται σε ένα χώρο που μοιάζει πιο πολύ με αποθήκη, παρά με ιατρικό εργαστήριο... Φάκελοι αρχείου και κούτες, συνθέτουν το σκηνικό του ιατρείου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα στεγνωτήρια και τα πλυντήρια του νοσοκομείου, που στεγάζονται σε ανήλιαγα υπόγεια. "Πότε θα βγούμε στο "φως";", ρώτησε με νόημα ο Σπ. Χαλβατζής τις εργάτριες. Και συνέχισε: "Αν κάνουμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί και δυναμώσουν οι φωνές αντίστασης, τότε και αυτοί θα αναγκαστούν να ανασκουμπωθούν. Θα αναγκαστούν να πάρουν υπόψη και τις φωνές αυτές".

Εκεί, μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν, όχι μόνο το νοσοκομείο, αλλά και τους ίδιους τους εργάτες. "Μα πώς είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνονται νέοι στη δουλιά;", ρωτούσαν οι εργάτριες. "Είναι φανερό ότι θέλουν την ιδιωτικοποίηση, θέλουν την υγεία να λειτουργεί με βάση αυτή τη λογική", ήταν η αυτόματη απάντηση του Σπ. Χαλβατζή. "Γι' αυτό και εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί μια απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Αλλωστε, η καλύτερη "επένδυση" για τους εργαζομένους είναι η ψήφος", επισήμανε ο υποψήφιος της ΝΑΣ. Και κατέληξε δίνοντας το στίγμα: "Θα στείλουμε το μήνυμα που πρέπει; Δηλαδή, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του αγώνα. Οι δυνάμεις που παλεύουν. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να υποσχεθούμε. Παρά μόνο την πάλη μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ