Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σκληρές αλήθειες" από την ΟΛΜΕ

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται η ΟΛΜΕ σε μαθητές και γονείς, προκειμένου να απαντήσει στην... ιλουστρασιόν προπαγάνδα που έχει οργανώσει η κυβέρνηση για να διαφημίσει και να ωραιοποιήσει την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η ΟΛΜΕ, αφού εύχεται για τη νέα χρονιά, παραθέτει με τη μορφή ερωταποκρίσεων τις "σκληρές αλήθειες για το "Ενιαίο Λύκειο"".

Στο τετρασέλιδο κείμενο η ΟΛΜΕ αναφέρεται στις διάφορες πτυχές της "μεταρρύθμισης" καταλήγοντας στο ότι ένα μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα με δυναμικά κοινωνικά στηρίγματα "είναι η μοναδική μας ελπίδα, απέναντι σε μια καθημερινή γενικευμένη επίθεση στα κοινωνικά, μορφωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των νέων, των εκπαιδευτικών και του κόσμου της εργασίας".

Ανάμεσα σε άλλα, η ΟΛΜΕ αναφέρεται στο χαρακτήρα του "Ενιαίου Λυκείου" για το οποίο λέει ότι "η ένταση των εξετάσεων που καθιερώνονται γίνεται αυτοσκοπός πλέον σε όλη τη διαδρομή του Λυκείου", στις εξαγγελίες για "νέα μαθήματα", επισημαίνει ότι "γίνεται λαθροχειρία επισήμως από το υπουργείο Παιδείας" σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εξετάσεων, κάνοντας λόγο για πανελλαδικές εξετάσεις σε 26-27 μαθήματα, στο μύθο της "ανοιχτής Πρόσβασης" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης απαντά στα ερωτήματα για την αύξηση της παραπαιδείας, τις εξαγγελίες για "ενισχυτική διδασκαλία" και αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από τα ΤΕΕ, για την οποία τονίζει πως "όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Τεχνολογική και Επαγγελματική μόρφωση, αλλά αντίθετα θα καταλήξει σε μια δεύτερη επαγγελματική ταχύτητα για όσους χάνουν ή δεν μπορούν ν' ανέβουν στο τρένο του "Ενιαίου Λυκείου", οδηγώντας τους μαθητές στο μονόδρομο των ΙΕΚ".

Η ΟΛΜΕ, αναφερόμενη στη στάση της απέναντι στη "μεταρρύθμιση", επισημαίνει πως "το κίνημα των καθηγητών απαιτεί ένα ριζικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των νέων και της κοινωνικής πλειοψηφίας". Οι κεντρικές ιδέες αυτού του μετασχηματισμού είναι: Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους νέους, ανάπτυξη ενός ενιαίου λυκείου, μορφωτικά αυτόνομου, που θα παρέχει στους μαθητές άρτια γενική μόρφωση και ταυτόχρονα τεχνολογικές - επαγγελματικές δεξιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ