ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οδηγία αποθράσυνσης των εργοδοτών

Βαρύ πλήγμα στους εργαζόμενους από την οδηγία 98/59 της ΕΕ, που ορίζει το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων σε 10% και πάνω, ενώ στη χώρα μας ισχύει το όριο 2%

Ευθεία βολή στο σημερινό ανώτερο όριο ομαδικών απολύσεων, που στη χώρα μας είναι το 2% του αριθμού των εργαζομένων μιας επιχείρησης, μέσα στην περίοδο 30 ημερών, αποτελεί μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οδηγία, στο όνομα της "προσέγγισης" της σχετικής νομοθεσίας των κρατών και της "ενίσχυσης της προστασίας των εργαζομένων" (!), επιτρέπει την ομαδική απόλυση σε ποσοστό 10% και πάνω επί των απασχολούμενων σε μια επιχείρηση, μέσα σε ένα μήνα.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, οι οποίοι ασκούν συνεχείς και έντονες πιέσεις για να τους επιτραπεί η αύξηση του ορίου απολύσεων, γεννιούνται νέοι κίνδυνοι για αύξηση της ανεργίας και ενισχύεται στο έπακρο η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συγκεκριμένα, η οδηγία της ΕΕ 98/59,η οποία ισχύει από 1 Σεπτέμβρη προβλέπει ότι: Μέσα σε 30 μέρες μπορούν να γίνουν "τουλάχιστον 10" απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 και λιγότερους από 100 εργαζόμενους. Επίσης, μπορεί να απολυθεί τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζόμενους και λιγότερους από 300. Τέλος, μπορούν να απολυθούν "τουλάχιστον 30" εργαζόμενοι "σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 300 εργαζόμενους! Εκτός αυτού, μέσα σε 90 μέρες μπορούν να γίνουν τουλάχιστον 20 απολύσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη οδηγία δε θα εφαρμόζεται για τους συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, εκτός και αν οι απολύσεις γίνουν πριν λήξουν οι συμβάσεις τους, καθώς και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Εξαιρούνται επίσης τα πληρώματα των θαλάσσιων σκαφών.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού "στρώνει το χαλί" των ανεξέλεγκτων απολύσεων στους εργοδότες, έρχεται στη συνέχεια να "θεσμοθετήσει" ένα δικαίωμα που έτσι κι αλλιώς έχουν οι εργαζόμενοι: Τη "διαβούλευση" των εργαζομένων με τον εργοδότη, για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με τις απολύσεις. Σ' αυτές τις διαβουλεύσεις αναφέρει ότι πρέπει να δίνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες από τον εργοδότη και να ανακοινώνονται εγγράφως οι λόγοι, ο χρόνος και ο αριθμός των απολύσεων.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στην αρμόδια δημόσια αρχή, να μειώσει το διάστημα των 30 ημερών για την πραγματοποίηση των απολύσεων ή και να παρατείνει την προθεσμία. (Είναι φανερό ότι η αρμόδια αυτή δημόσια αρχή, θα συνεχίσει την πρακτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργοδοτών, όπως έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις).

Συμπληρωματικά η οδηγία προβλέπει ότι το σχέδιο των ομαδικών απολύσεων πρέπει να κοινοποιείται στην αρμόδια δημόσια αρχή, ωστόσο αν οι απολύσεις γίνονται λόγω της διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης με δικαστική απόφαση, τότε η επιχείρηση δεν έχει αυτή την υποχρέωση, εκτός κι αν της ζητηθεί.

Σχετικά με τις χώρες - μέλη η οδηγία αναφέρει ότι "δε θίγει την ευχέρεια των κρατών - μελών να εφαρμόζουν ή να εκδίδουν νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις περισσότερο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ή να προωθούν ή να επιτρέπουν την εφαρμογή ευνοϊκότερων συμβατικών διατάξεων για τους εργαζόμενους".

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΕΔ
Με βάση την τιμή του προϊόντος οι αυξήσεις!

Γενικότερη αναστάτωση προκαλεί απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης - Διαιτησίας σχετικά με τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με μια πρωτοφανή απόφαση κατά των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και μοναδική στα χρονικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο Οργανισμός Μεσολάβησης - Διαιτησίας) (ΟΜΕΔ) και ο διαιτητής του - για την ιστορία το όνομά του είναι Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου - έκανε αποδεκτές σχεδόν τις αρχικές προτάσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, μετά την προσφυγή της στις 1/7/98, αποδεχόμενος και το σκεπτικό της.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΜΕΔ και του διαιτητή ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων με βάση την τιμή του προϊόντος - στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ - του νικελίου!

Ο διαιτητής με την από 18/9/98 (χτεσινή) απόφασή του δέχεται το σκεπτικό της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ ότι "το 1998 παρατηρείται μια σταδιακή πτώση της τιμής του νικελίου... και προσεγγίζει τα χαμηλότερα όρια που έχουν παρατηρηθεί.. με συνέπεια να προκύπτει μείωση εισόδων".

Απορρίπτει την πρόταση, όπως αναγράφει στην απόφαση, μερίδας των εργαζομένων να μη χορηγηθεί πριμ παραγωγής για τους 4 τελευταίους μήνες του 1998 και κρίνει σκόπιμο τη λύση μείωσης του κόστους μισθοδοσίας. Για τις αποδοχές (αυξήσεις) των εργαζομένων αναφέρει: "Δεν κρίνεται σκόπιμη η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων ώστε να καλυφθούν ολόκληρες οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού (ούτε καν δηλαδή την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης δε δέχεται), παρά μόνο εάν το βασικό προϊόν της εταιρίας ξεπεράσει ορισμένα επίπεδα τιμών τα οποία υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής του"!

Στη συνέχεια για να απαλύνει την αντεργατική και μεθοδευμένη απόφαση λέει ότι "η λύση αυτή επιλέγεται ως εξαιρετικό μέτρο ειδικά για το έτος αυτό (1998)", καθορίζοντας την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων από 1/10/98 στο ...1,5%!

Οπως εκτιμούν συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στη ΛΑΡΚΟ, μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, αλλά και γενικότερα "αφού αποκαλύπτεται πλέον ο ρόλος του ΟΜΕΔ, σαν οργάνου των κυβερνητικών συναινετικών διαδικασιών και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν".

Την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και γενική συνέλευση για τον καθορισμό της παραπέρα στάσης τους, αφού στα μέχρι τώρα συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν τους ίδιους, αλλά και την πορεία της εταιρίας, προστίθεται και η αλλαγή του τρόπου πληρωμής τους με τρόπο που να εντείνει την ανασφάλεια.

Να δοθεί μήνυμα αντίστασης

Δήλωση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου προέδρου της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά

Ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την οδηγία του Συμβουλίου της ΕΕ:

"Καταγγέλλουμε ότι στη χιονοστιβάδα των αντεργατικών κατευθύνσεων και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστίθεται άλλη μια. Αυτή που δίνει την ευχέρεια στα κράτη - μέλη της να επιτρέπουν στους καπιταλιστές να απολύουν, ουσιαστικά, όσους εργαζόμενους θέλουν στην κάθε επιχείρηση.

Αυτό θα σημάνει αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερες δυνατότητες στους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους, για να τους αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Με την οδηγία αυτή η ΕΕ επιδιώκει να ικανοποιήσει ένα ακόμα αίτημα των καπιταλιστών.

Στη χώρα μας υπάρχει περιορισμός στην εργοδοσία να προχωρά σε απολύσεις. Υπάρχει το όριο του 2% το μήνα. Οι εργοδότες δεν έχουν δικαίωμα να απολύουν αυθαίρετα. Αυτό δε σημαίνει ότι το μέτρο εφαρμόζεται πάντα. Η μεγάλη μας ανησυχία βρίσκεται στο γεγονός ότι με αυτή τη νέα οδηγία της ΕΕ πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι να αποχαλινωθούν πολλοί εργοδότες, να καταστούν ασύδοτοι και να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να μην περάσει αυτό το μέτρο. Να δώσουν ένα μήνυμα αντίστασης και στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

Από κινητοποίηση εργαζομένων ενάντια σε ομαδική απόλυση
Στη Βουλή το θέμα του ΟΣΚ

Στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ο. Κολοζώφ και Α. Τασούλας για τους υπουργούς Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι παρόλο που το ΣτΕ εκτιμά ότι ο ΟΣΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΑΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναθεωρεί την πολιτική της, αλλά προχωρά ακάθεκτη σε ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του, πριν καν αυτές νομοθετηθούν! Το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ - επισημαίνουν - εκτιμά πως δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρία να εποπτεύει τη διαχείριση των χρημάτων για τη σχολική στέγη, ότι οι σκοποί της ανώνυμης εταιρίας που επιδιώκεται να μετατραπεί ο ΟΣΚ αντιβαίνουν στο νόμο 2240/94 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή της σχέσης εργασίας, μια και καταργείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και η μονιμότητα.

Υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί την παραπάνω τοποθέτηση, αλλά στα πλαίσια του έργου δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών αναθέτει την καταγραφή των ηλεκτρονικών στοιχείων - τα οποία όμως θα συγκεντρώσουν οι μηχανικοί του ΟΣΚ - σε δυο ιδιωτικές εταιρίες με αμοιβή 150 εκατ. δραχμές! Παράλληλα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δυσμενείς μετακινήσεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων του ΟΣΚ.

Οι υπουργοί ερωτώνται: Μετά και την τοποθέτηση του ΣτΕ, σκέπτεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της; Θα επιμείνει η κυβέρνηση στην απόφασή της για εκδικητικές μετακινήσεις; Για ποιο λόγο ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εργαζόμενους του ΟΣΚ, στα πλαίσια του Οργανισμού;

"Οχι" στη μείωση των εισφορών

Να μην προχωρήσει στη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς που θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση των ήδη χρεοκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων, απαιτεί από την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και αν επιβληθεί, θα έρθει να προστεθεί στα πολλά μέχρι σήμερα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση υπέρ των βιομηχάνων, όπως η διαρκής λιτότητα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του 8ωρου και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι οι Ελληνες βιομήχανοι καταβάλλουν τις χαμηλότερες εισφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ