Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οδηγία αποθράσυνσης των εργοδοτών

Βαρύ πλήγμα στους εργαζόμενους από την οδηγία 98/59 της ΕΕ, που ορίζει το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων σε 10% και πάνω, ενώ στη χώρα μας ισχύει το όριο 2%

Ευθεία βολή στο σημερινό ανώτερο όριο ομαδικών απολύσεων, που στη χώρα μας είναι το 2% του αριθμού των εργαζομένων μιας επιχείρησης, μέσα στην περίοδο 30 ημερών, αποτελεί μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οδηγία, στο όνομα της "προσέγγισης" της σχετικής νομοθεσίας των κρατών και της "ενίσχυσης της προστασίας των εργαζομένων" (!), επιτρέπει την ομαδική απόλυση σε ποσοστό 10% και πάνω επί των απασχολούμενων σε μια επιχείρηση, μέσα σε ένα μήνα.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, οι οποίοι ασκούν συνεχείς και έντονες πιέσεις για να τους επιτραπεί η αύξηση του ορίου απολύσεων, γεννιούνται νέοι κίνδυνοι για αύξηση της ανεργίας και ενισχύεται στο έπακρο η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συγκεκριμένα, η οδηγία της ΕΕ 98/59,η οποία ισχύει από 1 Σεπτέμβρη προβλέπει ότι: Μέσα σε 30 μέρες μπορούν να γίνουν "τουλάχιστον 10" απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 και λιγότερους από 100 εργαζόμενους. Επίσης, μπορεί να απολυθεί τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζόμενους και λιγότερους από 300. Τέλος, μπορούν να απολυθούν "τουλάχιστον 30" εργαζόμενοι "σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 300 εργαζόμενους! Εκτός αυτού, μέσα σε 90 μέρες μπορούν να γίνουν τουλάχιστον 20 απολύσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη οδηγία δε θα εφαρμόζεται για τους συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, εκτός και αν οι απολύσεις γίνουν πριν λήξουν οι συμβάσεις τους, καθώς και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Εξαιρούνται επίσης τα πληρώματα των θαλάσσιων σκαφών.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού "στρώνει το χαλί" των ανεξέλεγκτων απολύσεων στους εργοδότες, έρχεται στη συνέχεια να "θεσμοθετήσει" ένα δικαίωμα που έτσι κι αλλιώς έχουν οι εργαζόμενοι: Τη "διαβούλευση" των εργαζομένων με τον εργοδότη, για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με τις απολύσεις. Σ' αυτές τις διαβουλεύσεις αναφέρει ότι πρέπει να δίνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες από τον εργοδότη και να ανακοινώνονται εγγράφως οι λόγοι, ο χρόνος και ο αριθμός των απολύσεων.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στην αρμόδια δημόσια αρχή, να μειώσει το διάστημα των 30 ημερών για την πραγματοποίηση των απολύσεων ή και να παρατείνει την προθεσμία. (Είναι φανερό ότι η αρμόδια αυτή δημόσια αρχή, θα συνεχίσει την πρακτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργοδοτών, όπως έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις).

Συμπληρωματικά η οδηγία προβλέπει ότι το σχέδιο των ομαδικών απολύσεων πρέπει να κοινοποιείται στην αρμόδια δημόσια αρχή, ωστόσο αν οι απολύσεις γίνονται λόγω της διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης με δικαστική απόφαση, τότε η επιχείρηση δεν έχει αυτή την υποχρέωση, εκτός κι αν της ζητηθεί.

Σχετικά με τις χώρες - μέλη η οδηγία αναφέρει ότι "δε θίγει την ευχέρεια των κρατών - μελών να εφαρμόζουν ή να εκδίδουν νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις περισσότερο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ή να προωθούν ή να επιτρέπουν την εφαρμογή ευνοϊκότερων συμβατικών διατάξεων για τους εργαζόμενους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ