Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Διαχείριση απορριμμάτων: Καθαρή πόλη με τη συμμετοχή του δημότη

"Η πόλη που διεκδικούμε μπορεί να είναι μια πόλη καθαρή", σημειώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" στο πρόγραμμα δράσης της για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με μία προϋπόθεση όμως, η οποία τίθεται ρητά από το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή: "Τη δραστήρια συμμετοχή του δημότη, στα πλαίσια μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου και με δημοτικό εξοπλισμό, ώστε να διαφυλαχτεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας όλου του τομέα της καθαριότητας".

Το σύνθετο ζήτημα της καθαριότητας δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στην τακτική αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Αναφέρεται γενικότερα στην αισθητική των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων. Ετσι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" σημειώνει ότι "η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί την ύπαρξη και στήριξη ενός συνολικότερου περιφερειακού σχεδιασμού στην κλίμακα όλης της Αττικής".

Σε αυτό το πλαίσιο βασικός στόχος του συνδυασμού για τη νέα δημοτική περίοδο είναι η ενεργός στήριξη του περιφερειακού σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για την Αττική, με άξονες:

  • Τη μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίησή τους και τη διαλογή στην πηγή,την ασφαλή και ορθολογική μεταφορά, τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, την κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Να σημειώσουμε ότι η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" έχει εκδηλώσει ήδη και υπογραμμίζει και στο πρόγραμμά της την πλήρη αντίθεσή της στην καύση των απορριμμάτων.
  • Την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση και κατοχύρωση μιας εθνικής πολιτικής για την ανακύκλωση,που θα δίνει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και θα καθορίζει συγκεκριμένα ποσοστά ανακύκλωσης για τα χρήσιμα υλικά, με τη βοήθεια κινήτρων και αντικινήτρων.
  • Την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων.
  • Τη συμμετοχή του δήμου σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή χρήσιμων υλικών: ανακύκλωση με τη συμμετοχή του δημότη.
  • Την ανάληψη ενεργητικής πρωτοβουλίας για την κατασκευή και λειτουργία από τον ΕΣΔΚΝΑ του 2ου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων,που προβλέπεται να καλύψει το 75% των απορριμμάτων του δήμου.
  • Τη γενίκευση της μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων και τη βελτιστοποίηση των διαδρομών συλλογής.
  • Την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος συλλογής και απομάκρυνσης των ογκωδών αντικειμένων. Ειδική μέριμνα επιβάλλεται για την ασφαλή συγκέντρωση και διαχείριση των τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων.
  • Τη συστηματική επισήμανση και απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και σκαφών.
  • Τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των μικροαπορριμμάτων.
  • Τον συστηματικό οδοκαθαρισμό και το πλύσιμο των δρόμων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το καθάρισμα υπαίθριων κοινοχρήστων χώρων και των ελεύθερων οικοπέδων.
  • Τη δημιουργία Γραφείου Οικολογικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων,για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του δημότη.
  • Και ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών του δήμου για να καταλάβουν οι κάτοικοι της πόλης ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι εφικτοί.

ΑΥΡΙΟ: Για τον πολιτισμό


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ