ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", στο αμαξοστάσιο των ΗΣΑΠ

Το αμαξοστάσιο των ΗΣΑΠ, στον Πειραιά, ένα χώρο στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Σαλπέα.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον υποψήφιο για τους κινδύνους που εγκυμονούν, τόσο το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για τις αστικές συγκοινωνίες, όσο και ο νέος κανονισμός εργασίας, μέσω του οποίου επιχειρείται η κατάργηση του οχτάωρο και του πενθήμερου. Επίσης, η προωθούμενη κατάργηση των πράσινων λεωφορείων, εκτός από τη μείωση των οργανικών θέσεων στους ΗΣΑΠ, θα καταργήσει και ένα σημαντικό επικοινωνιακό μέσο που συνδέει με ποιοτικό τρόπο - όσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων - τον Πειραιά με το Πέραμα και την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι τα πράσινα λεωφορεία συμπληρώνουν σχεδόν 20 χρόνια κυκλοφορίας στους δρόμους του Λεκανοπεδίου και το γεγονός ότι κυκλοφορούν ακόμα οφείλεται στην άριστη συντήρηση από το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού.

Ο Π. Σαλπέας τόνισε στους εργαζόμενους ότι, ενόψει της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης των δικαιωμάτων, πρέπει να υπάρχει μια δημοτική αρχή, που να καταλαβαίνει τα προβλήματα των εργαζομένων και να αγωνίζεται μαζί τους για την επίλυσή τους.

"Εμείς, συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος, όλα τα χρόνια ήμασταν μαζί με τους εργαζόμενους στους αγώνες. Ανησυχούμε γι' αυτά τα προβλήματα που αγγίζουν τις συγκοινωνίες και τον ΟΛΠ. Δε θέλουμε ο Πειραιάς να είναι η πόλη των ανέργων. Αλλά και η δική σας δουλιά είναι πραγματικά δεμένη με την ιστορία του Πειραιά. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτές τις εξελίξεις σε μια άλλη κατεύθυνση, που να εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας με όλα τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Θέλουμε μια πόλη καλύτερη για τα παιδιά μας, για τους εργαζόμενους, να σταματήσει η ανεργία. Ο δήμος μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτά τα ζητήματα, σε συνεργασία με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς".

Γραφείο ανάθεσης εργολαβιών...

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Π. Σαλπέας είπε ότι "είναι απαραίτητο να υπάρχει επαφή με τον κόσμο που δουλεύει στον Πειραιά. Τούτη την εποχή, ειδικά στο Δήμο του Πειραιά, λαμβάνει χώρα μια τραγική κατάσταση που δεν είναι τυχαία". Και ο υποψήφιος δήμαρχος συνέχισε: "Κάποιοι την έφτιαξαν και κάποιοι έχουν ευθύνες. Πρόκειται για τους ίδιους, που τώρα προσπαθούν να εμφανιστούν σαν ανεύθυνοι. Μας ρώτησαν πριν για τα σκουπίδια. Επίτηδες, έχοντας τα λεφτά των Πειραιωτών στην τσέπη τους, τα χρησιμοποίησαν αλλού και άφησαν την καθαριότητα να ολισθαίνει. Αυτό, επισήμανε ο Π. Σαλπέας, είναι προπομπός της ιδιωτικοποίησης. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους για το δήμο. Να τον μετατρέψουν σε γραφείο ανάθεσης εργολαβιών και προμηθειών. Αυτό είναι καταστροφή. Εμείς θέλουμε ένα δήμο με κοινωνικό πρόσωπο, δημόσιο χαρακτήρα, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς να χαρατσώνει τον κόσμο για υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί, ο αθλητισμός, η αποκομιδή των απορριμμάτων κ. ά. Συγχρόνως, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τα χρήματα που χρωστά στην Αυτοδιοίκηση για να κάνει κοινωνικό έργο και όχι να μοιράζουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους για την εφαρμογή τους".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Πολιτισμός: Να φτάσει παντού!

Οι θέσεις του συνδυασμού για τα θέματα του πολιτισμού και οι βασικές προτεραιότητές του

"Δικαίωμα και ανάγκη για κάθε κάτοικο αυτής της πόλης" είναι ο πολιτισμός για την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", που θέτει στο πρόγραμμα δράσης της τις προτεραιότητες, για να αλλάξει η αντίληψη που - με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής - επικρατεί σήμερα και "αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως άθροισμα εκδηλώσεων για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων και για τη διανομή της κυρίαρχης ιδεολογίας".

Τελικά, η... προαγωγή, από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, της κυρίαρχης ιδεολογίας και στον πολιτισμό, όπως διαπιστώνει στο πρόγραμμά του ο συνδυασμός του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή,"ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει την εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή αγνοεί τις κοινωνικές αξίες, όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Ταυτίζει τον πολιτισμό με μια άπλετα φωταγωγημένη πόλη, με συναυλίες για μαζική κατανάλωση, μακριά από τις γειτονιές, τους κατοίκους τους και τους πολιτιστικούς φορείς τους, με πολυδάπανες εκδόσεις για λίγους, με μουσικά σύνολα, χωρίς κατάλληλη συγκρότηση και χωρίς χώρο δοκιμών, με μπάντα, που χρησιμοποιείται μόνο για λιτανείες, παρελάσεις και απόδοση τιμών, με κατασκευές και εκδηλώσεις που προσβάλλουν το μέτρο,την αισθητική, τη μνήμη και την ιστορική κληρονομιά της πόλης".

Δικαίωμα και ανάγκη

Σε αντίθεση με όλα αυτά, ο πολιτισμός για τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" είναι δικαίωμα και ανάγκη για κάθε κάτοικο αυτής της πόλης και περιλαμβάνει όλες τις εκφράσεις της ζωής. Δεν είναι θέαμα, για να εντυπωσιάζει παθητικούς δέκτες, αλλά βίωμα με δημιουργική συμμετοχή.

Είναι ακόμα η ισότιμη επαφή των πολιτών, η κατανόηση, η ανάπτυξη της ελευθερίας της σκέψης, η καταπολέμηση του σκοταδισμού. Είναι η διατήρηση καιανάπτυξη της μνήμης,της ιστορίας και των αγώνων των κατοίκων της πόλης. Είναι η διαμόρφωση μιας αισθητικής του μέτρου, της απλότητας, του σεβασμού στο περιβάλλον και την ιστορία. "Πρέπει η πόλη να παρέχει αισθητικά πρότυπα και να εξυψώνει την καλαισθησία των κατοίκων. Να σταματήσει η αισθητική αλλοτρίωση, η προχειρότητα, η κακογουστιά και η ισοπέδωση, η αποθέωση του "κιτς", που αποτελεί το αισθητικό πρότυπο της σημερινής δημοτικής αρχής", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα της "Συμπαράταξης για την Αθήνα".

Ετσι βασικές προτεραιότητες της "Συμπαράταξης" αποτελούν:

  • Η σύσταση γνωμοδοτικής επιτροπής από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων- όπως, μεταξύ άλλων, το Εικαστικό Επιμελητήριο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Αθήνας, το ΤΕΕ - που θα διατυπώνει αιτιολογημένη άποψη, για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην πόλη.
  • Η διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής, για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον πολιτισμό και την τέχνη όλοι οι κάτοικοι της πόλης και ιδιαίτερα οι νέοι. Με αρμοδιότητες και πόρους στα διαμερίσματα, με ενίσχυση και αξιοποίηση των τοπικών πολιτιστικών φορέων, με εκθέσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις στις γειτονιές.
  • Η αναβάθμιση των μουσικών συνόλων του δήμου και αξιοποίησή τους για συναυλίες στις γειτονιές, με σκοπό να διαδοθεί η μουσική ποιότητα.
  • Η ενθάρρυνση, ενίσχυση, ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις γειτονιές.
  • Η συνεχής προσπάθεια επαφής του καλλιτέχνη με τον κάτοικο της γειτονιάς στο σύλλογο, στο δρόμο, στην κοινή δράση.
  • Η ανάδειξη του έργου των Αθηναίων ανθρώπων των Γραμμάτων, της Τέχνης, του Πολιτισμού και διάδοση των έργων τους.
  • Η ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Η αξιοποίηση του πολιτισμού για την ανάπτυξη ελευθερίας της σκέψης,της αμφισβήτησης, της ευαισθησίας και της κοινωνικότητας.
  • Η ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλιάς και δημιουργία Μουσείου της Εργασίας,σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας.

ΑΥΡΙΟ: Για τους αρχαιολογικούς χώρους

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σαλπέας της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, σήμερα, στις 8 το πρωί, θα επισκεφθούν τον Παιδικό Σταθμό (Κουντουριώτου) και στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση στο Βώκο, στην περιοχή Εισόδια Θεοτόκου.

ΠΕΡΑΜΑ: Περιοδεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θα πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,σήμερα στις 9.00 το πρωί, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα επισκεφτεί τα Νεόκτιστα της SHELL.

ΙΛΙΟΝ: Σήμερα στις 2.30 μ.μ. κλιμάκιο της "Δημοκρατικής Ενότητας Ιλίου", με επικεφαλής τον Νίκο Τριανταφύλλου, υποψήφιο δήμαρχο, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο SEX FORM.

ΖΕΦΥΡΙ: Σήμερα στις 8 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του "Δημοκρατικού Συνδυασμού Ζεφυρίου" (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), ενώ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων, καθώς και το πρόγραμμα.

ΡΕΝΤΗΣ: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία Ρέντη" την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο επικεφαλής της ΠΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Βαγγέλης Κυριακού.Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ρέντη.

Φίλος της Δημοτικής Κίνησης "Δημοτική Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης", με επικεφαλής τον Γιάννη Κωνσταντινίδη,της προσφέρει 100.000 δρχ. για τις ανάγκες των δημοτικών εκλογών.

Στο πλευρό των εργαζομένων των ΗΛΠΑΠ βρέθηκε χτες ο Π. Σαλπέας

Ο Λεων. Αυδής παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,σήμερα, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών - στην οδό Γενναδίου 8 και Ακαδημίας.

Ο αριθμός του λογαριασμού που έχει ανοίξει στην Εμπορική Τράπεζα για τη στήριξη της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" είναι 45066827.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ