Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινός εξωραϊσμός σε απεργιακό φόντο

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για θέματα υγείας, στην οποία δε συζητήθηκε το θέμα των εφημεριών, γιατί δεν "υπάρχει καμία βάση για τις κινητοποιήσεις", δήλωσε ο Κ. Γείτονας

Με συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις εφημερίες και να καταστήσει επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Την ώρα που οι νοσοκομειακοί γιατροί των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις και τους προβλημάτιζε σοβαρά η λειτουργία των νοσοκομείων μετά τις περικοπές, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι "συναρμόδιοι υπουργοί που ασκούν πολιτικές υγείας" θεώρησαν ανάξιο λόγου το θέμα αυτό και - σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών - δε συζητήθηκε καν στη δίωρη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Κ. Γείτονας είπε: "Το θέμα των εφημεριών δεν το συζητήσαμε, δεν ήταν θέμα της σημερινής σύσκεψης. Αλλωστε, για το θέμα των εφημεριών έχουμε κάνει, ως κυβέρνηση, δηλώσεις και έχω πει τις απόψεις μου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία βάση για τις κινητοποιήσεις. Συνεπώς δεν ήταν και θέμα της σημερινής σύσκεψης".

Κατά τα άλλα οι υπουργοί ήταν γαλαντόμοι στις δηλώσεις τους για τη "θετική κατεύθυνση των μέτρων και των πολιτικών", που έχει πάρει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Στη χτεσινή σύσκεψη - η οποία ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με τον Κ. Γείτονα - συζητήθηκαν και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας (ΕΦΥ) "ύστερα από κοινωνικό διάλογο" και η Δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση, μ' άλλα λόγια, επαναφέρει τον ΕΦΥ, που θα σημάνει περαιτέρω μείωση των παροχών και των υπηρεσιών, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει στα λόγια ότι η ενιαιοποίηση των παροχών θα γίνει προς "τα πάνω". Για την ακρίβεια η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των πόρων της υγείας στη λογική "της καλύτερης αξιοποίησης".

Ομως αυτή η λογική θα οδηγεί σε περικοπές, αλλά και σε επιβαρύνσεις των χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Λόγου χάρη, το Μητρώο Ασφαλισμένων θα συνοδευτεί από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, που μεταφράζεται σε δραστική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σε επιβάρυνσή τους. Ο ακριβής καθορισμός των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

Εκτός απ' τις παραπάνω πλευρές η χτεσινή σύσκεψη ήταν και μια επιχείρηση εξωραϊσμού της πολιτικής της κυβέρνησης, για να υπερκεραστούν οι έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν τις επιλογές της στην υγεία και στην Πρόνοια, όπου διαλύονται υπηρεσίες χωρίς να αντικαθίστανται με τίποτε (Π.Χ. τα 62 Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ).

Απ' την άλλη μεριά τα μεγαλεπήβολα εκσυγχρονιστικά σχέδια, όπως τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - που θα κάλυπταν, δήθεν, τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης - φαίνεται να μην "περπατούν" ούτε σε πιλοτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Γείτονας, αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε ότι συζητήθηκε το θέμα των Δικτύων στη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πήραν μέρος: οι υπουργοί Υγείας Κ. Γείτονας,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,οι υφυπουργοί Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης και Θ. Κοτσώνης,Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης,Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ