ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινός εξωραϊσμός σε απεργιακό φόντο

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για θέματα υγείας, στην οποία δε συζητήθηκε το θέμα των εφημεριών, γιατί δεν "υπάρχει καμία βάση για τις κινητοποιήσεις", δήλωσε ο Κ. Γείτονας

Με συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις εφημερίες και να καταστήσει επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Την ώρα που οι νοσοκομειακοί γιατροί των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις και τους προβλημάτιζε σοβαρά η λειτουργία των νοσοκομείων μετά τις περικοπές, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι "συναρμόδιοι υπουργοί που ασκούν πολιτικές υγείας" θεώρησαν ανάξιο λόγου το θέμα αυτό και - σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών - δε συζητήθηκε καν στη δίωρη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Κ. Γείτονας είπε: "Το θέμα των εφημεριών δεν το συζητήσαμε, δεν ήταν θέμα της σημερινής σύσκεψης. Αλλωστε, για το θέμα των εφημεριών έχουμε κάνει, ως κυβέρνηση, δηλώσεις και έχω πει τις απόψεις μου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία βάση για τις κινητοποιήσεις. Συνεπώς δεν ήταν και θέμα της σημερινής σύσκεψης".

Κατά τα άλλα οι υπουργοί ήταν γαλαντόμοι στις δηλώσεις τους για τη "θετική κατεύθυνση των μέτρων και των πολιτικών", που έχει πάρει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Στη χτεσινή σύσκεψη - η οποία ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με τον Κ. Γείτονα - συζητήθηκαν και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας (ΕΦΥ) "ύστερα από κοινωνικό διάλογο" και η Δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση, μ' άλλα λόγια, επαναφέρει τον ΕΦΥ, που θα σημάνει περαιτέρω μείωση των παροχών και των υπηρεσιών, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει στα λόγια ότι η ενιαιοποίηση των παροχών θα γίνει προς "τα πάνω". Για την ακρίβεια η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των πόρων της υγείας στη λογική "της καλύτερης αξιοποίησης".

Ομως αυτή η λογική θα οδηγεί σε περικοπές, αλλά και σε επιβαρύνσεις των χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Λόγου χάρη, το Μητρώο Ασφαλισμένων θα συνοδευτεί από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, που μεταφράζεται σε δραστική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σε επιβάρυνσή τους. Ο ακριβής καθορισμός των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

Εκτός απ' τις παραπάνω πλευρές η χτεσινή σύσκεψη ήταν και μια επιχείρηση εξωραϊσμού της πολιτικής της κυβέρνησης, για να υπερκεραστούν οι έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν τις επιλογές της στην υγεία και στην Πρόνοια, όπου διαλύονται υπηρεσίες χωρίς να αντικαθίστανται με τίποτε (Π.Χ. τα 62 Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ).

Απ' την άλλη μεριά τα μεγαλεπήβολα εκσυγχρονιστικά σχέδια, όπως τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - που θα κάλυπταν, δήθεν, τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης - φαίνεται να μην "περπατούν" ούτε σε πιλοτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Γείτονας, αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε ότι συζητήθηκε το θέμα των Δικτύων στη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πήραν μέρος: οι υπουργοί Υγείας Κ. Γείτονας,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,οι υφυπουργοί Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης και Θ. Κοτσώνης,Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης,Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.

Αγωνιστική απόφαση της ΕΙΝΑΠ

Οι γιατροί αποφάσισαν πενθήμερη απεργία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να μη δουλέψουν απλήρωτοι μετά τις 22 του Σεπτέμβρη

Χτες, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία", η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε πενθήμερη απεργία μέχρι την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη και την ίδια μέρα νέα Γενική Συνέλευση. Επίσης, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν σήμερα, ώρα 12μ., στη συγκέντρωση στον "Ευαγγελισμό".

Η χτεσινή συνέλευση ήταν μαζική και το κλίμα αγωνιστικό. Δε συζητήθηκε μόνο το θέμα των εφημεριών, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Προβλήματα που θα οξυνθούν με το νέο τρόπο εφημέρευσης. Οι γιατροί συμφώνησαν να μη δεχτούν να προσφέρουν απλήρωτη εργασία από τις 22 Σεπτέμβρη και μετά. Ο Παύλος Πολάκης,από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, διαπίστωσε ότι από την αρχή της χρονιάς οι γιατροί εργάζονται "με έναντι" και πρότεινε: "Να δουλεύουμε μέχρι την ημέρα που θα μας πληρώνουν".

Οι γιατροί τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι και με άλλους κλάδους εργαζομένων. Η Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, επισήμανε ότι βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη όλους τους κλάδους των εργαζομένων και όχι μόνο τους γιατρούς. "Θα ήταν ολέθριο τώρα να απομακρυνθούμε", είπε. Ο Α. Καραβάς,από τον "Ερυθρό", σημείωσε ότι η απεργία των γιατρών δεν αφορά μόνο την "τσέπη τους". Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 10%, προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία γίνονται με το σταγονόμετρο, οι υπερωρίες δεν καταβάλλονται. Από την άλλη, τα ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα παρουσιάζουν αύξηση κερδών.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας, Δ. Παππάς,και η αντιπρόεδρος, Λ. Μεθωνιού,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο Δ. Παππάς είπε ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνει συζήτηση για τις δαπάνες λειτουργίας των Νοσοκομείων. Τρία Νοσοκομεία, όπως είναι το Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο "Ευαγγελισμός" και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, που αποτελούν τον "κορμό" των Ιδρυμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Η συζήτηση "άναψε" όταν πήραν το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Β. Λαοπόδης,και ο Θαν. Νησιώτης,οι οποίοι υποστήριξαν ότι με το νέο μισθολόγιο οι γιατροί πήραν σοβαρές αυξήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη που έδωσε χτες στα "Νέα" υπογράμμιζε ότι οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι κατά 90% από το νέο μισθολόγιο. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε κι άλλες αντιδράσεις και ο Β. Λαοπόδης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η διαπίστωση που έκανε στην εφημερίδα αποτελεί... προσωπική του άποψη.

Στον "Ευαγγελισμό"

Πρόσκληση συμμετοχής στη σημερινή Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού" έστειλε η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου σε όλους τους γιατρούς και υγειονομικούς φορείς, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τους υποψήφιους νομάρχες.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στο Δώμα του "Ευαγγελισμού" και ώρα 12μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρνούνται συμμετοχή σε επικίνδυνα προγράμματα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν απεργία μέχρι και την Τρίτη

Αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων εφημεριών, που σχεδιάζουν ορισμένοι πρόεδροι Νοσοκομείων κατόπιν πιέσεων που δέχονται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας μέχρι την επόμενη Τρίτη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς", που θα βρίσκεται σε γενική εφημερία. Επίσης δεν αποκλείεται να καταλάβουν και το Νοσοκομείο "Αγ. Δημήτριος", αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως ο πρόεδρος του νοσοκομείου, χωρίς καν να καλέσει σε συνεδρίαση το ΔΣ, αποφάσισε και έφερε προς έγκριση στην Επιστημονική Επιτροπή ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών, συρρικνωμένο επικίνδυνα, στα πλαίσια των κονδυλίων που ενέκρινε η κυβέρνηση.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται, μέχρι και χτες κανένα μέλος Επιστημονικής Επιτροπής νοσοκομείου δεν έδειχνε διατεθειμένο να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης προγράμματος εφημεριών, που θα καθιστά επισφαλή και επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων. Χτες η ΕΝΙΘ έστειλε εξώδικο στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, με το οποίο ζητά να ανακοινωθεί στους γιατρούς με ποιο πρόγραμμα θα εφημερεύουν από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι τα κονδύλια που εγκρίθηκαν (μειωμένα έως και 60%) από τα αρμόδια υπουργεία αρκούσαν για την κάλυψη των εφημεριών έως και τις 15 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι χτες. Δεδομένη πάντως είναι η θέση των γιατρών να μην εφημερεύουν στο εξής, αν δε διασφαλιστεί ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών.

Στο μεταξύ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ανακοίνωσή της, αλλά και σύσσωμοι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, που παίρνουν μαζικά μέρος στις ΓΣ, δηλώνουν αγανακτισμένοι με τη στάση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) και καταγγέλλουν την ηγεσία της για συμβιβαστική τακτική, που ως απώτερο στόχο έχει να καπελώσει τις κινητοποιήσεις και να τις οδηγήσει σε εκτόνωση.

Αλληλεγγύη απ'τους φοιτητέςτης Ιατρικής

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών, των μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και των ειδικευομένων, που βρίσκονται στη δεύτερη βδομάδα απεργίας, τάσσονται πλέον και οι φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες, μετά από πρόταση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,ομόφωνα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλουν τις περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αναφορικά με τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί την ισοπέδωση του εισοδήματος των γιατρών παράλληλα με τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής ζητά αύξηση των δαπανών ώστε να καλυφθούν άμεσα τα προγράμματα εφημεριών που είχαν καταθέσει οι Επιστημονικές Επιτροπές των νοσοκομείων, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Πράσινο φως" για αντιμεταρρύθμιση

Το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση, να προχωρήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας", έδωσε η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), που συνήλθε χτες.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, γιατί διαπνέεται από αντιμεταρρυθμιστικό πνεύμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα, στην "έκφραση γνώμης" η ΟΚΕ ζητά για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργήσουν "όλο το φάσμα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (κέντρα ψυχικής υγείας, συμβουλευτικούς σταθμούς, ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες και άλλου είδους θεραπευτικές υπηρεσίες)".

Πεντάωρη στάση στο ΕΚΑΒ

Πεντάωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (4.30μ.μ. - 9.30μ.μ.) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της επαγγελματικής σχολής διασωστών (πλήρωμα ασθενοφόρων). Σύμφωνα με τον Χ. Κερεμετζίδη, μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Κέντρου, η σχολή, που είναι διετούς φοιτήσεως, έπρεπε να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Μολονότι υπάρχουν η κτιριακή υποδομή και οι εκπαιδευτές, εντούτοις δεν έχει εγκριθεί κονδύλι για τη λειτουργία της.

Λεζάντα 2ου

Στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ