ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αλλα 7 ΞΕΝΙΑ "στο σφυρί"

Η υπουργός Ανάπτυξης έδωσε χτες πίνακα με τις εξευτελιστικές τιμές εκκίνησης εκποίησης ξενοδοχείων του ΕΟΤ και ανακοίνωσε την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού

Τη ...διαβεβαίωση ότι η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) προχωράει σταθερά εξέφρασε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,η οποία ανακοίνωσε και την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Ν. Σκουλά από τον Μ. Κυριακίδη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός, που έχει και την ευθύνη για την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης:

  • Ανακοίνωσε το διορισμό του Θάνου Μικρούτσικου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕ για το Φεστιβάλ.
  • Επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει αργότερα το όνομα εκείνου που θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην Ανώνυμη Εταιρία εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΕΟΤ.

Επίσης, η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις των μονάδων του Οργανισμού. Πρόκειται για 7 ακόμη ΞΕΝΙΑ που η κυβέρνηση βγάζει "στο σφυρί" με εξευτελιστικές τιμές έναρξης του παζαριού, που σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα:

  • "Ξενία Ανδρου", έκτασης οικοπέδου 2.362 τετραγωνικών μέτρων, δυναμικότητας 26 δωματίων και 44 κλινών, για το οποίο τίθεται ως ελάχιστο τίμημα τα 170 εκατομμύρια δραχμές!
  • Το "Ξενία Πάτμου", έκτασης 10.222 τ.μ., με 35 δωμάτια και 64 κλίνες, η κυβέρνηση προτίθεται να το ξεπουλήσει έναντι του συμβολικού στην πραγματικότητα τιμήματος των 212 εκατομμυρίων δραχμών.
  • Το "Ξενία Πάρου", έκτασης 4.730 τ.μ., με 23 δωμάτια και 44 κλίνες, πωλείται έναντι 160 εκατομμυρίων.
  • Το "Ξενία Σκύρου", με έκταση 4.417 τ.μ., 22 δωμάτια και 38 κλίνες, εκτιμήθηκε στα 157 εκατομμύρια.
  • Το "Ξενία Κοζάνης", έκτασης 5.036 τ.μ., δυναμικότητας 30 δωματίων και 67 κλινών, βγαίνει στο σφυρί για 352 εκατ. δρχ.
  • Το "Ξενία Ιτέας", με έκταση 19.004 τ.μ., με 18 δωμάτια και 36 κλίνες, πωλείται προς 314 εκατ. δρχ.
  • Το "Ξενία Καλαμπάκας", έκτασης 24.267 τ.μ. και δυναμικότητας 22 δωματίων και 44 κλινών, η κυβέρνηση το παραχωρεί σε ιδιώτες για 500 εκατομμύρια δραχμές.

Στο μεταξύ, να θυμίσουμε ότι ήδη έχει παραχωρηθεί στην πολυεθνική TUI και τη "Grecotel" το συγκρότημα της Κυλλήνης με δικαίωμα απόλυσης των 30 από τους 40 εργαζόμενους, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει και το "Ξενία Λαγονησίου" για 40 χρόνια χωρίς εργαζόμενους. Τα ΞΕΝΙΑ Πορταριάς, Τσαγκαράδας και Θάσου έχουν μισθωθεί για 16, 17 και 11 εκατομμύρια αντίστοιχα ετησίως (αν κάνει κανείς τη διαίρεση θα διαπιστώσει ότι το μηνιαίο "ενοίκιο" είναι κάτι περισσότερο από εξευτελιστικό)! Τα ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Σκοπέλου, Λευκάδας και Σπάρτης έχουν ...παραχωρηθεί σε ΤΕΙ, ΑΕΙ, δήμους, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς κ. ά. Σε ό,τι αφορά το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου έχει αποφασιστεί μίσθωση για 30 χρόνια έναντι 200 εκατομμυρίων ετησίως, ενώ ο υποψήφιος ενοικιαστής θα πάρει προίκα και το "ΞΕΝΙΑ Παλλάς" και τον "Αμφιτρύωνα", που επίσης ανήκουν στον ΕΟΤ! Το "ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου" παραμένει στον ΕΟΤ, επειδή ακόμα δεν ευδοκίμησε η πρόταση του Οργανισμού για παραχώρησή του στο δήμο ή σε κάποια εταιρία.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αύξηση 12% σε σχέση με το '97. Επίσης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα ύψους 3,7 δισ. δρχ. Τέλος, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Ν. Σκουλά και την τοποθέτηση στη θέση αυτή του Μιχ. Κυριακίδη,δεξί χέρι της υπουργού από τη θέση του νομικού συμβούλου μέχρι χτες.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χρυσώνουν το "χάπι" των ιδιωτικοποιήσεων

Και συνέντευξη Τύπου, για να λανσάρουν τα "Προμέτοχα", που οδηγούν τη χώρα στο ...λαϊκό καπιταλισμό

"Πλώρη" για την έκδοση των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων του δημοσίου βάζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προσδώσει λαϊκό έρεισμα στην προωθούμενη πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και να καταστήσει τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα συνενόχους στις ιδιωτικοποιήσεις. Λόγος γίνεται για τα λεγόμενα Προμέτοχα, που είναι ομολογιακοί τίτλοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές εταιριών του δημοσίου, που θα εισαχθούν μετά την 1-1-1999 στο Χρηματιστήριο. Αναλυτικές οδηγίες έδωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και οι εκπρόσωποι των τριών αναδόχων τραπεζών Εθνικής, Eurobank και Paribas.

Οι εγγραφές για τη διάθεση των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία "ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ" ξεκινούν στις 25 Σεπτέμβρη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

  • Για το ελληνικό τμήμα οι εγγραφές για τους θεσμικούς επενδυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη 1998, ενώ για τους ιδιώτες επενδυτές μέχρι τις 2 Οκτώβρη 1998. Τα "ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ" θα είναι τίτλοι τριετούς διάρκειας, με συνολική απόδοση στη λήξη και θα εκδοθούν σε άυλη μορφή με ημερομηνία έκδοσης την 9η Οκτώβρη 1998 και ημερομηνία λήξης την 9η Οκτώβρη 2001. Ως αρχικό ποσό έκδοσης των "Προμετόχων" ορίζονται τα 170 δισ. δρχ. με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά 50 δισ. δρχ. Τα "Προμέτοχα" θα διατεθούν στην Ελλάδα, σε ιδιώτες επενδυτές με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής και σε θεσμικούς επενδυτές, Ελληνες ή ξένους, με τη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (Book - Building).
  • Οι κάτοχοι "Προμετόχων" μπορούν να τα μετατρέψουν από το Γενάρη 1999 σε μετοχές των εταιριών του ελληνικού δημοσίου που εισάγονται στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, λόγος γίνεται για το σύνολο των ΔΕΚΟ, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, με στόχο να το έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 1999. Το γεγονός ότι η διάρκεια των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων είναι 3ετής δημιουργεί την υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσδοκά με τους νέους αυτούς τίτλους την επιτυχή έκβαση της ιδιωτικοποίησης και νέου πακέτου ΔΕΚΟ (σ. σ. ΔΕΗ κλπ.). Επιπλέον, στη διάρκεια της τριετίας 1999-2001 είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση επιπλέον ποσοστών μετοχών σε ιδιώτες σε σχέση με τα ποσοστά των ΔΕΚΟ που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής (κατά το πρότυπο του ΟΤΕ και των ΚΑΕ), ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε και ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες.
  • Για τμήμα του εξωτερικού, τα ΕΥΡΩ-ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ θα είναι τίτλοι πενταετούς διάρκειας, θα φέρουν τοκομερίδια με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκειά τους και θα εκδοθούν σε άυλη μορφή. Η διάθεσή τους θα γίνει μόνο σε θεσμικούς επενδυτές με ανάλογες διαδικασίες. Ως αρχικό ποσό έκδοσης για τα ΕΥΡΩ-ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ ορίζονται τα 500 εκατομ. ΕΥΡΩ (περίπου 170 δισ. δρχ.), με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά το ισοδύναμο των 50 δισ. δραχμών. Η έναρξη των εγγραφών για τη διάθεση των τίτλων θα είναι στις 25-9-1998 και η λήξη τους στις 29-9-1998. Η ημερομηνία έκδοσης θα είναι η 9η Οκτώβρη και λήξης η 9η Οκτώβρη 2003.

Και για τα δύο τμήματα εσωτερικού και εξωτερικού η τιμολόγηση θα γίνει στις 29-9-1998 οπότε και θα ανακοινωθεί η απόδοση (επιτόκιο) των τίτλων.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ερωτοτροπεί με την ιδέα εξαγοράς της Ιονικής

Το υπονοεί με την ανακοίνωση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 86 δισ. δραχμές

Την πρόθεσή της να πάρει μέρος στη νέα - δεύτερη - απόπειρα εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας εκφράζει η διοίκηση της ιδιωτικής Τράπεζας Πειραιώς. Η πρόθεση αυτή εκφράζεται με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, η οποία προαναγγέλλει απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 86 δισ. δραχμές προκειμένου να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα αναπτυξιακά σχέδια της Τράπεζας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας συζητούσαν - σε στενό κύκλο - τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη δεύτερη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε πάρει μέρος στην πρώτη, αποτυχημένη, απόπειρα πώλησης του 51% των μετοχών της Ιονικής, θεωρώντας (με δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Μιχ. Σάλας) ότι η Ιονική ανήκει στον όμιλο Λάτση.

Ομως, με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς (η οποία ας σημειωθεί ελέγχεται από "γαλαζοπράσινους μεγαλοεπιχειρηματίες), αλλάζει ρότα και δείχνει πως θέλει να πάρει μέρος στο "παιχνίδι" με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Ετσι, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που συζητούσε με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας τους όρους εκποίησης του 51% των μετοχών της Ιονικής και το χρόνο που θα γίνει το νέο "παζάρι", η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς γνωστοποιεί ότι:

  • "Αποφάσισε να προτείνει σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 86 δισ. δραχμές". Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος που θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση. Απλά αναφέρεται ότι "η ημερομηνία σύγκλησης της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για έγκριση της αύξησης αυτής (σ. σ. του μετοχικού κεφαλαίου κατά 86 δισ. δραχμές), η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μέσω του Τύπου".
  • Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου "θα καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους με την έκδοση 6 νέων μετοχών για κάθε 10 παλιές στην τιμή των 4.000 δραχμών ανά μετοχή" και ότι θα διατεθούν και δωρεάν μετοχές.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς να γίνεται για άλλο σκοπό, όπως βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας με τη διαγραφή επισφαλειών, την ίδρυση νέων υποκαταστημάτων κλπ. Το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την προαναγγελία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ