ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΚΕΝΗ
Μια εγκληματική πράξη της 4ης Αυγούστου

Σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Ακροναυπλίας

Μια ακόμα εγκληματική πράξη σε βάρος της ζωής κρατουμένων, είναι και αυτή της παράδοσης στους Γερμανούς κατακτητές από τις "ελληνικές αρχές", των Ελλήνων αντιφασιστών, κομμουνιστών - που η μεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε φυλακίσει στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Η απάνθρωπη και βρόμικη αυτή πράξη, καταγράφεται με τα μελανότερα γράμματα, στο προδοτικό ενεργητικό της ελληνικής κυβέρνησης, που εγκατέλειπε την Ελλάδα...

***

Οι Γερμανοί δεν είχαν εξαπλωθεί ακόμα σ' όλη την Πελοπόννησο. Οι Εγγλέζοι έρχονταν τη νύχτα με τα βαπόρια τους στο λιμάνι του Ναυπλίου, για να φορτώσουν ό,τι μπορούσαν να πάρουν από πολεμικό υλικό, αυτοκίνητα κλπ. Τότε τους εντόπισαν οι Γερμανοί και η αεροπορία τους άρχισε να βομβαρδίζει όλο τον Αργολικό Κόλπο και φυσικά το λιμάνι μας. Οχι λίγες φορές ο βομβαρδισμός κρατούσε νύχτα και μέρα, με αποτέλεσμα να τα κάνουν όλα παλιοσίδερα.

Για να βρίσκουν δε το στόχο τους οι πιλότοι, περνούσαν πάνω από την Ακροναυπλία με κάθετη εφόρμηση στο λιμάνι, καταστρέφοντας τα πάντα. Επίσης και οι Ιταλοί "αμόλαγαν" το θάνατο από ψηλά και ορισμένες φορές οι βόμβες τους έπεφταν κοντά στις μάντρες των προαυλίων του στρατοπέδου, μια μάλιστα, έπεσε μέσα στις σκάλες μας, μα ευτυχώς δεν εξερράγη.

Σε τέτοιες στιγμές ζούσαμε τον εφιάλτη του πολέμου, απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στο θάνατο, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη ζωή μας οι αρμόδιες τοπικές και στρατιωτικές αρχές για να προφυλάξουν ή να μας ελευθερώσουν, μια που ακόμα δεν είχαν έρθει οι Γερμανοί και η κυβέρνηση της μεταξικής δικτατορίας είχε πάρει το δρόμο της φυγής. Για να πούμε την αλήθεια μια τέτοια πατριωτική απόφαση δεν ήταν δυνατόν να παρθεί από τον φασίστα στρατηγό Πάτερη και το επιτελείο του, που καρτερούσαν τους Γερμανούς για να μας παραδώσουν.

Σαν να μην μας έφταναν αυτές οι δοκιμασίες, η πείνα και οι αρρώστιες... ένα πρωί πολύ κοντά στο λιμάνι του Ναυπλίου, οι Γερμανοί εντόπισαν ένα φορτηγό πλοίο 6 χιλ. τόνων και το βομβάρδισαν. Ο καπετάνιος ξέροντας ότι το φορτίο του ήταν εκρηκτικά (αρκετοί τόνοι νιτρογλυκερίνης), έδωσε διαταγή στο πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο. Επάνω όμως στη σαστιμάρα τους δε φουντάρισαν τις άγκυρες και έτσι το πλοίο, ερμαιο των κυμάτων, πήγαινε μ' άγνωστη πορεία.

Οταν μάθαμε για το συμβάν, παρουσιάστηκε η επιτροπή μας στη διοίκηση του στρατοπέδου και ζήτησε να μας μεταφέρουν σ' άλλο ασφαλέστερο μέρος, γιατί ο κίνδυνος για τη ζωή μας ήταν μεγάλος. Η απάντηση ήρθε αρνητική.

Στο μεταξύ τα ρεύματα έφερναν το φλεγόμενο βαπόρι όλο και πιο κοντά μας. Ο Πάτερης βλέποντας τι επρόκειτο να συμβεί έδωσε διαταγή να αδειάσουν την πόλη όλοι οι κάτοικοί της. Εμάς, 600 αντιφασίστες πατριώτες, παρά τις διαμαρτυρίες μας, μας άφησαν φρουρούμενους, να καρτερούμε το τρομερό αποτέλεσμα που θα έφερνε για μας η έκρηξη.

Τα μέτρα που πήρε η ηγεσία μας, του στρατοπέδου, ήταν να προστατευτούμε σε μέρη κάπως πιο σίγουρα, στους θαλάμους, προαύλια και σ' ένα υποτυπώδες καταφύγιο που είχαμε φιάξει για τους βομβαρδισμούς.

Οι ώρες, στο μεταξύ, περνούσαν. Η φωτιά στο εσωτερικό του πλοίου δυνάμωνε από το πετρέλαιο που είχε στις δεξαμενές του και τα ρεύματα το έφεραν σχεδόν στα 1.500 μέτρα από το στρατόπεδο.

Ολοι μας παρακολουθούσαμε με αγωνία και ανησυχία για το τι μας περίμενε.Και να, που κατά το απόγευμα έγινε αυτό που φοβόμασταν... η τρομακτική έκρηξη ταρακούνησε όλη την περιοχή του Ναυπλίου. Το βαπόρι κόπηκε στα δυο και η λάμψη από τη νιτρογλυκερίνη ήταν εκθαμβωτική. Τ' αέρια σήκωσαν μαζί τους πυρακτωμένα σίδερα, λαμαρίνες κι άλλα αντικείμενα που έφτασαν κοντά μας μέσα στο προαύλιο που είχαμε ταμπουρωθεί. Ξεθεμελιώθηκαν και στράβωσαν οι βαριές σιδεριές από τα παράθυρα του κτιρίου. Γέμισαν οι θάλαμοι τόνους πέτρες και χώματα.

Στην πόλη έπαθαν πολλές ζημιές τα σπίτια και σπάσανε πολλά τζάμια από αυτά. Το δε πλοίο καιγότανε συνέχεια επί δυο μέρες.

Από αυτή την περιπέτεια εμείς είχαμε ευτυχώς μόνο τραυματισμούς, αλλά και νευρικές και καρδιολογικές κρίσεις. Αμέσως δε στρωθήκαμε στη δουλιά για να επαναφέρουμε την τάξη στους θαλάμους, ώστε να είναι υποφερτή η διαβίωσή μας.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από το δραματικό αυτό περιστατικό και κατέφθασαν οι Γερμανοί με τους Ιταλούς στο Ναύπλιο και όλη η φασιστική παρέα του Πάτερη υποδέχτηκαν τους κατακτητές, στους οποίους και μας ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ στα χέρια τους, σαν λεία πολέμου!

Με την ολοκληρωτική κυριαρχία του ναζισμού στην πατρίδα μας, αρχίζει για τους κρατούμενους, το λαό, για την Ελλάδα ολόκληρη, η αγωνιστική, βασανιστική, αιματηρή πορεία, που θα κρατήσει, περνώντας από διάφορες φάσεις, ως την ημέρα της λευτεριάς.

Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί ακόμα είναι: Κατάρα στην όλη πολιτεία της βασιλομεταξικής δικτατορίας. Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος. Μόνο ασταμάτητος αγώνας για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ευημερία.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Οι αντιστασιακοί στηρίζουν την υποψηφιότητα του Π. Τσουκαλά

Με ανακοίνωσή τους οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,δηλώνουν ότι στηρίζουν την Αγωνιστική Δημοτική Παράταξη ΔΗΠΙ - "Δημοτική Προοδευτική Ιωνία" με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Τσουκαλά και καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να τον υπερψηφίσουν.

"Οι δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη - τονίζουν - θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το ποιες δυνάμεις θα αναδειχτούν στους Δήμους και τις Νομαρχίες, αν αυτή η πολιτική που θίγει βάναυσα τα στοιχειώδη κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα του λαού μας, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ή θα βρει αντιστάσεις και θα ανατραπεί.

Η σημερινή δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις, που προσκυνάνε στο όνομα της ΟΝΕ, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν στα σαρωτικά κυβερνητικά μέτρα που απορρέουν απ' αυτήν, αλλά τα στήριξαν ή τα ανέχτηκαν, επιτείνοντας τα δραματικά αδιέξοδα του λαού μας.

- Οι ισχνές μας συντάξεις συρρικνώθηκαν και άλλο.

- Η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη χειροτέρεψε.

- Η κοινωνική πρόνοια συνεχώς πετσοκόβεται.

- Τα πάντα ιδιωτικοποιούνται.

Στην αντίσταση που προβάλαμε, μοναδικός συμπαραστάτης του αγώνα μας ήταν η δημοτική παράταξη της ΔΗΠΙ, η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Γι' αυτό: Η ΔΗΠΙ (της οποίας υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη) με επικεφαλής τον Παναγιώτη Τσουκαλά,συνεχίζει την αγωνιστική της δράση γιατί δεν έπαψε να υπερασπίζεται αταλάντευτα τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα στις εκάστοτε κυρίαρχες αντιλήψεις και καταστάσεις.

Εμείς οι Αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ Ιωνίας δηλώνουμε ότι:

- Στηρίζουμε τη δημοτική πολιτική της ΔΗΠΙ για ένα δήμο αντάξιο της ιστορίας και των αγώνων του λαού του.

- Ψηφίζουμε ΔΗΠΙ για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης, αλλά και καταδίκης σε κάθε κυβερνητική ή δημοτική αντιλαϊκή πολιτική.

- Δε μας αποπροσανατολίζουν εξαγγελίες για δήθεν κοινωνική πολιτική, όσο αυτοί που τις λένε δηλώνουν πίστη και υποταγή στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και τους αντιλαϊκούς μονόδρομους της ΕΕ.

Καλούμε, όλους τους συναγωνιστές μας, όλο τον Ιωνιώτικο λαό να στείλουν την ίδια ασυμβίβαστη απάντηση υπερψηφίζοντας τη ΔΗΠΙ και τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Τσουκαλά"

Για την ΠΕΑΕΑ

ο πρόεδρος

Γιώργος Κατιμερτζής

Εκδηλώσεις
  • Τα Παραρτήματα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 10.30 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φάρος) εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 114 εκτελεσμένους πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 - 8 - 1944. Οι δήμαρχοι Ν. Σμύρνης και Δάφνης θα παραστούν, προσκεκλημένοι της ΠΕΑΕΑ, και θα χαιρετίσουν στην εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11 πμ για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν στο Λόφο του ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο των εκτελέσεων.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά από την Πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ.: 82.34.296, 82.22.952, 38.44.853.

  • Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11.30 πμ,εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της νικηφόρας μάχης στη θέση ΛΑΜΠΟΥΣΑ, που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3 - 9 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος ΑΡΑΧΩΒΑΣ πραγματοποιούν την Κυριακή 20 - 9 - 98 το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ στην τριήμερη (8, 9, 10/9/1943) μάχη εναντίον των Γερμανών. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο που δόθηκε η μάχη, στη "θέση" Σφάλα Αράχωβας και καλούνται συγγενείς, φίλοι και όλος ο λαός να παραστεί. Πούλμαν δρομολογούνται δωρεάν, που ξεκινούν από το Α Γυμνάσιο Λιβαδειάς στις 10 πμ.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 10 πμ στη "Βίλα Στέλλα", Νέο Ηράκλειο, έκτακτη Γενική Συνέλευση για τρέχοντα θέματα.
  • Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί χωρίς αναβολή την Πέμπτη 24 - 9 - 98 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ, Κλεισθένους 15, Αθήνα (πίσω από το Δημαρχείο).
ΠΑΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Τίμησαν τους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ

Παρουσία αντιστασιακών - από Πάτρα, Αμαλιάδα, Αθήνα της ΠΕΑΕΑ, αλλά και αρκετών επιζώντων μαχητών, καθώς και πλήθος κόσμου, σε, εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Πατρών, Καλαβρύτων από κοινού με την ΠΕΑΤΑΘ,στις 6-9-98 στο Πάος Καλαβρύτων - τιμήθηκαν οι πεσόντες αγωνιστές του ΔΣΕ Πελοποννήσου.

Κεντρική ομιλία έκανε η γενική γραμματέας του ΚΣ της ΠΕΑΤΑΘ Χρυσούλα Γκόγκογλου και αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες του ΔΣΕ Πελοποννήσου μέσα στις άνισες συνθήκες του Εμφυλίου. Πολέμου που οργάνωσαν και διεξήγαγαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αντίδραση. Τόνισε δε ότι οι επιζώντες σήμερα αγωνιστές, υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων που επεξεργάζονται ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με το ΝΑΤΟ και εκτελούν οι ντόπιοι κυβερνώντες μας.

Αναφερόμενη δε η ομιλήτρια, στις εκλογές του Οκτώβρη, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν τους υποψήφιους νομάρχες, δημάρχους και συμβούλους που υποστηρίζει το ΚΚΕ και να τους υπερψηφίσουν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΕ της ΠΕΑΕΑ Δ. ΠελοποννήσουΝ. Θεοφιλάτος,ο υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας του ΚΚΕ Α. Αθανασόπουλος - πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Πάτρας, οι πρόεδροι: της ΠΕΑΤΑΘ Δ. Κασιούρας,της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων Α. Τάγαρης,καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Μια επανόρθωση

Στο κριτικό σημείωμα του Γιώργου Ματζώρου (την περασμένη Παρασκευή) σχετικά με το βιβλίο "Σωτήρης Τσιτσιπής ο ηρωικός "Λοκρός"" κατά λάθος γράψαμε ότι είναι "επίτιμος Γυμνασιάρχης". Το σωστό είναι: "Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης".

Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο του αντιστασιακού Γ. Λιονάκη,ομάδα αγωνιστών, που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Πάος - Βεσίνι Καλαβρύτων, προς τιμήν των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ Πελοποννήσου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ